Всеки ден у нас по един нов човек с над 1 млн. лв. в банка

Намаляват малките влогове на хората със суми до 10 000 лв.
10 ное 2022 12:13, Елка Василева
107
Всеки ден у нас по един нов човек с над 1 млн. лв. в банка
Снимка: архив, БГНЕС

Всеки ден в страната се появява по още един човек, който може да се похвали, че има над 1 млн. лв. на депозит в банка. Влоговете на граждани в банки със суми над 1 млн. лв. нарастват до 1142 броя, показват данните на БНБ към края на септември. Само за трите месеца от юли до септември тези милионерски депозита се увеличават с рекордните 100 броя, пише „Труд“.

Още по темата
Основната причина за този голям ръст е отпадането на банковите такси за съхранение на големи суми по сметки на граждани и фирми. Банките премахнаха тези такси, след като Европейската централна банка започна да повишава лихвените си проценти. В резултат милионерите вече спокойно може да държат парите си на влог, без да се притесняват, че ще трябва да плащат такса на банката.

Рекордното нарастване на милионерските влогове обаче показва, че в условията на бързо покачване на цените през последните месеци много хора са натрупали значителни суми в банките и дори са станали милионери.

За периода от юли до септември има ръст при всички депозити на граждани със суми над 10 хил. лв. в тях. Но най-голямо е увеличението именно при милионерските депозити. За три месеца общата сума в милионерските депозити е нараснала с близо 385 млн. лв. и надминава 3,1 млрд. лв.

На второ място по ръст са влоговете на домакинствата със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. Само за три месеца те се увеличават с 8,5% и към края на септември надминават 17 хил. броя. На трето място по ръст остават депозитите на граждани със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. За периода от юли до септември те се увеличават с 4,1% до 2337 броя.

Оказва се, че най-голям ръст има при депозитите на граждани с големи суми в тях. При по-малките влогове със суми между 10 хил. и 20 хил. лв. увеличението е незначително, а при малките депозити със суми между 2500 лв. и 10 хил. лв. дори има спад.

Докато при най-големите депозити има ръст, хората с малки спестявания в банките са принудени да ги изтеглят, за да покрият ежедневни разходи, да направят малък ремонт или да купят кола на старо. Затова общият брой на влоговете на домакинства намалява.

Любопитно е, че при влоговете с малки суми между 1000 лв. и 2500 лв. също има ръст. За период от три месеца те са се увеличили с 1,2%, или с 11 500 броя, и към края на септември вече са 974 хил. Явно и хора с по-скромни финансови възможности искат да спестят малко пари.

Общата сума на депозитите на граждани нараства с 1,5 млрд. лв. за три месеци и достига 69,2 млрд. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормални новини. Доста от новите милионери са ИТ спецове, разкешили криптовалути и продали акции. Все пак има ИТ спецове с по 200++к годишна заплата и 1 милион са нищо пари. Когато ви писах началото на пандемията да продавате панелките и да взимате акции на Нетфликс и Амазон, пляскахте минусите, ама на- някои хора имаме 45% доходност. "Криптовалутите са пирамида", каза си *** и си наля ракийката, докато ИТ спецовете купиха десетки Биткойн за 100$ броя и продадоха за 30000.
23
3
 
5
 
! Отговори
Весел преди 1 година
Евала, евала , ашколсун...какво ревът всички за цените на хляба и нощувките в СПА хотелите...спаред мен трябва да се пипнат цетите още...
22
4
 
5
 
! Отговори
финансист преди 1 година
Явно са влезли в кеш, чакайки рецесия и покупка на активи на безценица. Друг смисъл няма да държиш 1 милион в банка в момента.
21
2
 
14
 
! Отговори
БСП преди 1 година
Ако се водим по акъла на икономическия "гений" на БСП - Р.Геч. скоро хляба ще стане пак 1000 лв. както беше по времето на неговото министерстване.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука ми намирисва на скрита реклама....
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България няма много милионери като процент от населението. В други държави, в които не е имало комунизъм, милионерите са повече. България даже от бившите комунистически държави са на последно място по брой милионери сигурно. Тук комунизмът си продължава. Мизерията е ужасна.
18
8
 
6
 
! Отговори
интересно преди 1 година
В голям български град никой не продава апартаменти, само някакви коптори дето не стават и за оглед. Всичко добро се изкупи и никой не продава. А пари има. С тези безумни заплати на айтита и други такива , парите стават повече от стойността на активите и инфлация.
17
6
 
15
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Тези сто нови милионери са хората на ПП, които ограбиха България с милиарди.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте какво става в Гърция , мерят полицията с *** .Само бай *** спи зимният си сън доволен от инфлацията и ниската си заплата
15
8
 
9
 
! Отговори
няма спор преди 1 година
ББ крадеше, обаче РР и ПП го надминаха
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро един хляб = 1000 лв и всички пак ще сме милионери, като по времето на виденов.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички ще станем "милионери" както сме я подхванали с тази самоубийствена политика дето се води, и не само в БГ, а цяла Европа.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пребоядисаните БСП взеха властта миналата година и нещата тръгнаха постарому
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А питат ли ги откъде са им милиончетата?Щото като знаем как процъфтява търговията с наркотици и мигранти,като знаем как строители и други бизнесмени крият доходи,но иначе плачат за пари,та се питам как изведнъж,та даже и всеки ден се ражда по един нов милионер?!
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
у нас тези дни, един депозира 1млн , а двама ттеглят кредит по 1млн.рецептата е проверена и изпитана - след година очаквайте виденова веселба
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са от новите калинки на Радев . Бойковите отдавна минаха единия милион
8
2
 
17
 
! Отговори
Хръцпръцумян преди 1 година
Ами с избори през 2 месеца и тотален хаос най лесно се краде!Айде на бас че от тия няма нито един бачкал цял живот до пенсия!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай боже всекиму!
6
2
 
16
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
Това изобщо не е добра новина. Бизнеси се закриват, разпродават се активи, спират да се плащат данъци и осигуровки.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаква се почкачване на лихвите и затова е тази тенденция