ПСС: Сашо се е движел, иначе щеше да измръзне още първата нощ

Детето е имал много голяма воля за живот, каза Емил Нешев
19 ное 2022 20:20, Анисия Иванова
184
ПСС: Сашо се е движел, иначе щеше да измръзне още първата нощ
Снимка: БГНЕС

Детето Александър е имало много голяма воля за живот, която да го движи напред и да не се отказва, каза Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба. По-рано днес Александър беше намерен в местност, близо до Радомир.

Той изчезна на 11 ноември, в Перник, а в издирването му се включиха стотици професионалисти и доброволци. Детето беше намерено от парапланеристи и делтапланеристи, които споделиха пред журналисти, че заедно с Нешев отново са преглеждали траковете, по които е било търсено детето.

Най-важното е, че детето е намерено, каза още Нешев. Ние, планинските спасители, имаме практика при мисия за издирване да се движим с GPS и след като обходим районите, събираме траковете – изминатите маршрути, и правим анализ на базата на претърсените и непретърсените места, обясни той. Точно това анализирахме и вчера – къде е търсено детето, доколко е търсено от обучени и не дотолкова обучени хора, къде има най-голям шанс да се търси, ако въобще детето е в планината. Това са дейности, свързани с натрупана рутина, с опит, знания и умения, придобити включително и в чужбина, каза още Нешев.

Още по темата

Детето е намерено от хора, ходещи пеша. Не може да се каже дали Александър се е движел през цялото време, дали е сменял позицията си, но най-вероятно се е движел, защото в противен случай щеше да измръзне още през първата нощ, допълни той. Със сигурност мога да кажа, че това са възможно най-трудните мисии за издирване, тъй като нямахме почти никаква информация и търсехме дете с аутизъм, каза още Нешев. В такива случаи не можем да разчитаме на логика. Осланяхме са само на опита си и на късмета, за да стигнем до някакво правилно предположение, добави Нешев пред БТА.

В отговор на въпрос защо кучетата не успяха да надушат следа Нешев посочи, че факторите са много. Един от тях е наличието на много хора, съответно на много миризми, в района, където е изчезнало детето. Друг фактор е това, че кучетата са се включили в издирването много часове след изчезването на детето. Ние бяхме потърсени на следващия ден преди обяд, а кучетата бяха на терен в ранния следобед, посочи още той. По думите му има значение и посоката, в която е духал вятърът. Ако е духал срещу кучетата, е щял да донесе допълнителна миризма, но ако е духал по посока на движението на кучетата и е отдалечавал миризмата, те не биха могли да го надушат.

Трудно може да се обясни и защо детето не беше открито с хеликоптера, с дроновете или от хората, това беше изключително трудна акция. Ако Сашко се е бил подслонил в скална ниша, няма как да го открие хеликоптер или термокамера, обясни Нешев.

В случаи като този трябва да се използва целият възможен ресурс на държавата, всички служби, които са от единната спасителната система. Ние не бяхме потърсени официално, но след като научихме за изчезването на детето, се включихме в издирвателната акция, допълни Нешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
7
 
6
 
! Отговори
ааааало преди 1 година
Сашко, че Сашко. Айде стига толкоз.
113
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той Беър Грилс, ще оцелее трудно 8дни в планината, без дебели дрехи и екипировка. Да не говорим за дете .... супер странна история. Бил ходил...къдее ще ходиш вече в тъмното в гората? Без осветление? И колко ще ходиш ,без храна 24 часа на ден ?:) всичко е мн странно
112
2
 
26
 
! Отговори
И понеже преди 1 година
...било много топло в гората - се събул и останал Бос, за по- добро оцеляване!
111
1
 
22
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Някой е решил, че бащата, понеже е нотариус, има много пари и е решил да го изнудва като отвлече детето му. Това означава, че двамата са следени за начина им на живот и въобще не е случайно всичко това, както и времето за отвличането. Детето престоява някъде , в някоя къща. Не знам бащата дали е платил нещо Не точно на открилите го, а на този, който е замислил цялата операция. Възможно е всичко дотук да е наблюдавано отблизо, много отблизо.
110
17
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Добре, че канибалите и медицината за органи не са го изяли! Едно време, по времето на Комуната - СоЦа след раждането на деца, пъпната връв бе отрязване за секунда след излизането на детето и с цялата плацента заминаваше при канибалите, за да могат здраво да управляват комунизма от СССР, вместо да оставят детето кръвта от плацентата с цялата информация за борба с болестите да влезе в детето. То е сега така правят при раждане, нищо не се е променило!
109
36
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с това идиoтчe вече. Война има, умират хиляди всеки ден. Не ме интересува това кpeтенчe.
108
4
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Ех мамка му стара. Стига сте се блъскали, спазвайте ред. На всекиму ще дойде реда. По спокойно Тyлyпи. Без навалица Наредете се на опашката един след друг, както в детската градина са ни учили. Ама недейте така. Ама моля ви се другарю, Не се блъскайте. Абе престани да се секнеш върху мен. Стига си ми крещял на ухото. Не разпъхвахте с лакти По културно го раздавайте. Като не можете да пърдите, пърдете с финез. Купете си билетче за Цирка пред Народното Събрание! Извънредно положение! Хей Тyлyпи!
107
4
 
