Грамотността пада, библиотеките намаляват - защо не четат българите?

Училището е място, където да се насърчи четенето
12 авг 2022 15:45, Анисия Иванова
113

20% от българите не са прочели нито една книга за последната година. Още по-тревожното е, че най-малко четат хората между 15 и 30-годишна възраст у нас. Това са само част от констатациите от Националното изследване на нагласите на читателите на Асоциация "Българска книга" и "Алфа рисърч".

"От известно време книгите се конкурират с телевизията, социалните мрежи. За радост, четенето остава в топ 5 на предпочитаните начини за прекарване на свободното време, но ако трябва да бъдем честни - тенденциите в България са доста негативни. Време е да предприемем активни действия да променим тези тенденции и нагласи, защото те не се виждат само в това проучване, което показва, че нивата на четене спадат", каза председателят на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева.

Още по темата

По думите ѝ те се виждат и в изследванията, които показват, че грамотността пада.

"Домашните библиотеки намаляват, делът на българите, които продължават да запазват нивата си на четене, са между 40 и 60 години. Те често живеят в най-големите градове. Това са социално активни хора и това показва, че и те имат достъп до книги. Изключително важно е в малките населени места да има библиотеки. Ние от доста години се борим, заедно с Българската библиотечна информационна асоциация, за повишаване и изпълняване стандарта за библиотечно и информационно обслужване", допълни Десислава Алексиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че четенето е както за малките бебета, така и за възрастните хора.

"Важно е да има политика по въпроса. Нямаме закон за книгата, той е изключително необходим. ДДС-то върху книгите продължава да бъде временна мярка. Ние няма как да бъдем спокойни за бъдещето на книгата, защото ние сме функция на четящите хора. А ако тях ги няма - няма нужда и от книги. В Норвегия има ясна политика за финансиране на библиотеките. Норвежецът чете средно по 15 книги на година", сподели председателят на Асоциация "Българска книга".

Попитана дали има нужда от осъвременяване на задължения списък за четене на учениците, Десислава Алексиева отговори: "Това е дълъг дебат. Има вечни класики, които и аз ще съм прочела, и моите деца ще са прочели, и все пак ще са им интересни. Не може всичко да сложим под общ знаменател. Има книги, които, за съжаление, някои деца не могат да възприемат, те са с друга динамика."

Алексиева е категорична, че училището е място, където трябва да бъде насърчавано четенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
9
 
! Отговори
OTGOWOR преди 1 година
Защото си имат смартфончета и си показват задниците в тик-ток онлифенс посещават социални мрежи и живеят в измислени светове.
67
0
 
2
 
! Отговори
Нане преди 1 година
До лаврентия берия... А знаеш ли, че твойте идоли краварско оФчи ингилизки почти изравниха софето през втората световна без никва наша агресия към тях... ===)))
66
0
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Нане - не отричам. Нито Генерал Владимир Вазов, нито Генерал Георги Вазов с това което е сторил на Одрин. Всеки българин воювал за България е велик и заслужава да бъде запомнен. Аз обаче попитах, защо тачим Максим Горки но не и Генерал Иван Колев? На въпроса с въпрос по арменския способ е лесно!
65
0
 
0
 
! Отговори
Нане преди 1 година
До лаврентия берия... Щом знаеш за генерал Колев... Я ми разкажи нещо за Генерал Вазов... Колко чистокръвни английски бели агресори оставиха костите си при Дойран... ===)))
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е за всеки. Аз съм се опитвал но просто не ми доставя удоволствие явно нямам въобръжение.
63
0
 
0
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Нане - Нане, ти нещо за Максим Горки знаеш ли? За направеното от него за България? Бъди така добър, подскажи! Аз мога доста да ти разкажа за Генерал Колев? Но ти несъмнено си чел Йордан Йовков и знаеш, нали!
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз слушам аудио книги по ми е удобно на път за работа.
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото има Интернет. Егати въпроса. А и в днешно време имаме по-интересни занимания от това да си седим вкъщи и да четем. А пък достъп до информация имаш на един клик.
60
0
 
5
 
! Отговори
12 преди 1 година
Чете се, но електронни книги - по-удобно, по-евтино, по-голям асортимент. За съжаление, библиотеките постепенно западат. Не знам какво ще бъде бъдещето им, при положение че точно библиотеките и читалищата са събуждали българина. Това са новите времена и ние се адаптираме.
59
0
 
3
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Бегай да апнеш малко афроамерикански калмари са поуспокоиш малко... Превъзбудена ми са чиниш лаврентия берия.. Между другото ти знаеш ли кой е тоз човек и кво точно е вършил... ===)))
58
0
 
0
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До До Лаврентий Берия 75 - е, тогава за теб верни читателю, ще се постарая!
57
0
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Нане - продължаваш да доказваш тезата ми за калъпа по който сте формирани феновете на руското блато - нагли, неграмотни, агресивни и умствено неспособни. Очевидно малката ти главица не може да роди нищо друго освен това с "фонтанелата". Това е за добро разбира се! Идола ти ще те употреби да подскачаш малко за него, ще си купи още една къща и ще те забрави. Но пък, дали фен на варненския швед Костадинов като теб заслужава повече?
56
0
 
1
 
! Отговори
До Лаврентий Берия преди 1 година
Трябва, щом се правиш на интересен, трябва...
55
1
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До До 60 - трябва ли всяка умишлено допусната с цел ирония грешка да увеличавам за да удоволетворя високата ти култура? Май не, като се замисля!
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При качеството на съвременните български автори. Напоследък няма какво.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чалгаджиите четат ли книги?
52
0
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
Евтин се пише с В. Казвам ти понеже на сръПско, си увеличил П то, но на "ефтин", не си, което ще рече, че си неграмотен, който се присмива на другите, че били неграмотни.
51
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 1 година
До Анонимен 3. Така е, прав/а сте, аз лично предпочитам на хартия.
50
2
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Я да питам нещо русофилите - преди години предложиха училище "Максим Горки" в София да бъде прекръстено на училище "Генерал Колев"! Разбира се, беше съботирано и не го приеха. Някой от вас ще ми каже ли, какво е направил Максим Горки за България? Питам от любопитство!
49
0
 
4
 
! Отговори
Учител преди 1 година
Ами, щом може един *** като Про100 Киро, който няма и диплома , да стане дори премиер на България , то за какво да четат младите хора ? Всички ще станат политици, дупетати, министри..... без да са отворили и една книга ! Все пак България е държавата на държавници, които газят Конституция, закони, морал...!!!! Всичко долно е България днес !