При джипитата: Обсъждат потребителска такса между 5 и 8 лв.

Голяма е групата пациенти, освободени от такса, мотивира се д-р Николова
Обновена: 26 яну 2023 11:44 | 26 яну 2023 11:33, Анисия Иванова
353
При джипитата: Обсъждат потребителска такса между 5 и 8 лв.
Снимка: БГНЕС

Обсъжда се потребителската такса за посещението при личните лекари да е между 5 и 8 лева, заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

"Искаме или твърда цена, или връщането на 1% от минималната работна заплата. Което е около 8 лева”, обясни тя пред Нова тв.

Общопрактикуващият лекар мотивира искането за по-високата такса: "Децата д 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. А това не е никак малка група. Сега кабинетите са пълни с деца. Държавата, която е социалната държава, на която всички плащаме данъци, когато извършва социални функции, трябва да ги извършва за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България”.

По отношение на грипната обстановка в страната тя изрази възмущение от факта, че всяка година в есенно-зимния сезон се говори за това, че грипът идва, но никога не сме подготвени.

„В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни, и има голяма ефективност”, подчерта тя.

По думите на доктор Николова ваксинационната програма срещу грип трябва да се разшири. „Тя трябва да обхване задължително децата. Защото държавата е тази, която трябва да се замисли, че е много по-добре да профилактира, а не да лекува. Защото при всички случаи на държавата ще ѝ излезе много по-евтино. Ще се спести и болката, страданието, усложненията и болестта”,  допълни тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да мразите лекарите,да се подигравате на учителите и др. висшисти но накрая пак опирате до докторите и сестрите.Та добре е да си съберете пари за доктор когато се наложи да си имате щото държавата няма да се погрижи за вас.Това е много сложна отговорна и тежка професия и това че доктора не копа,не работи на машина а само говори не значи че нищо не прави.Също не ви е виновен че цял живот сте яли *** и пили.И никой няма да ви слугува за без пари.По цял свят е така.
287
3
 
20
 
! Отговори
Сусо преди 1 година
А те кога ще дават касови бонове, тарикатите?!
286
2
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
До Анонимен 301 Спри се за малко и поеми въздух. Има изречения с главни букви и точка на края , или друг знак. А ти на един дъх, айдеее.
285
6
 
18
 
! Отговори
мак преди 1 година
Значи, ще плащаме за наша сметка на всички които са освободени от такстата, защото за наша сметка може, но за сметка на лекаря - не. Дето се вика, солидарно. Какво са виновни хронично болните? А с какво са виновни тези, които не са освободени, че им тръшвате такава такса. Ще се самолекуват ли? И като отидем при джипи, той ни праща на специалист, колко такси и таксички ще плащаме?
284
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако всеки си провери в здравната каса колко пъти е прегледан и какви манипулации са му правени от личния лекар ще се хване за главата масово хора които проверяват констатират безобразия но това не и става известно защото личните лекари се споразумяват на момента дават много пари на съответния пациент само и само да си мълчи по принцип повечето са сребролюбци които нямат необходимите медицински познания
283
0
 
4
 
! Отговори
направете я 20 преди 1 година
Така ще ви се решат много проблеми.
282
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей тия не се наядоха. За колкото се може повече пари ламтят, а здравето е на заден план.
281
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво много се радвам повече ще се радвам ако стане 100 лв таксата но си спомням че по време на социализма прегледа беше безплатен и болничното лечение беше безплатно така беше и с ученето на децата следването във вузовете детските градини и други благини радвай се народе на миризливия капитализъм
280
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джипитата само точат касата. Реално ти изписват лекарства само за настинка, а за всичко останало те пращат при специалист, като даже в повечето случаи нямат направляния! Каква е ползата от тях? И аптекар може да ти даде лекарства за настинка! А в същото време заплатите на млади лекари специалисти са мизерни. Ако се махнат джипитата, ще има пари за нормални заплати на истинските лекари!
279
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум!
278
6
 
21
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Не тр да има такса, за какво ги плащаме тези осигуровки
277
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
може ри който има частна практика да не работи в болниците
276
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
джипитата трябва да събират нула лева. Заплатата им трябва да е определена като двойна средна заплата за населеното място и да се покрива от здравната каса. Всеки за да има личен лекар трябва всеки месец да плаща здравни, което трябва да го освобождава от всякакви такси.Или да има право на избор, не плаща здравни плаща 40 лева за преглед, а не и здравни и за прегледи и да ги пращат на частно.
275
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали заплатата се определя от производителността. Така казват нашите "велики" икономисти и финансисти. Българинът получава 5 пъти по-ниска заплата от европееца, защото е 5 пъти по-неефективен, нали така? Хайде сега да видим 2-3 пъти повишила ли се е ефективността на лекарите, за да получават толкова пъти по-голяма такса! Кой лъже: финансистите или лекарите?
274
3
 
26
 
! Отговори
НЕ преди 1 година
НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ЗА НЕКАЧЕСТВЕНА УСЛУГА!!!!
273
0
 
11
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Ама за галите от остров ман предлагат да е безплатно!
272
5
 
16
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
271
3
 
24
 
! Отговори
До 289 преди 1 година
САМО ЛЕКАРЯТ, КОЙТО Е ИЗЛЕКУВАЛ БОЛНИЯ, ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВА ДОСТАТЪЧНО ДОБРИ ПАРИ. ДАЛЕЕЕЕЧ НЕ ВСИЧКИ, ОБАЧЕ, СА ТАКИВА.
270
0
 
5
 
! Отговори
До 291 преди 1 година
Всичко Хубаво ти желая!
269
3
 
19
 
! Отговори
До 288 преди 1 година
И боят Не помага, пък е и доооста закъснял!!! Страшно много НЕкадърни лекари!!! При това - с мноооого високо самочувствие! Не стават!