2
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Версията за отвличането на детето от Кирил Петков и съучастниците му става все по вероятна!
106
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Движел се 9 дни без храна и в добро състояние казват от Пирогов. Търсете истината вместо глупави статии.
105
5
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Ех мамка му стара. Стига сте се блъскали, спазвайте ред. На всекиму ще дойде реда. По спокойно овчици. Без навалица Наредете се на опашката един след друг, както в детската градина са ни учили. Ама недейте така. Престанете. Ама моля ви се другарю, Не се блъскайте. Абе престани да се секнеш върху мен. Стига си ми крещял на ухото. Не разпъхвахте с лакти По културно го раздавайте. Като не можете да пърдите, пърдете с финез. Купете си билетче за Цирка пред Народното Събрание! Насам Народе Възродени!
104
2
 
10
 
! Отговори
Кг преди 1 година
Сашко пернишкото Маугли!
103
5
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Спомням си по времето на СоЦа във вестник Работническо Дело имаше статия как един Комунист за показ в гората, като ходили на лов за лисици, диви зайци и ***, пречукал с пушка пред другите комунисти, един Фашист и след като се оказало, че тоя дето бил убит от Комунсиста не е Фашист, а Комунист, след 8 дена го извадили от гроба и безплатно Медицината на Съвременно Комунистическо Ниво му била една инжекция и той оживял и днеска, негови и на тоя комунист дето го убил имат деца в Народното Събрание
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понякога на родителите им е гадно, че детето им се е родило такова един вид това е произлязло от тях. Дано някой не се е опитвал да се отърве от него
101
3
 
24
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Г-не/г-жо две години ва лъгаха с измисления вирус,резултата е разбита икономика,която се предричаше от кака ви Кристална през ноември 2019 година! Факт ли е това или конспиративна теория?Босо обуто това дете няма как да издържи повече от 24 часа с влажни крака!Няма какво да яде в гората през ноември!Гъби или шишарки!?Отвлече се вниманието на обществото от нещо друго
100
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам да направим филм как точно е оцелял Сашко. Може да стане дори криминален сериал с елементи на екшън. Ще има различни конспирации, докато момчето оцелява само сред дивата пустош.
99
1
 
8
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До ФСАФСАФА "къде са 100 те хиляди лева?" - в другите медии пише, че са го открили истински - български доброволци, които са го търсели, за без пари и са отказали да вземат 100 те хиляди лева на бащата! Ако го бяха открили полицаитена или други от наследниците на руската столетница - БКП, щяха да боцнат парите и да ги дадат на докторите да боцкат с инжекции българския народ, докрай!
98
1
 
16
 
! Отговори
Рамбо преди 1 година
Педофила трябва да бъде открит и набучен на кол на центъра(на площада) в градът на Винкелите.
97
1
 
20
 
! Отговори
Snejana преди 1 година
Детето е било държано някъде на друго място, след това е оставено там за да го намерят!!!
96
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Детето е отвлечено или от самите полицаи (говорят врели-некипели, как Сашко оцелял щото се е движел) за да изнудват бащата за пари, или от спортния клуб на делтапланеристите, за да направи бащата дарение на клуба (те откриха детето).Или някой приятел на бащата, за да накара нотариуса да подпише някоя съмнителна сделка, или някой роднина.Държаха го в някоя къща и го пуснаха в гората след обявената награда. Ако полицията не е замесена, ще има сериозни разпити и открити похитители.
95
8
 
6
 
! Отговори
Даниел преди 1 година
Под тази новина се пишат такива мизерии, че да се чудиш как хора с такова изкривено мислене се смесват в обществото. Поне го правят само когато са анонимни - знаят че това което пишат е нищо повече от ***, но все пак (най-вероятно) заради всичките им нащастия и проблеми в личен план си изливат грозните вълнения под формата на обиди, клевети и конспирации.