60% скок на парното и топлата вода: Ще се справим ли със сметките?

За потребителите сметките вече са по-високи от предвиденото
29 сеп 2022 09:40, Нели Христова
96

Ръст от 60% на цената на услугите ще поискат топлофикациите от догодина, ако държавата не компенсира дружествата заради високата цена на газа. Въпреки че за месец октомври тя е по-ниска, все пак остава 2 пъти по-висока от предвидената.

"Цените на топлинната енергия не са адекватни на цената на природния газ, една от тях трябва да се промени", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е необходимо да се продължат компенсациите, с които държавата подпомагаше топлофикациите заради високата цена на газа до май 2022 година, въпреки че към момента има намаляване на цените.

"С подобна формула да бъдат изчислени компенсациите. Компенсациите за високата цена на газа са както за топлоофикациите, така и за крайните потребители", допълни той.

За потребителите обаче сметките вече са по-високи от предвиденото. Те споделят, че трудно биха могли да покрият ръст от 60% и също настояват да има компенсации за крайните клиенти на топла вода и парно.

"Цените са високи и са много трудни за покриване сметките", категорична е Лидия.

"Трудно се покрива ръст от 60%", сподели друг потребител на "Топлофикация София".

Според Кремен Георгиев обаче трудно може подобен механизъм за компенсация да бъде изготвен от служебното правителство. Това може да се случи чрез актуализация на бюджета, приета от следващия парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
5
 
! Отговори
Това хора ли са? преди 1 година
До ХОРА!
60
6
 
10
 
! Отговори
L. преди 1 година
В колко града в България има парно и Топлофикация? Трябва да ви кажа, че от провинцията много се кефят на тази ситуация. Защото точно от данъците на живеещите без парно държавата дотираше Топлофикация София. Наистина е справедливо абонатите й да плащат малко повече, че и дори колкото трябва.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто се откачих от Топлофикцията се справям със сметките повече от отлично. Плащам за цялата зима толкова , колкото плащах на Топлофикцията за един зимен месец. Но как да сравнявам технология от 21 век с такава от 19 век?
58
0
 
11
 
! Отговори
Брутален реалист преди 1 година
Всяко едно правителство в БГ-то винаги е ''коалиция'' демек боза. Няма истински лидери, има договорки, има подливане на вода. Опозицията не помага а пречи.
57
1
 
23
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Ще се справим ли със сметките... Не, няма да се справим със сметките. Дайте възможност на хората, които не искат парно, да се откажат от него и да не ги товарите със сградни инсталации и тям подобни!
56
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарете на просто Киро за това!!!
55
5
 
6
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
Не 60, 120% трябваше да е увеличението, че най накрая да почнар софиянци да плащат истински, а не държавата да ги дотира всяка година с 500 милиона. Нас в селата някой пита ли ни как отоплението ни струва 2500 на сезон?
54
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От както има КЕВР, цените се вдигат два пъти годишно, какво не им достига на тези. Да си вземат тръбите, ако не да ми плащат наем, че използват апартамента ми. Хайде стига с техните пинизи. Греел те съседа, такса, а той си плаща, греели те тръбите, такса, а ти не искаш да използваш услугата им и уредите ти са на нула, но плащаш, това е обирджийство.
53
0
 
6
 
! Отговори
Лена преди 1 година
този на клипчето да си продаде очилата и да си плати сметката. хак да му е на джуджи
52
1
 
15
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 1 година
СКОК ПОДСКОК - 60%! ТОВА Е ОТ ПРОМЯНАТА. ДАЛИ ЩЕ НИ ВРЪЩАТ ПО 25 СТОТИНКИ НА 100 ЛВ?
51
0
 
11
 
! Отговори
ЖЕНДЪР С ТРОТИНЕТКА преди 1 година
леко паднах и си ожулих м...ур..ите.
50
39
 
16
 
! Отговори
ХОРА! преди 1 година
Хора, разберете - студ, глад, мрак и жажда - за нас не са толкова страшни и убийствени, колкото дружба с Путин и Русия. Ако трябва ние българите предпочитаме още 10 зими да студуваме и да гладуваме, но няма да бъдем роби на Путин. Трябва да направим всичко възможно да помагнем на Украйна с оръжие с пари, каквото и да ни струва това.
49
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След контранастъплението и поражението на руската армия, на Русия и остана само един красив изход - арест на Путин, извеждане на войските от украйна Украйна и плащане на репарации на Украйна.
48
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до48.Я бързо се запиши доброволец и газ към любимата ти Украйна.Там бързо ще се запознаеш с много чеченци и дагестанци и ще ти дойде акъла в главата.А като ти засвири и руската артилерия ще има да пееш Васко Жабата.Там ти е мястото там ще станеш човек.
47
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинският външен министър Димитро Кулеба: Бойното поле е най-доброто място за преговори с Путин
46
9
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Скъпо парно? Няма проблем. Слава Украине
45
1
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
ЕС да ни компенсира незабавно! Слугинажната политика на Брюксел ни докара до това състояние. А то от нашите политици е ясно, че нищо не зависи. В момента сме просто една васална територия, поставена на изкуствено дишане.
44
20
 
10
 
! Отговори
НАПРЕД УКРАЙНА!! преди 1 година
ВСИЧКИ СВОБОДОЛЮБИВИ ХОРА ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ СЕ РАДВАТ НА УСПЕХИТЕ ТИ И ТЕ ПРИВЕТСТВАТ!!! И в България повечето българи се радват на успехите на украинските въоръжен сили. Не се радват само българските русофили, които реват за поробителите ни, даже и когато ограбват и съсипват България и българския народ!!!
43
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мобилизацията, обявена от Путин, взриви съзнанието на руснаците. Имперската им гордост е смазана хиляди бягат, за да се спасят от войната. И са принудени да се крият при народи, на които са гледали с пренебрежение. До дни, дори до часове Путин ще падне.
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тодор Тагарев - бивш Министър на отбраната : Вече не само в Харковска област руски войски се изтеглят. Има данни, че те се изтеглят не като войска те си оставят цялото въоръжение, тези, които могат, се преобличат в цивилни дрехи, и с крадени автомобили и мотоциклети заминават на изток, да търсят по-безопасно място. Това не е пропаганда, социалните мрежи са пълни с такива клипове. И се потвърждава от разузнавателни данни тези колони изтеглящи се автомобили се виждат и от Космоса.