Повече българи се гласят за ваканция, но тя ще е по-скъпа с поне 20%

30% скок в записванията за почивка на българите сравнено с 2021 г.
26 май 2022 17:30, Анисия Иванова
79
Повече българи се гласят за ваканция, но тя ще е по-скъпа с поне 20%
Снимка: БГНЕС

Поскъпването туристическите пакети заради цената на горивата и суровините е между 10 и 20 на сто. В последните месеци има засилено търсене на всякакви продукти и услуги, свързани с пътуванията, показват данните на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

30% е ръстът в записванията за ваканции на българите в сравнение с миналата година.

Заради икономическата несигурност резервациите се правят в последния момент, посочва Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Пред БНР тя обясни на какво се дължи поскъпването на туристическите пакети:

"Горивата са основен фактор, защото те влияят върху цената на хотелския продукт, която има основен дял при пакетите. Същото е при самолетните билети, които са поскъпнали. В зависимост от дестинацията авиокомпаниите вдигат цената на самолетния билет с до 20% заради горивната такса. Хотелът заедно със самолетния билет формират около 80% от стойността на целия пакет и няма как това да не се отрази върху пакетната цена. От друга страна всички консумативи и суровини поскъпнаха, включително не на последно място и трудът, а в туризма човешкият фактор е незаменим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
12
 
! Отговори
зАз преди 1 година
Пиши ги направо 50% ! Септеммври, га си тръгнат туристите и паднат цените и то двойно, съм у Гърция, на о. Крит! Тишина, кристално чисто море, поносима температура и пълен релакс!
15
4
 
5
 
! Отговори
хах преди 1 година
Кви сте балами къде сядате не знам по това море миналата година всичко беше по-евтино от колкото в София ;д
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като чета коментарите никой не ходи на черноморието,а аз като ходя винаги е претъпкано.В хотелите, на плажа, по заведенията, няма къде да паркирам.На очите ли си да вярвам или на коментарите?
13
4
 
8
 
! Отговори
ХАХА преди 1 година
Ваканцуващите след два месеца ще ги четем пак тука как реват,оплакват се и псуват че са ги обрали!Все едно някой насила ги тика да ги обират))
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам апартамент в Бургас на 50м. от морската градина и на 5мин пеша от плажа, та затова ходя на Черноморието. Ако нямах къща там щях да съм гърция,турция или в хърватска.
11
1
 
26
 
! Отговори
0% ДДС за хотелите ? преди 1 година
За това ли им свалиха данъците ? За да вдигнат цените !? Това е "бизнеса " в България псевдо хотелиери, ресторантьори и продавачи на семки ! Икономика в действие.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера процента беше 30...последно? В крайна сметка потребителя ще определи цената, ако никой не може да иде на почивка или ще намалят цените или ще фалират! Вижте кво стана с черешите паднаха до 3лв/кг
9
0
 
15
 
! Отговори
До Амииии преди 1 година
Не е особено вярно, при предни години спане около 1000 лв за 8 нощувки, сега еквивалента е около 1500 лв. Отивам на Римини
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама в Гърция и Турция не е по-скъпа. 3 дни в Истанбул е 160лв в 3зв хотел, а тук на морето на някакъв грозен хотел искат 180лв на вечер. Хайде у лево
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бг било по-скъпо, принципно от около 15г не ходя по нашето. Тръгнах да си запазвам в Гърция, скъпо. Минах на Италия...там излезе най-евтино
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анисия Иванова - по името си личи че е на около 19-22 години. По заглавите което е написала е на около 14 години
5
3
 
16
 
! Отговори
Ужас скъпотия преди 1 година
Каква ваканция ???Отоплението следващата година ще е убийствено.Парно поскъпва,ток ,пелети от 400 лева сега са 800 лева.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете им психотропните вещества на мисирките! То вече не се издържа! Цели конвои от туристи са се засилили с пълни резервоари по курортите. Поради големите задръствания докато чакат пращат по 2-3 заплати за оръжия в Украйна!
3
2
 
13
 
! Отговори
Амииии преди 1 година
Да спомена ли че след 2 седмици пътувам за Гърция - цените на настаняване не са мръднали от миналото лято.
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да кажат, че са укри, тогава ще им плащат да са на почивка.
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да им стъпя на Черноморието, стига толкова селения. Ще си ходя на Гърция и Турция и дори ще излиза по-евтино. Не ми се гледат наркомани и ковре на нашето море.