Грамотността пада, библиотеките намаляват - защо не четат българите?

Училището е място, където да се насърчи четенето
12 авг 2022 15:45, Анисия Иванова
113

20% от българите не са прочели нито една книга за последната година. Още по-тревожното е, че най-малко четат хората между 15 и 30-годишна възраст у нас. Това са само част от констатациите от Националното изследване на нагласите на читателите на Асоциация "Българска книга" и "Алфа рисърч".

"От известно време книгите се конкурират с телевизията, социалните мрежи. За радост, четенето остава в топ 5 на предпочитаните начини за прекарване на свободното време, но ако трябва да бъдем честни - тенденциите в България са доста негативни. Време е да предприемем активни действия да променим тези тенденции и нагласи, защото те не се виждат само в това проучване, което показва, че нивата на четене спадат", каза председателят на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева.

Още по темата

По думите ѝ те се виждат и в изследванията, които показват, че грамотността пада.

"Домашните библиотеки намаляват, делът на българите, които продължават да запазват нивата си на четене, са между 40 и 60 години. Те често живеят в най-големите градове. Това са социално активни хора и това показва, че и те имат достъп до книги. Изключително важно е в малките населени места да има библиотеки. Ние от доста години се борим, заедно с Българската библиотечна информационна асоциация, за повишаване и изпълняване стандарта за библиотечно и информационно обслужване", допълни Десислава Алексиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че четенето е както за малките бебета, така и за възрастните хора.

"Важно е да има политика по въпроса. Нямаме закон за книгата, той е изключително необходим. ДДС-то върху книгите продължава да бъде временна мярка. Ние няма как да бъдем спокойни за бъдещето на книгата, защото ние сме функция на четящите хора. А ако тях ги няма - няма нужда и от книги. В Норвегия има ясна политика за финансиране на библиотеките. Норвежецът чете средно по 15 книги на година", сподели председателят на Асоциация "Българска книга".

Попитана дали има нужда от осъвременяване на задължения списък за четене на учениците, Десислава Алексиева отговори: "Това е дълъг дебат. Има вечни класики, които и аз ще съм прочела, и моите деца ще са прочели, и все пак ще са им интересни. Не може всичко да сложим под общ знаменател. Има книги, които, за съжаление, някои деца не могат да възприемат, те са с друга динамика."

Алексиева е категорична, че училището е място, където трябва да бъде насърчавано четенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало мисирките преди да пишете подбни материали вижте първо себе си, гола вода сте. Не е нормално завършили уж журналистика да допускат толкова правописни грешки.
47
1
 
3
 
! Отговори
Име преди 1 година
Не четем защото "знаем" всичко!
46
3
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Нане - ох, извинявай! Не си русофил - почитател на Костадинов си! Малко ми се сливате двата подвида - еднакво неграмотни, сбърkани и aгресивни сте! Вероятно е от ефтината бира и сръПската музика! Но пък, може и да си предозирал с "четенето", кой знае!
45
1
 
5
 
! Отговори
Алка Балка преди 1 година
Нали това беше идеята? Да затъпеем. Планът върви добре. Ура!
44
4
 
5
 
! Отговори
Нане преди 1 година
За слугите на козяк, като лаврентия берия всички, които не изповядват краварската им секта са русофили, антиваксъри, еднокнижници маргинали... Дано свършиш, като идола си, на колене пред палача да молиш за милост след обвинение в държавна измяна... ===)))
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да четат, след като един асистент в университет или висше училище започва с 1300 лева заплата, а намерението да стане 1500 лева предизвика вой сред ректорите. В България колкото си по-*** толкова си по-добре!
42
6
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 48 - колко удобно? От свян ли пропусна северно-корейчетата и иранчетата? Запада възпитава децата си достатъчно добре. Имат си автори задължителни, и най вече - учат ги на родолюбие а не на робски комплекси към друга нация. Малко си се объркал, но това е поради противоречивите указания от Масква!
41
5
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 40 - естествено! Вазов е отявлен русофил. Как ще набият робския комплекс в детските глави инак? Разбира се скромно премълчаваме какво е писал за руснаците които влизат 1916 година в България в подкрепа на румънската армия. Децата не изучават "Записките.." - някак е неудобно да им обясним, че Захари Стоянов е отровен в Париж след написаното от него по адрес на Граф Аксаков. Не учат за Георги Мамарчев! Въобще - литературата не е само "доайена" който вече е трудно смилаем за децата!
40
4
 
15
 
! Отговори
Училището преди 1 година
в България на 12 почват с леките наркотици и се учат на френска любов, на 14 вече някои минават на твърди наркотици. В България в училищате свободно се продават наркотици.
39
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът е толкова извратен и дегенерирал, че вече не се раждат талантливи деца на запад. В България се раждат абсолютни дeбилчeта, преди имаше талантливи деца, сега само изpoдчета. Всички талантливи деца в изкуството музикални, артисти и вундеркиндчета учени днес са само китайчета и русначета. Все пак на запад децата също имат таланти - в нета циркулират клипове на 6-7 годишни деца които дефилират на гей паради или на drag queen контести.
38
7
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Нане - самия ти изказ, "високия нтелект" лъхащ от поста ти - всичко в теб издава съответния персонаж - русофил, антиваксър, еднокнижен и задължително - горещ любител на "братушките". Неграмотните сте най запалени по тях!
37
4
 
10
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
Европейски ценности.
36
0
 
9
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Поредните умници. Ами поинтересувайте се какво правят канадските библиотеки, та са пълни и нямат такива оплаквания.
35
0
 
15
 
! Отговори
Глупости! преди 1 година
Аз лично си купувам всички, книги, които чета.. Разходът ми на месец за книги не пада под 200 лв. Всеки месец. В обкръжението ми хората също четат и си купуват книги. Не изпозлвам услугите на библиотеки, тъй като книгите там са стари. Често им дарявам книги. Не генерализирайте! Не всички българи са профанни!
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради интернет не четат книги.По-лесно е да се пусне някое клипче.Иначе има и такива,които заради райския газ,тревата и т.н. толкова са изкукали,че дори и да прочетат нещо няма да вдянат за какво става на въпрос и само ще ги заболи главата.
33
0
 
13
 
! Отговори
... преди 1 година
Значи как да се чете след като излезе една мутра която ни беше премиер повече от 10г и каза аз през живота си съм прочел 10 страници от една книга! И това го каза гордо! ха сега вижте де е таз мутра! има долапи с пари! има къщи из цяла европа а може и в америка! и дето се вика парите го бият по главата! Та защо требе да се чете? няма сми!!! след като имаме такива да ни оправят! па и си ги и избираме даже!!!
32
3
 
6
 
! Отговори
Нане преди 1 година
лаврентия берия е точно от представителите на искърското сив тип гове до... Наведено краварско тип слугинче... Точно кат кирчу и кокорчу... ===))) то има пихтия под фонтанелата... Иначе нямаше се кръсти лаврентия берия...
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не четът, защото образователната система изкарва неграмотници, сменени са ценностите на системните партии умни и грамотни не им трябват.
30
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
чухте ли истината *** народ затова се избират разни бандити,тарикати и крадци в политиката
29
1
 
11
 
! Отговори
От БАН преди 1 година
Много добре знаем от кой етнос са тия 20%Айде да не се правим на по- либерали от папата.