COVID-19 отново настъпва в Европа, идва ли новата вълна у нас още през юли?

Експерти с опасения, че новият подвариант може да бъде внесен от Гърция
27 юни 2022 07:05, Красимир Ангелов
93
COVID-19 отново настъпва в Европа, идва ли новата вълна у нас още през юли?
Снимка: БГНЕС

COVID-19 се завръща с нова сила в Европа и след средата на юли идва шестата вълна на вируса. Около това мнение се обединяват епидемиолози, вирусолози и математици, пише в свой материал "24 часа".

Макар и все още едвам забележимо, случаите в България вече се удвоиха.

За последната работна седмица от 20 до 24 юли заразените са 1439, което е почти два пъти повече от предходната с 844 нови инфекции. През този период всеки ден се регистрираха над 300 нови заразени. Последният път, в който бе мината границата от 300 дневно, бе на 26 май.

Още по темата
На този етап у нас категорично не може да се говори за тревожно висока вълна като предишните, когато пиковите стойности бяха по над 10 000 случая на ден. Тревожно е и обаче, че процентът на положителните тестове отново расте, като вече е около 9% от всички тествани.

Въпреки ръста на новите заразени смъртните случаи са малко, успокои епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред “24 часа”. По този критерий още няма за какво да се тревожим, съгласен е и математикът проф. Николай Витанов.

Лошото според специалистите е, че в края на пролетта и началото на лятото българите вече не спазват и най-елементарните мерки като дистанция, дезинфекция и маски в закрити обществени пространства, откакто те не са задължителни. А с идването на традиционно отпускарските юли и август тази тенденция със сигурност ще продължи.

По думите на проф. Кожухарова със сигурност лятната вълна идва, но няма да е много тежка, тъй като Омикрон не оставя много смъртни случаи и хора на легло в интензивни отделения.

Според нея неминуемо когато заболелите станат много, ще има и повече тежки случаи, но няма да е като преди. Още при петата вълна след Нова година, когато омикронът превалира у нас, хората в болница бяха по-малко в сравнение със старите варианти на вируса, напомни Кожухарова.

Така вероятно след 15 юли ще има и повече заразени у нас.

Тревожно е обаче, че случаите в Гърция скочиха значително, а десетки хиляди българи почиват в южната ни съседка през лятото. През последните дни около и над 12 000 новозаразени бяха отчетени в Гърция за денонощие.

Пътуващите до Гърция може да донесат в България актуалния подвариант на COVID, смята и  съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев.

Скок на случаите обаче няма само в Гърция, а и в други 2 популярни туристически страни, особено през лятото - Италия и Испания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
4
 
! Отговори
До 58 Айти преди 1 година
То си ти личи ,че си някакъв ,,износен каскет"!
65
1
 
18
 
! Отговори
Да го д-хате! преди 1 година
Тоя път ще има пребити лекари,доценти ,професори,математици и т.н.
64
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поглеждам смъртността от ковид настинка НА ПЛАНЕТАТА - 1200 човека на ден и върви надолу. Едва ли има друга болест, от която да има по-малка смъртност.
63
1
 
21
 
! Отговори
Oqsan преди 1 година
Ай сukTuP, няма да стане т'ва, посмеят ли ще стане лошо!
62
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Айти - още ли пънете да пробутате някоя безплатна рекламка на тая пирамида "Исторически парк"...
61
14
 
3
 
! Отговори
спи спокойно преди 1 година
До Анонимен 59 Теорията малко ти куца. Да ти припомня, че точно Вова ги боца здраво руснааците с братовчеда на Астрата, че точно там почнаха да развяват Кю-Ар кодовете като паспорти с петолъчка..
60
3
 
4
 
! Отговори
па и горд нашия преди 1 година
До Айти Като *** сте станали, викаш, у резервата..
59
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една световна война ще ни излекува от всички вируси. Путин вече го направи...Няма нищо по-страшно от глобалфашизма! Днес воюват либералфашизмът и авторитарният фашизъм. Утре във войната ще се включи и китайския тоталитарен фашизъм. Никой от тях не възразява срещу глобалността на фашизма и единно го осъществяват чрез психозата от болестите и подчиняването на хората, като използват страха от смъртта. Защо е всичко това? Защо все по-малко хора имат достъп до качествено здравеопазване?Защо ни лъжат?
58
17
 
7
 
! Отговори
Айти преди 1 година
Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 5 мегавата ветрогенератор и 10 декара фотоволтаици. Топлото е евтино, понеже къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на отровни супермаркети, защото има био оранжерии и био магазини.
57
2
 
28
 
! Отговори
една преди 1 година
Сега вече наистина от вас/нас зависи дали ще продължим да бъдем овце или ще дадем много силен отпор. Те ще пробват докато не ни подчинят и унищожат. Спасението е в нас самите.
56
1
 
19
 
! Отговори
666 преди 1 година
Вдовицата на починалия рок певец Сион - Вики Спит, чийто партньор почина след инжекция с AstraZeneca, стана първият човек, получил обезщетение за смърт на близък от ваксина срещу COVID-19, пише BBC News.
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво тревожна има в ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛЕКА НАСТИНКА? Преболедуваш за два-три дни и толкова.
54
2
 
16
 
! Отговори
ергенът324 преди 1 година
колко сладко ! И , дааа , плянът на деда ви Шваб куца , но все пак върви .... пандемия , война , втора пандемия ,продоволствена криза , нежна инфлация .... Но вие си се кланяйте на оня дек бърка на Лена по дупките и наумно красивите продажници . След няма и година очаквайте мерки ала Китай .И драги жОрналисти ай напишете некой ред за случващото се в Еквадор ,щот скоро ще е същото и тука , а причините са едни и същи
53
2
 
26
 
! Отговори
данчо калпазанчо преди 1 година
Дайте координатите на СЗО на товариш Шойгу и да им праща ваксината Сармат
52
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо вече не си и помисляйте за маски и затваряния!!! Заврете си сертификатите и ваксините там където слънце не огрява!
51
4
 
16
 
! Отговори
K6 преди 1 година
Не разбрахте ли че не вирусът и нашето здраве са проблемите.Гледайте Китай и се приготвяйте
50
2
 
22
 
! Отговори
Услади му се преди 1 година
на някой тоз ковид , няма да го оставят лесно да си отиде
49
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех, този вирус как си идва когато си поиска.... пролетта защо го нямаше в Гърция, ама сега извъджъж в жегите се появил отново.... как пък в Бразилия примерно го нямаше на 17 и 19 юни, а изведнъж на 21.06. отбелязали 160хил. случаи???? Страшна пропаганда.
48
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бавно и методично започва да се налага психозата, днес вече три статии, до вечерта още три.
47
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от три месеца покрай войната им секнаха ковид кранчетата за пари и пропаганда ,затова изгладнелите и лъжливи ковид експерти настървено почнаха да заливат ефира с по-м-и-я-т-а си надявайки се да напълнят пак джобовете. От сега да знаете народа се опари жестоко доста хора умряха от бустерите и вече няма да е толкова лесно ,нито маски ,нито ,локдауни само ще има народен съд за вас.