Успелите ромски жени, които не пасват на стереотипа

Момичетата са твърдо решени да се образоват и да преследват мечтите си
Обновена: 23 окт 2022 22:11 | 23 окт 2022 17:16, Йоана Цонева
68

Те се млади, образовани и са твърдо решени да работят избраните от тях професии. Те са част от ромската общност, се вписват в стереотипите, които обикновено им приписват.

Зюмбюла Ламбева е единадесетокласничка от Пловдив. Мечтае да следва медицина, но признава, че събирала доста смелост, за да реши да се подготвя.

"Когато започнах 11 клас в Пловдив, бях нова ученичка, тогава ме гледаха като "черната овца", но аз се доказах. Искам да продължа да следвам медицина, ходя на уроци по биология и химия. Благодаря на моето семейство, че ме подкрепят, отначало ме беше много страх, не знаех как ще ме гледат", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Таня Христова от Котел е магистър по криминалистика, а в момента учи "Киберсигурност" в Академията на МВР. Казва, че обществото у нас е все още предубедено към ромите.

"На мен не ми личи, че съм ромка, много от моите познати, приятели са дискриминирани заради тъмния цвят на кожата, заради акцента който имат, но всъщност са добри специалисти", коментира Христова.

А доказателството, че младите жени могат да се развиват е фактът, че в тяхната общност вече има много примери за завършили не само висше образование, а и докторанти.

"Ромската жена има малко повече проблеми от останалите жени. Първо - защото е жена, второ - защото ромската общност я притиска със стари традиции и предразсъдъци, а една ромска жена трябва да преодолее всички тези неща", сподели регионалният координатор на "Амалипе", Шумен, Силвия Станчева.

"Най-голямото предизвикателство е да се преборят със себе си, да си повярват че могат", допълни Теодора Стефанова от "Амалипе"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в какво са "успели" тия двете? В това, че все още учат ли? Чакайте поне да завършат, да почнат работа по специалността и тогава ми ги хвалете.Ако това е мерилото, то е много ниско
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От помощи ще изкарва повече пари, явно не си е направила добре сметката.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се къноса и ще влезе в стереотипа. Като гледам развива високи децибели, добре наддава и си е чоплила пъпките по лицето. Пасва си съвсем добре.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В какво са успели? Да ги избутат до 11-ти клас ли?
38
2
 
5
 
! Отговори
Додо преди 1 година
С тази открито расистка статия, само затвърждавате "стереотипите".
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи когато искат, могат да бъдат нормални съвременни жени. Трябва да се съдейства на онези, които избират такъв житейски път, но средата им пречи. Вместо това, нашите закони са такива, че осигуряват издръжка на онези млади ромки, които правят онова, което не бива да се прави.
36
7
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Само такива успели ромейки бих взел за жени.
35
4
 
17
 
! Отговори
... преди 1 година
Много хубаво, но игла в купа сено. 1:10000 е това, добре ли е ?! Няма как от лош материал да стане добър...за съжаление.
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, крайно време е да се обединяваме, щото нито българи нито роми ще тръгнат да си ходят. Време е ние да преодолеем страхът към различните, а те страхът от родовата обремененост
33
14
 
10
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Всички сме хора.
32
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на жената една на 10000 за тия полухора
31
2
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Ром - това е спиртна напитка, доста силна.
30
0
 
24
 
! Отговори
"на пасва" преди 1 година
А пишещата кога ще си "на пасва" (напасва) правописа?
29
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде не на нас тия. Къш!
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо липсва Ружа Игнатова- световно успяла? Баш нея ще я хване инспекторката от Киберсигурност, нали само черна нинджа може да убие черна нинджа.Ако пък и не и личи, смятай
27
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам семейство комшии българи, жената роди на 15, вече умат 5 деца. Пълна какафония са.
26
2
 
8
 
! Отговори
Истанбулец преди 1 година
Щом са жени значи заслужават специално внимание.
25
2
 
47
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Браво, нека да учи, а не да ражда от 12 годишна като ........Така трябва, дано и другите да проумеят това. И стига стова как те щели да командуват. Като е способен и честен, да командва, като не - не.
24
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имали са късмета да се родят в ромски семейства, в които няма открита простащина, грубости и тормоз. Няма никакъв проблем родителите да са неуки, неуспели или дори глупави - ако децата им имат спокойна среда и амбиция ще успеят. Но ако има простащина, независимо от етнос и територия, нямат шанс да станат различни
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22 Канех се да напиша същото. Това е демографският ход в страната ни, дано да се облагородят по-скоро.