Получаваме на ден колкото за два килограма кашкавал

Най-високи заплати взимат в сферата на информационните технологии
11 дек 2022 14:53, Елка Василева
386
Получаваме на ден колкото за два килограма кашкавал
Снимка: архив, БГНЕС

За цял 8-часов работен ден българите получават пари, които стигат за покупката на два килограма кашкавал. Един час труд в България струва на работодателите 13,50 лв., показват последните данни на Националния статистически институт. Но част от тези разходи на фирмите са за осигуровки. От получаваните от хората заплати също удържат данъци и осигуровки.

В резултат след плащане на всички налози хората взимат средно по 8,80 лв. за един час работа. Тези пари стигат за покупката на четвърт килограм кашкава. А за цял ден изкарваме за два килограма. Това ни нарежда на последно място в ЕС по размер на доходите, пише „Труд“.

Има разлика в заплатите в администрацията и в частните фирми. В обществения сектор разходите за един час труд са 15,88 лв., а в частния - 12,77 лв., показват данните на НСИ.

Най-скъпо излиза наемането на хора в сектора “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 29 лв. на час, или 51 330 лв. на година, показват данните на НСИ. В този сектор влизат IT фирмите, телекомите, както и правенето на филми и телевизионни предавания.

Има огромна разлика между заплащането на труда на IT специалистите в държавния и частния сектор. Разходите на частните фирми в сектора за труда на наетите от тях хора са над 52 000 лв. на година, или над 4300 лв. на месец. А в обществения сектор разходите са значително по-малко - над 30 хил. лв. на година, или 2510 лв. на месец.

На второ място по заплати са заетите в сектора “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 23,80 лв. на час, или 39 725 лв. на година. Тук заплатите имат най-малък дял от общите разходи за труд спрямо останалите сектори на икономиката - под 70%. Другите разходи са здравни и социални осигуровки, обезщетения и различни социални надбавки. В този сектор също има огромна разлика между заплатите в обществения и частния сектор, но този път в полза на държавните предприятия. Годишните разходи на частните фирми в сектора за труда на един човек са 30 452 лв., а в държавните предприятия - 49 892 лв., което е близо до цената на труда на IT специалистите в частните компании.

Третата позиция е за “Добивната промишленост”, където един час труд струва 21,80 лв., което прави 35 859 лв. за година. Тук разходите за труд в обществения сектор (42 167 лв.) отново са по-високи отколкото в частния (32 209 лв.).

На четвърто място по заплата са заетите във финансите и застраховането. Цената на труда в тази сфера е средно 19,35 лв. на час, или 33 653 лв. на година. Като тук отново заплатите в обществения сектор (52 726 лв. за година заедно с осигуровките) са значително повече отколкото в частния (33 хил. лв.). В сектора “Професионални дейности и научни изследвания” ситуацията е различна. В обществения сектор разходите са средно 21 285 лв. на година, а в частния - 31 145 лв.

Най-ниски са разходите за труд в сектора “Хотелиерство и ресторантьорство” - само 7,90 лв. на час, или 12 966 лв. на година.

На второ място по ниски възнаграждения са заетите в селското стопанство. Разходите на техните работодатели за труд са 9,30 лв. на час, което за година прави 15 949 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
13
 
5
 
! Отговори
преди 1 година
Лелe колега тия 8к ако не беше казал че е заплата щях да си мисля че си на социал бе! Чичката в сградата в която работя дето вози асансиора в центъра на Сидней, нарича се CBD, зима толкоз. Ама той ги зима с нищоправене.. В Канбера надницата е 1400 долара. Надница. Умнижавай го по 22. Инъче в Сидней е по ниско но това е защото няма желаещи да се преместят, нищо че Канбера е столица. Ще си загубя лайф стайла. Но това са теми на които обсъждаме само между нас, хората с син паспорт
128
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, пак сме по-добре от зората на демокрацията, когато ни обраха и заплатата стигаше за едно кило кашкавал...
127
5
 
21
 
! Отговори
Важно е преди 1 година
Шефо да е добре. Я вижте автопарка по улиците и се запитайте защо в центаро не искат таралясници- Еми за да не им се пречкаме на правоимащите
126
4
 
