Румънските пенсионери могат да си позволят повече от българските

Коментар на Мика Зайкова
3 яну 2023 20:02, Росен Стойчев
53

Всеки трети получава пенсия под линията на бедност от 504 лева към 1 януари 2023 г., а изплащането на парите за възрастните е отложено.
Още по темата
То ще започне на 9 януари и ще приключи на 20.

Лиляна е счетоводител, решава да се пенсионира една година по-рано и така пенсията ѝ става пожизнена. По този начин размерът ѝ е утвърден и няма да се влияе от индексация, съобщи Bulgaria ON AIR.

"4,8% по-малко - на моята са изчислили, че е около 37 лева по-малко. Ще бъда ощетена до края на живота ми, тъй като няма да ми се възстанови, когато направя 62 години", коментира тя.

Това са само част от промените, които влизат в сила от 1 януари тази година. Увеличават се още възрастта и стажът, необходими за пенсиониране. Възрастта се повишава с 2 месеца за жените и с 1 месец за мъжете. Бившият социален министър Ивайло Калфин смята, че промените не ощетяват хората.

"Тази година се увеличава цената на допълнителните 5 години стаж, които могат да се купят, защото те са свързани с минималната работна заплата. Така увеличението ѝ ги повишава на около 15 лева месечно", отбеляза той.

За сравнение в Румъния минималната пенсия е над 600 евро и е равна на минималната заплата. В България разликата между двете е огромна. Според икономиста Мика Зайкова дори и без инфлация пенсионерите у нас са изгубили покупателната си способност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
12
 
! Отговори
Away преди 1 година
Е надали там милиционерите получават и пенсия и заплата едновременно, ама у нас си е нормално явление. Както е нормално всякакви безумия които се случват само в нашата скъпа родина. Направиха пенсионерите на маЙму ни, за да може да има за всякакви търтеи и пиявици които се възползват от глупавите ни закони. Че скоро макьетата, шиптъри и косовари и те ще ни надминат. Жалко за болшинството от нашоте родители сега пенсионери които заслужават по достоен живот след всичките трудови години. Срам!!!
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За никав не ставате братчеди за никав последни сте по всичко освен в самочувствие естествено без грам покритие също и в злобата към всеки и всичко що не е вашо в тези две неща сте на първите места в всички световни класации
43
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През десет годишното управление на крадеца Лойко,българите вземаха средно с около 9-12 процента по ниско минимално възнаграждение от румънците,след двугодишното навеждане на ушатият президент на червената олигархия,българите вземат с 22 процента по ниско минимално възнаграждение от румънците!Да ви е честита промяната на наведеното"наше президентче"!
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме най-конкурентоспособните европейци, защото получаваме най-малко. Рено-Дачия ще се премести при нас, за да плаща по-малко. Искат да плащат 10 процента данък и да имат евтина работна ръка, която ще внесем спешно от Африка.
41
3
 
7
 
! Отговори
ДО 45 преди 1 година
Това е било преди 33 години , Румъния вкара в Затвора Убийците на Чаушеско които го Охраняваха - преди 10 години .
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РУМЪНИЯВ РУМЪНИЯ осъдиха Чаушеску, а у нас 12 години бодигардът на Правешкия ви яха най "демократично"...вервайте!
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доколкото знам, в Румъния осъдиха Чаушеску а у нас вдигната паметник на правешкия селянин...Та така.
38
3
 
10
 
! Отговори
СТОВОДИТЕЛ преди 1 година
България в Държавата с НАЙ-ВИСОКИТЕ Данъци в Света .Пиша за Заплата на Работник - Удръжките са 52% от Заплатата . Няма такива Удръжки никъде - дори в Норвегия и Германия .
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една малка справка,през 2021 година когато приключи управлението на Лойко,нетната МРЗ в България е била 504 лева в Румъния нетната МРЗ е била 566 лева,след две години"промяна"или от началото на 2023 година,нетната заплата в България е 605 лева а в Румъния нетната МРЗ е 740 лева!"Промяната"е видима!
36
1
 
22
 
! Отговори
РУМЪНИЯ преди 1 година
В Румъния няма Фалшиви Инвалидни Пенсии , Полицаи , Пожарникари и Работници получават Тавана На Пенсията от 3000 евро . Ромите са на издръжка към Социала - метат улиците .Политиците в Румъния нямат право на Пенсия за времето когато са били Партийни Членове - дават им право да не плащат Данък Смет и Данък Кола .
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато Тиквата е жива, България няма никакъв шанс!
34
2
 
18
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
Пенсии, благодарете на Бойка кадъна, че един румънски пенсионер за 12 години ви задмина по пътя за Европа. Да не забравите да благодарите и на местният герберски бей, че харема краде като разпран.
33
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама тях не ги е управлявала 12 години една тиква.И си нямат корумпиран гл.прокурор,а 12 министри влязоха в затвора за корупция.Е затова са по-богати.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ц.ъ.р.в.у.л.и била *** дума.А някога хората са ги обували на краката си.
31
2
 
23
 
! Отговори
Гойко преди 1 година
Реално България не се нуждае от млади и мислещи хора. И младите хора нямат нужда от България вече.
30
4
 
10
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Какво ли си си купил в повече с Бойковата ниска пенсия?Може би още един чифт ***?
29
3
 
13
 
! Отговори
Асенов преди 1 година
Путин е история. ГЕРБ е история. Величието на Русия е история.А на Баба Зайка не вярвам, тя е от ИТН т.е. най-фалшивата партия след ГЕРБ.
28
3
 
22
 
! Отговори
Мен преди 1 година
И Сомалийските пенсионери вече могат да си позволят повече.
27
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най важното е че в Румъния няма русофилия от което в България боледуват 99% от пенсионерите.
26
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй, тъй, само дето с Бойковите малки пенсии се купуваха повече неща отколкото с "големите" простоКирчови.