Получаваме на ден колкото за два килограма кашкавал

Най-високи заплати взимат в сферата на информационните технологии
11 дек 2022 14:53, Елка Василева
386
Получаваме на ден колкото за два килограма кашкавал
Снимка: архив, БГНЕС

За цял 8-часов работен ден българите получават пари, които стигат за покупката на два килограма кашкавал. Един час труд в България струва на работодателите 13,50 лв., показват последните данни на Националния статистически институт. Но част от тези разходи на фирмите са за осигуровки. От получаваните от хората заплати също удържат данъци и осигуровки.

В резултат след плащане на всички налози хората взимат средно по 8,80 лв. за един час работа. Тези пари стигат за покупката на четвърт килограм кашкава. А за цял ден изкарваме за два килограма. Това ни нарежда на последно място в ЕС по размер на доходите, пише „Труд“.

Има разлика в заплатите в администрацията и в частните фирми. В обществения сектор разходите за един час труд са 15,88 лв., а в частния - 12,77 лв., показват данните на НСИ.

Най-скъпо излиза наемането на хора в сектора “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 29 лв. на час, или 51 330 лв. на година, показват данните на НСИ. В този сектор влизат IT фирмите, телекомите, както и правенето на филми и телевизионни предавания.

Има огромна разлика между заплащането на труда на IT специалистите в държавния и частния сектор. Разходите на частните фирми в сектора за труда на наетите от тях хора са над 52 000 лв. на година, или над 4300 лв. на месец. А в обществения сектор разходите са значително по-малко - над 30 хил. лв. на година, или 2510 лв. на месец.

На второ място по заплати са заетите в сектора “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 23,80 лв. на час, или 39 725 лв. на година. Тук заплатите имат най-малък дял от общите разходи за труд спрямо останалите сектори на икономиката - под 70%. Другите разходи са здравни и социални осигуровки, обезщетения и различни социални надбавки. В този сектор също има огромна разлика между заплатите в обществения и частния сектор, но този път в полза на държавните предприятия. Годишните разходи на частните фирми в сектора за труда на един човек са 30 452 лв., а в държавните предприятия - 49 892 лв., което е близо до цената на труда на IT специалистите в частните компании.

Третата позиция е за “Добивната промишленост”, където един час труд струва 21,80 лв., което прави 35 859 лв. за година. Тук разходите за труд в обществения сектор (42 167 лв.) отново са по-високи отколкото в частния (32 209 лв.).

На четвърто място по заплата са заетите във финансите и застраховането. Цената на труда в тази сфера е средно 19,35 лв. на час, или 33 653 лв. на година. Като тук отново заплатите в обществения сектор (52 726 лв. за година заедно с осигуровките) са значително повече отколкото в частния (33 хил. лв.). В сектора “Професионални дейности и научни изследвания” ситуацията е различна. В обществения сектор разходите са средно 21 285 лв. на година, а в частния - 31 145 лв.

Най-ниски са разходите за труд в сектора “Хотелиерство и ресторантьорство” - само 7,90 лв. на час, или 12 966 лв. на година.

На второ място по ниски възнаграждения са заетите в селското стопанство. Разходите на техните работодатели за труд са 9,30 лв. на час, което за година прави 15 949 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДАаа ама?, ходенето до Гърция и Турция е за бедняци ;)
148
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 45-та до 55-та година хората в ТКЗС - тата са получавали, като надник в натура по 2 кг. сирене. За 33 години демокрация успяхме да се върнем почти един век назад.
147
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко държа доходите на хората, а цените си поскъпваха, разбира се селянина се изкарва герой......типична селска идилия :))))
146
4
 
10
 
! Отговори
Блондинка Молска преди 1 година
Абе хора знаете ли коло много калории има в 100 грама кашкавал? Това ме захранва за цял месец.
145
6
 
15
 
! Отговори
Африка в БГ преди 1 година
още едно управление на киро и дб и ще работите и за 100гр на ден
144
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мама до скоро си гледаше кравата Надка на село. Ама я продадохме, защото мама вече е възрастна и не може да се справя. Иначе си произвеждаше мляко, сирене, кашкавал и ни носеше и на нас в градО, ама найс, няма вече:))).
143
3
 
10
 
! Отговори
До не е така преди 1 година
В ИТ сектора са високо-платени само Директори и разни Мениджъри и дори HR яйчарите за подбор и човешки ресурси получават в пъти много повече от редовите трудоваци ИТ спецове дето пишят и кодят за мизерни пари тук вместо в чужбина да ходят. ИТ кодеците или кодерите са под стрес, плешиви, развиват болести на простатата и други дегенеративни увреждания.
142
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че професии като ИТ, Роботика, и всичко свързано с технологиите и инженерството са ВИСОКОПЛАТЕНИ в България. Професиите на хората на изкуството и като цяло социалните науки - са нископлатени.
141
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оле, кашкавала е 30 лева! Къде ти да купя?!
140
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е Путин като метне ракетите и у нас като в Украина и ше си купите дядов мек!!!!Леб нема да има или ако има ще струва една заплата за месец!!!!!!Ше бутне всички блокове,мноооого ракети има Путин!!!!
139
3
 
10
 
! Отговори
Мазниците България преди 1 година
Има много хора с укрити от данъчните пари това са средни и простии хора, които имат пари и си живеят доволно и мазно. Има доста гастербайтерски баби и дедовци които разполагат с големи кешове в брой левове и евраци къткат средно над 20 000 еврака.
138
1
 
14
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Ко писа, ко писа. Е тогава, кой купува апартаментите по 2000евро квадрата?
137
4
 
12
 
! Отговори
ДАаа ама? преди 1 година
Доста българи са червиви с пари и много мазнинки имат. То се вижда всички, българи които ходят по почивки на гръчко, после по заведенията киснат, сега пък за празниците ще празнуват до пукванеето на търбусите си. Всичко това са много пари. Тези тузари и мазняри трябва да си плащат високи данъци и такса лукс. Това е тема табу не говоря за бизнес класата, а за средната класа със закътани пари и укрити от данъци обикновени мазньовци дето ходят със айфони и по молове е за тези да има една тесла треб
136
2
 
12
 
! Отговори
до 138 преди 1 година
за 6 месеца пп много пъти ни обясняваха как било у Харвард , въртяха кран , теглиха милиарди , сключваха сделки , откриха завод за ел.автомобили , построиха неколко моста над Дунав , неколко тунела под Шипка , довършиха магистралата ,вдигнаха доходите до незнааайни висоти и държаха парапета . е тва направиха .
135
0
 
8
 
! Отговори
абе преди 1 година
не е верно . киро ни дигна доходите до незнайни висоти , мдааа !
134
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къде дават тия 13.50 на час да се наредя и аз. Хораата масово работят за 40-45 лв на ден.
133
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 128, съдейки по мрънкачите тук :) наистина ви оправиха и дано вече си знаете мястото завинаги!
132
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Важно, и с право! Таралясниците ви убиват! Щом искате да си ги карате, го оправете в гетата си! Никой не е длъжен да ви търпи!
131
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП са виновни, вместо да налеят пари в бизнеса както направиха в Хърватия теглиха милиарди за да раздадат на пенсиите! Какъв Харвард, те икономически техникум няма да могат да изкарат, действат като нискообразован *** живеещ на бързи кредити!
130
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нормално да сравнявате цените на кашкала преди 33 г. и сега. България изобщо не е същата. Направиха се много промени и рехорми. А пък промените си продължават. Въпреки генералите и техните мнения. През тези над 30 г., станах богат с честен и почтен труд. За разлика от политиците и техните лидери.