Грамотността пада, библиотеките намаляват - защо не четат българите?

Училището е място, където да се насърчи четенето
12 авг 2022 15:45, Анисия Иванова
113

20% от българите не са прочели нито една книга за последната година. Още по-тревожното е, че най-малко четат хората между 15 и 30-годишна възраст у нас. Това са само част от констатациите от Националното изследване на нагласите на читателите на Асоциация "Българска книга" и "Алфа рисърч".

"От известно време книгите се конкурират с телевизията, социалните мрежи. За радост, четенето остава в топ 5 на предпочитаните начини за прекарване на свободното време, но ако трябва да бъдем честни - тенденциите в България са доста негативни. Време е да предприемем активни действия да променим тези тенденции и нагласи, защото те не се виждат само в това проучване, което показва, че нивата на четене спадат", каза председателят на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева.

Още по темата

По думите ѝ те се виждат и в изследванията, които показват, че грамотността пада.

"Домашните библиотеки намаляват, делът на българите, които продължават да запазват нивата си на четене, са между 40 и 60 години. Те често живеят в най-големите градове. Това са социално активни хора и това показва, че и те имат достъп до книги. Изключително важно е в малките населени места да има библиотеки. Ние от доста години се борим, заедно с Българската библиотечна информационна асоциация, за повишаване и изпълняване стандарта за библиотечно и информационно обслужване", допълни Десислава Алексиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че четенето е както за малките бебета, така и за възрастните хора.

"Важно е да има политика по въпроса. Нямаме закон за книгата, той е изключително необходим. ДДС-то върху книгите продължава да бъде временна мярка. Ние няма как да бъдем спокойни за бъдещето на книгата, защото ние сме функция на четящите хора. А ако тях ги няма - няма нужда и от книги. В Норвегия има ясна политика за финансиране на библиотеките. Норвежецът чете средно по 15 книги на година", сподели председателят на Асоциация "Българска книга".

Попитана дали има нужда от осъвременяване на задължения списък за четене на учениците, Десислава Алексиева отговори: "Това е дълъг дебат. Има вечни класики, които и аз ще съм прочела, и моите деца ще са прочели, и все пак ще са им интересни. Не може всичко да сложим под общ знаменател. Има книги, които, за съжаление, някои деца не могат да възприемат, те са с друга динамика."

Алексиева е категорична, че училището е място, където трябва да бъде насърчавано четенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жена много чете,вечер като си легнем и угасим лампата па като почне да чете по един час чете.
27
6
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Българското образование е сбъркано по подразбиране. Не е осъвременено от 30 години! Още пълнят с насилие главите на децата с "Дядо Вазов". После питаме защо растат неграмотни русофили. Литературата е безкраен океан. Дали ще вземеш от Западната Култура или дори от руската такава или от българската - защо например не Захари Стоянов - със "..Записките.."? О, извинете - той пък бе русофоб! Неудобно е, другари!
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шот са прости. Приятен ден.
25
3
 
10
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Да, домашната библиотека намалява, защото вече има електронни четци, телефони, таблети, на които се чете. На последният телефон имам над двеста над книги. За година и половина време. Това отчитат ли го или гледат само книжарници и библиотеки?
24
0
 
15
 
! Отговори
Петко Славейков преди 1 година
Пенчо бре, чети!Пенчо не чете.Пенчо, работи!Пенчо пак не ще.Пенча го мързи,гледа да лежи,ходи, та се май,търси да играй.Време се мина,Пенчо порасна,иска да яде,няма откъде
23
6
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 17 - последната дума от поста ти казва всичко. Ти си неграмотен русофил! Друг не би употребил "кравар". Що не си "на обекта" или на "сервиза"? Аз ще ти кажа - защото никога не си бил. А да оправдаваш нечетенето с липса на време - остави! За еФтина бира и шльокавица, както и за сръПска музика време имаш, все пак!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички искат да приличат на депутатите. А депутат с ЧЕТЕНЕ НЕ СЕ СТАВА. Трябва да си просто устроен, послушен, арогантен, първобитен, изпълнителен. За тия качества четенето пречи.
21
0
 
10
 
! Отговори
Марга Рит преди 1 година
Всички ходят на фитнес, защото са дебели, но никой не ходи в библиотека, защото е ***.
20
8
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
НЕ ЧЕТЕМ, ЗАЩОТО ПОЛЗВАМЕ ИНТЕРНЕТ.
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не четат, защото така е сигурно,че ще ги накарат по-лесно да гласуват за бандита Боко. Ама то и да пишат не могат.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да не четат? По цял ден скролват във фейса. Е, има и картинки, разбира се ...
17
2
 
9
 
! Отговори
Дядо Вълко преди 1 година
Като не се чете , защо държат библиотекарките по селата да лентяйстват ! Има библиотеки , от който пет книги не са взети през годината !
16
1
 
14
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Радвам се,че останах вярна на голямата си любов към книгите през целия си живот.Книгите дават широк кръгозор и различен поглед към света.Тези,които ги пренебрегват,остават за цял живот духовно бедни и ограничени!
15
5
 
17
 
! Отговори
Абдал преди 1 година
Защото 12 години ни управлява Еднокнижник, за който са по важни Бистришките тигри ,а библиотеки не му трябват.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да четем ни трябва излишно време. Как да чета като ставам сутрин в 5 часа. На строежа съм в 6,30 часа работя до 13 часа. Обядвам и от 14 часа съм в сервиза ремонтирам автомобили до 20 часа тръгвам си и в 21 съм си вкъщи. Вечерям и скапа н от работа заспивам На другият ден пак същото. Кога да чета като нямам време и телевизия да гледам. То пък какво ли дават по телевизиите. Или турци или индиици или кравари.
13
5
 
14
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Това е резултата от 32 годишната краварски тип демонокрация... Създаде само искърското сив тип го ведо... ===)))
12
1
 
18
 
! Отговори
ил Рапоне преди 1 година
След 32 г. опростачаване по всякакви методи и с всякакви мащаби, не е за вярване, че се чудите. Приятен ден.
11
4
 
14
 
! Отговори
Паулу Коелю преди 1 година
Най-лесно се ваксинира неграмотно население.
10
3
 
17
 
! Отговори
Буци преди 1 година
Умните четем Винету. Матряла не чете.
9
2
 
13
 
! Отговори
Тиквата преди 1 година
"Аз съм *** и вие сте прости и за тва се разбираме... "