The Times: Тролове от Кремъл предизвикват напрежение между българите и украинските бежанци

Те обвиняват украинците във във всичко - от измами до неблагодарност
6 юни 2022 07:10, Нели Христова
447
The Times: Тролове от Кремъл предизвикват напрежение между българите и украинските бежанци
Снимка: БГНЕС

Преди три месеца, когато първите украински бежанци дойдоха в луксозния курорт Свети Константин и Елена, те бяха посрещнати с отворени обятия. Хиляди жени и деца бяха настанени в хотелски стаи по българското Черноморие, а на хотелиерите бяха изплатени малки за всеки от правителствено и европейско финансиране.

Онлайн обаче история е различна. В българските социални медии се наблюдава бурно нарастване на фалшиви новинарски статии и провокативни публикации, в които се твърди, че украинските бежанци се възползват от българското гостоприемство – печелят пари от помощи и са неблагодарни, пишат от The Times.

Част от тези публикации са стигнали до желаната публика. Проучване, публикувано от социологическа компания Market Links, показа, че през март повече от половината българи са казали, че правителството трябва да помогне на украинците, включително финансово. Сега само 35% са съгласни на бежанците да бъде оказана помощ.

Още по темата


Голяма част от информацията срещу бежанците, публикуван на български, казват анализатори и политици, работещи в тясно сътрудничество по въпроса, идва от свързани с Кремъл ферми за тролове.

Целта, според тях, е да се разпалят антибежанските настроения в България, предизвиквайки социални вълнения и задълбочаване на напрежението във вече поляризираната страна.

"Виждаме опити за дестабилизиране на правителството", казва миналата седмица в София Асен Василиев пред репортер на The Times. "Това са съгласувани усилия, използващи всички налични инструменти, като дезинформацията също е голяма част от тези усилия. Тя е добре финансирана и е прокарвана много умело чрез Facebook."

Това е най-новото предизвикателство, което удари новото прозападно ръководство на България, избрано през ноември с обещание да преобрази страната – да се бори с корупцията и организираната престъпност и да разбие властта на мафиотските групировки и свързаните с Русия олигарси, които задушаваха страната.

Някога най-лоялната от сателитните държави на Съветския съюз, България от 2007 г. е част от Европейския съюз и е обърната строго на запад.

Недоволството от управляващата класа е толкова дълбоко, че миналата година избирателите гласуваха за кабинет, управляван почти изцяло от хора без политически опит. Василиев, завършил Харвард, който е ръководил стартираща компания в IT сектора, казва, че липсата на политически опит е предимство. "Когато видим нещо нередно, ние го разкриваме и започваме да го променяме. Можем да го направим, защото не сме участвали в създаването му на първо място."

Правителството отбеляза редица успехи в борбата с корупцията. Миналия месец държавата пое контрола върху лаборатория, която тестваше биологични стоки, влизащи в България от Турция, след като откри, че частната компания, която я е управлявала през последното десетилетие, е била корумпирана.

Само няколко месеца след избирането си обаче новите политически играчи бяха изправени пред изцяло нов набор от предизвикателства: да окажат подкрепа за съюзниците от ЕС и НАТО, както и за Украйна и да наложат санкции срещу Русия, като същевременно се опитваха да не предизвикват гнева на Кремъл.

Това не проработи. В края на април Русия прекъсна доставките си на газ за България и Полша и машината за хибридна война на Кремъл влезе в действие. Фермите за троловете започнаха да изливат съдържание, обвиняващо украинските бежанци във всичко - от измами с облаги до неблагодарност. Проруски групи в България започнаха да разпалват социални вълнения.

"Пробиват някаква пукнатина в западното общество и я експлоатират", казва Божидар Божанов, българският министър на електронното правителство, пред The Times. "Техният план е да създадат раздор, да създадат хаос, да подкопаят западните общества".

Говорител на Meta пък заявява: "Ние предприемаме обширни стъпки за борба с разпространението на дезинформация за нашите услуги в региона и продължаваме да се консултираме с външни експерти и публични администрации, включително в България."