14
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Но пък продължаваме промяната. И сме либерални. И наказваме лошия Путин. С г...за си ... Хаха ха Хоооооо хо ооооооооо Хааааааааааааая ха ха ха ха ха ха ха ха ха Хоооооо хо ооооооооо Хааааааааааааая ха ха Хоооооо хо ооооооооо Хааааааааааааая ха ха ха ха ха Хоооооо хо ооооооооо Хааааааааааааая ха
125
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 6 месеца ПП направиха изключително много за България и нейните граждани - целенасочено , планово и дейно срещу корупцията , без страх от нищо , пенсиите не бяха вдигани повече от десет години , само подаяния по 50 лева за Великден и Коледа и и....... Това изплаши мафията и корумпираните ѝ слуги навсякъде и с мръснишки подмолни схеми свалиха дейно и работещо правителството ! Но , който гроб копае , сам влиза в него !
124
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая стъкмистика кво дава нищо?Трябва да се сравнява с преди 1989г и днес с какви пари,които струват едиколко си ако се котират на валутния пазар може да се купи колко и какво.Примерно тогава и сега колко хяба,колко мляко,колко месо и сега колко?
123
11
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
При бай Тошо се работеше са 1 кило кашкавал на ден, значи има двоен напредък.
122
2
 
20
 
! Отговори
хо хо хо преди 1 година
,,Един час труд в България струва на работодателите 13,50 лв.,,Да направим анкета в малките населени места ,дали е така?
121
4
 
10
 
! Отговори
Два килограма кашкав преди 1 година
Брей, преди време беше за хляб и кисело мляко, вече има напредък: два килограма кашкавал. Поне със сигурност няма да останем гладни!
120
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кашкавалът и сиренето са вредни - образуват слуз в организма, който води до онкологични заболявания. Отдавна не ги ям. Само нискомаслено кисело мляко за калция.
119
9
 
11
 
! Отговори
Живко Суджука преди 1 година
Уредих на ГЕРБ 1 тон суджук - 1 тон телешка пъстърма и 1 тон кашкавал -за да мога и аз да "лапаМ' покрай тях !
118
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧЕ КОЙ ЯДЕ КАШКАВАЛ ? Само шумкарите.
117
4
 
19
 
! Отговори
До126 преди 1 година
Абе те не са спирали да влачат бре,то не беше фалита на България 1996,то не бяха приватизации,то не бяха евросубсидии,то не бяха еврофондове,то не бяха пари по планове за устоичивост и развитие,осемдесет процента от всичката пара е отишла в ръчичките на шепа червени гаулаитери и тяхните отрочета
116
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яйцата са по 50 ст. ПП оправиха всички плиткоумнци хахахахахахаха
115
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, а при Баннкянския похотливец и крадец бяхме супербогаташи, особено ние гербаджиите. Това обществени поръчки, това точене на ДДС, това контрабанда през Кап.Андреево ... ехе, работехме за по 10 кг кашкавал.
114
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мбрейй, откъде купувате кашкавал по 10 лв. килото ?
113
6
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 година
На час масово се плаща по 3-4лв максимум! за какви 8.80 лв на час "говорите" -Масово хората живеят с едни 600-700лв месечно работейки! Имат разходи за пътни закуски кафе обяд и т.н и им остават чисто не повече от 400 --500лв !! Пак пиле със зеле -едни хапват зеле а други пиле -накрая всички хапват пиле със зеле! Изкуствено ГЕРБ надуваха над 5-6 г средната брутна заплата в БГ да покажат че не сме бедни! Сега Европа иска 60% от средната заплата да е минимална такава! защо пак избраха 50% а не 60%
112
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сметка на това крадливите ли лъжливи комунисти от БСП, ПП и ДБ само за няколко месеца заграбиха милиарди и си оравиха поколенията!
111
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз получавам 6 лева на час. Значи съм извън класацията.
110
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 120 Няма да ми стигне времето и символите позволени за един пост за да ти изредя кой какъв е и откъде идва,повече от 80% от наричащи себе си"индустриален капитал"и явяващи се собственици на нова България,на мастодонтите в селското стопанство,на българските вериги за търговия,навсякъде където да погледнеш и където да подушиш отвсякъде лъхти на сгаан червена и техните наследници!