Успелите ромски жени, които не пасват на стереотипа

Момичетата са твърдо решени да се образоват и да преследват мечтите си
Обновена: 23 окт 2022 22:11 | 23 окт 2022 17:16, Йоана Цонева
68

Те се млади, образовани и са твърдо решени да работят избраните от тях професии. Те са част от ромската общност, се вписват в стереотипите, които обикновено им приписват.

Зюмбюла Ламбева е единадесетокласничка от Пловдив. Мечтае да следва медицина, но признава, че събирала доста смелост, за да реши да се подготвя.

"Когато започнах 11 клас в Пловдив, бях нова ученичка, тогава ме гледаха като "черната овца", но аз се доказах. Искам да продължа да следвам медицина, ходя на уроци по биология и химия. Благодаря на моето семейство, че ме подкрепят, отначало ме беше много страх, не знаех как ще ме гледат", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Таня Христова от Котел е магистър по криминалистика, а в момента учи "Киберсигурност" в Академията на МВР. Казва, че обществото у нас е все още предубедено към ромите.

"На мен не ми личи, че съм ромка, много от моите познати, приятели са дискриминирани заради тъмния цвят на кожата, заради акцента който имат, но всъщност са добри специалисти", коментира Христова.

А доказателството, че младите жени могат да се развиват е фактът, че в тяхната общност вече има много примери за завършили не само висше образование, а и докторанти.

"Ромската жена има малко повече проблеми от останалите жени. Първо - защото е жена, второ - защото ромската общност я притиска със стари традиции и предразсъдъци, а една ромска жена трябва да преодолее всички тези неща", сподели регионалният координатор на "Амалипе", Шумен, Силвия Станчева.

"Най-голямото предизвикателство е да се преборят със себе си, да си повярват че могат", допълни Теодора Стефанова от "Амалипе"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията все едно съм я писал с измръзнал лев крак ама айде. Иначе иде само да каже, че са изключение от правилото, а жаагалите са мамата си трака, нема един читав.
21
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да има такива и да са повече, защото след двайсетина години, те ще трябва да управляват тая държава.
20
5
 
5
 
! Отговори
Петров преди 1 година
До ПеткоПетко, кво да откраднеш от българите дет един лев за кафе нямат ама се хвалят непрекъснато с това?
19
7
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Петко...а ти явно си от некаква раса,по-долна и от руснаците..Идиотиятати е тежка!..-Тук става въпрос за "ромски жени",а малоумникавтеб,който те кара да натискаш клавиатурата,те е отвеял веднага към руснаците..
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще си я взема тая ромка за секретарка що викаше баш майстора по бански да ми стой жалки сте журналистите за нищо не ставате знам че боли но това са фактите
17
3
 
33
 
! Отговори
Петров преди 1 година
от края на соца не съм видял ни ром ни ромка грамотни, ама знай ли човек на какво мисирките казват "успели"
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И колко са такива? 0.001% от тях? И от единици ще правите изводи за цялото, нали?
15
31
 
12
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Не че съм расист но руснаците са по-долна раса от ромите. Ромите крадат на дребно, а руснаците крадат на едро. И научиха българите и те да крадат на едро. Шайзе!
14
11
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
абе хубаво,но самото определение "ромски жени" вече намирисва на расова дискриминация..
13
4
 
25
 
! Отговори
Мето преди 1 година
Целта е като станат "успешни" ромките да спрат да раждат. Да им пожелаем успех. Но България е толкова зле че и ромите бягат в Германия.
12
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отлична новина! Да учат медицина и после да практикуват в ромските махали. - Ми то и без друго българин няма да се запише за преглед при тая Годзила. Аз поне не бих.
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно за да си успял ром трябва да можеш д си напишеш името без грешки.
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отлична новина! Да учат медицина и после да практикуват в ромските махали. Ромите като не са доволни от медицинското обслужване тях да си ги бъхтят. Подкрепям :)
9
13
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
А ти си си просто неуспяло мрънкащо същество
8
5
 
32
 
! Отговори
Оспех в жЕвота... преди 1 година
Ахааа, статия за "успели" ромки които успешно са завършили 11 клас а от сега нататък ще напредват в избраната професия като се представят за дискриминирани ..... Значи скоро по примера на демократичните САЩ и в България ще има задължителни квоти за приемане на роми... третополови ... и всякакви други :дискриминирани" индивиди с комплекси за малоценност и огромно самочувствие ..... п.с. Зюмбюло, моме, не ставай доктУрка ... Що ти трябват ядове. Само да те бият в махалата като отидеш да ги лекуваш
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парк Лагера в София се казва Гъбките, автокорекцията на правописа ми го смени
6
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
23 окт 2022 г неделя, парк Лагера (Гръцките) в София. Купувам си кафе в магазинчето до парка. Мърляво ромче ме блъска с главата си по крака. Първо го поглеждам него, а после женската му родителка. Тя си купува цигари и кафе и нещо сладко за детето. И се започва: - Господине, дайте ми едно левче, че не ми стигат да му купя сироп за кашлица!!! Конкретна ситуация на конкретно място в София днес!!! Как да ги уважавам такива???
5
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай Боже повече от този етнос да се изучат, само това е спасението. Хората като цяло в страната доста опростяха и е видно, че всичко боксува. Дори в НС влизат хора с ниско образователно ниво. ББ, назначи на всички нива елементарни хора на шефските места и това води до супер негатив за цялата страна. С прости хора, няма просперитет. Колкото е по грамотен един народ, толкова по лесно се върви нагоре.
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У наща склад вече новите момчета дето идват да бачкат са предимно от ромски произход. Има всякакви, и такива които не стават, но и работещи... Начи от най-работещите има двама българина и двама от ромски произход, и две жени българки... Сичкото останало работник е така да се каже пълнеж... Та мисълта ми е че ромите вече навлизат съвсем пълноценно в работническата класа на България, като тези които работят са и като хора свестни. То е логично де, който е съвестен работник да е и като човек добър.
3
7
 
4
 
! Отговори
Аз съм Асанчу преди 1 година
от ПП, ама по Жени не си падам!