Мартин Димитров, The Times

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


447
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
10
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Да се игнорират руските ***! Поне по два пъти...
326
0
 
39
 
! Отговори
Габи преди 1 година
Вината не е в наглите и неблагодарни украинци. Мястото на всички бежанци е в лагерите състоящи се от фургони и палатки. Коя глава без мозък измисли тази тъпотия с хотелите на първа линия на морето?Сега след като ги махнаха от там пак се постараха да бъдат преместени в луксозни условия. За всички тези разхищения някой трябва да носи отговорност.
325
2
 
32
 
! Отговори
Гневен преди 1 година
*** са единствено западните парцали,наречени медии.които истерясаха света с лъжливите си писания!!! С манипулативната си информация промиват мозъците на народите си и ги лишават от достъп до истината! Авторът е трябвало да напише,че в прозападна БЪЛГАРИЯ хора умират от глад и мизерия,без медицинска помощ,без лекарства! Родители ежедневно молят за помощ за лечение на болните си дечица,а държавата нехае! Управниците прилагат жесток геноцид срещу БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! И за информация не съм ***!!!
324
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това,че се възмущавам от наглоста на украинците и,че смятам,че не заслужават милосърдието с което ги посрещнахме ме прави ***! Съвсем ни взеха за *** ! И наистина не ги харесвам вече
323
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не руски *** ни настройват срещу украинците, а самите украинци с техните надменност, претенции, наглост, безочливост, лъжи и нахалство! Това не са хора бягащи от война и страдащи! Страдащ човек не се държи така! Българите много добре можем да направим разликата и е естествено да се защитим от тази напаст!
322
1
 
21
 
! Отговори
dojnov преди 1 година
Не ми стигнаха символите та за да продължа се постнах пак. Тия *** от правителството ни раздадоха тия пари без да мислят за Българският народ, който след време трябва да ги връща, щото ако някой си мисли, че ЕС ще ни възстанови тия средства е в голяма заблуда.
321
2
 
27
 
! Отговори
Американски джендър преди 1 година
Където и да се обърнеш на американски фекалии мирише
320
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не пишете за човека който е дал на украинци апартамента си като на хора без да им иска наем а те му изхвърли ли цялата обзаведка щото не им харесвала като че ли са си вкъщи. По нагли и безочливи от урките едвали има в целият свят.
319
4
 
9
 
! Отговори
до 351 преди 1 година
Да,сигурно са нацисти,фашисти,бандеровци,шом не обичат руснаците.
318
0
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Запитали ли сте се ,защо толкова години ЕС отлага и лъже Украйна , че ще ги приеме в общността . Потрудете се да прочетете историята им и ще разберете защо.
317
6
 
21
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
След като такава медия пуска тази новина- ясно, мрази руснаците!
316
1
 
8
 
! Отговори
До Глупчо преди 1 година
Хич не си глупав. Виж колегата ти Укропитек какви ги е наредил.
315
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бойте се ***, българите в женската част в огромното си мнозинство, са жалостиви и искренни в желанието си да помогнат и няма да оставят дечица в беда! Виж за мъжката част, тук тя е непригодна, мързелива и завистлива. Но ние мамите ща успеем не се страхувайте!
314
5
 
42
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Вчера в едно кафене Коста, една нагла украинка взе да ми вика, защото исках да питам момчето за друга чаша. Едва ли не сме им длъжни за нещо. Така че не ... не са руски ***.
313
7
 
20
 
! Отговори
Укропитек преди 1 година
И аз си взех украинка с меченце на три години, после дойде на гости сестра й и тя остана вкъщи. Не мога да се оплача - готвят, перат, мият чиниите, правят много хубав масаж в банята, а в шведската тройка са нещо изключително. Даже взех да се изморявам, отслабвам и извиках братчеда да помага. ;) И двамата обичаме украинките.
312
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ли не смеят да направят един референдум дали българите искат украинската напаст тук :) ???? Защото тогава тези десетина укри *** тук не могат да променят вота.Българите са разочаровани от тези капризни мързеливци и не са склонни повече да работят за да продължават да плащат за почивката им
311
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бежанците ми от Киев казват че Русия няма да спре докато не унищожи Украйна! Това ли искаме?
310
2
 
38
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Не ми трябват ***, за да звънна на приятелите ми във Варна и да проверя от първа ръка какво е положението там. България е малка и тук нищо не може да се скрие. Хотелиерите веднага ми разказаха в какво състояние бежанците са зарязали стаите, та се наложило хотелът да прави нов ремонт на собствена сметка. Иначе действително украинците могат да се разделят на 2 групи: добри съвестни хора, които вече са наети на работа (дори от самия хотел) и "туристи", които само пищят и безчинстват.
309
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея от The Times да бяха дошли до ги видят как се държат украинките, пък после да ми говорят за ***. В случая те са *** и публикуват фалшива информация.
308
7
 
9
 
! Отговори
глупчо преди 1 година
Аз съм си взел украинска мама с дете, прекрасни са, жал ми е за тях и им помагам с кавото мога!