ПСС: Сашо се е движел, иначе щеше да измръзне още първата нощ

Детето е имал много голяма воля за живот, каза Емил Нешев
19 ное 2022 20:20, Анисия Иванова
184
ПСС: Сашо се е движел, иначе щеше да измръзне още първата нощ
Снимка: БГНЕС

Детето Александър е имало много голяма воля за живот, която да го движи напред и да не се отказва, каза Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба. По-рано днес Александър беше намерен в местност, близо до Радомир.

Той изчезна на 11 ноември, в Перник, а в издирването му се включиха стотици професионалисти и доброволци. Детето беше намерено от парапланеристи и делтапланеристи, които споделиха пред журналисти, че заедно с Нешев отново са преглеждали траковете, по които е било търсено детето.

Най-важното е, че детето е намерено, каза още Нешев. Ние, планинските спасители, имаме практика при мисия за издирване да се движим с GPS и след като обходим районите, събираме траковете – изминатите маршрути, и правим анализ на базата на претърсените и непретърсените места, обясни той. Точно това анализирахме и вчера – къде е търсено детето, доколко е търсено от обучени и не дотолкова обучени хора, къде има най-голям шанс да се търси, ако въобще детето е в планината. Това са дейности, свързани с натрупана рутина, с опит, знания и умения, придобити включително и в чужбина, каза още Нешев.

Още по темата

Детето е намерено от хора, ходещи пеша. Не може да се каже дали Александър се е движел през цялото време, дали е сменял позицията си, но най-вероятно се е движел, защото в противен случай щеше да измръзне още през първата нощ, допълни той. Със сигурност мога да кажа, че това са възможно най-трудните мисии за издирване, тъй като нямахме почти никаква информация и търсехме дете с аутизъм, каза още Нешев. В такива случаи не можем да разчитаме на логика. Осланяхме са само на опита си и на късмета, за да стигнем до някакво правилно предположение, добави Нешев пред БТА.

В отговор на въпрос защо кучетата не успяха да надушат следа Нешев посочи, че факторите са много. Един от тях е наличието на много хора, съответно на много миризми, в района, където е изчезнало детето. Друг фактор е това, че кучетата са се включили в издирването много часове след изчезването на детето. Ние бяхме потърсени на следващия ден преди обяд, а кучетата бяха на терен в ранния следобед, посочи още той. По думите му има значение и посоката, в която е духал вятърът. Ако е духал срещу кучетата, е щял да донесе допълнителна миризма, но ако е духал по посока на движението на кучетата и е отдалечавал миризмата, те не биха могли да го надушат.

Трудно може да се обясни и защо детето не беше открито с хеликоптера, с дроновете или от хората, това беше изключително трудна акция. Ако Сашко се е бил подслонил в скална ниша, няма как да го открие хеликоптер или термокамера, обясни Нешев.

В случаи като този трябва да се използва целият възможен ресурс на държавата, всички служби, които са от единната спасителната система. Ние не бяхме потърсени официално, но след като научихме за изчезването на детето, се включихме в издирвателната акция, допълни Нешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
6
 
7
 
! Отговори
фсафсафа преди 1 година
КАДЕ СА СТОТЕ ИЛЯДИ ЛЕВАААААА
73
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука всички убийства са самоубийства, отвличанията са девет дни разходка в гората
72
3
 
7
 
! Отговори
До астора преди 1 година
Това ли е най-важното за теб, ***? Парите..
71
7
 
10
 
! Отговори
астора преди 1 година
А какво стана сьс 100 000 лв. кьде отидеха
70
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Движел се е девет дни нон стоп , ок
69
0
 
39
 
! Отговори
така преди 1 година
Айде да пуснат журналиста,сътворил този шедьовър и Директора на план.служба,да се хванат под ръка и да отидат да оцелеят 8 денонощия при същите условия-без храна,вода,леко облечени-панталон и суичър,само движейки се.Поотделно,сами.
68
11
 
7
 
! Отговори
Оф преди 1 година
Аре, почнаха конспираторите. Същите, дето твърдяха, че бащата бил виновен. Колко трябва да си интелектуално немощен, че да не можеш да се усетиш кога е време да млъкнеш
67
1
 
15
 
! Отговори
fsagasgsa преди 1 година
САШО МАУГЛИТО, отгледан от Балу и Багира в ПЕРНИШКАТА ДЖУНГЛА!
66
6
 
11
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Бог е помогнал на детето да бъде здраво, умно и живо! Сега дано Бог го отърве и от касапите в болниците, които го изкарват итуист! Бог е създал ЧоВека - Вечната Енергия на Земята по свой Образ да може да бъде жив -5 минути без дишане на чист въздух, до 5 дни без пиене на чиста водичка, без храна 42 дена. Детето е дишало чист въздух в планината, Пиело е водичка и си е хапвало всичко що е там! Да е Живо и Здраво българското момченце! В бъдеще Прекрасен Хайдутин да стане и комунисти да шляпа!
65
3
 
20
 
! Отговори
??????????????? преди 1 година
Не е замръзнало 8 денонощия,защото се е движело???!!!Изтощено от глад,жажда,ужас,такъв какъвто не можете да си представите,леко облечено в планината само със суичер??Най-коравият оцеляващ на предела,да се е предал още 3-тия ден....,а тук става въпрос за дете,подивяло от ужас.
64
4
 
6
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Чудесен край! Важното е, че е живо, а баща му да забрави телефона си, когато го води на вън. Безмозъчни родители!
63
4
 
7
 
! Отговори
До 79 преди 1 година
Ти не разбра ли ,че от реката и водопади е пило вода детето,и е яко гъбки и глогинки!
62
7
 
8
 
! Отговори
Hahah преди 1 година
Абе, къде са експертите, дето обясняваха, че бил бащата? Сигурно пишат докторати по ваксиниране или икономика, или военно дело, че такива умници все от всичко разбират
61
5
 
6
 
! Отговори
Форест гъмп преди 1 година
След един месец пак ще избяга!!!
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да е живо и здраво хлапето и дано занапред да има късмет. Задължително да му сложат гривна с чип и то такава, каквато няма да може да свали.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да е живо и здраво хлапето и дано занапред да има късмет. Задължително да му сложат гривна с чип и то такава, каквато няма да може да свали.
58
2
 
7
 
! Отговори
сашко преди 1 година
верно е гледах как радеф праи лицеви опори и язе за 6 дена напраийх 6000 лицефи опори
57
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подготвят ни да оцеляваме на глад и студ,щом едно дете оцелява значи цяла зима може да се изкара на глад и студ!
56
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без вода 8 дни? На шапката ми ги разправяйте тези.
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
директор на Планинската спасителна служба. вие сте олллиигофрени толкова ли сте тъъъпи