При джипитата: Обсъждат потребителска такса между 5 и 8 лв.

Голяма е групата пациенти, освободени от такса, мотивира се д-р Николова
Обновена: 26 яну 2023 11:44 | 26 яну 2023 11:33, Анисия Иванова
353
При джипитата: Обсъждат потребителска такса между 5 и 8 лв.
Снимка: БГНЕС

Обсъжда се потребителската такса за посещението при личните лекари да е между 5 и 8 лева, заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

"Искаме или твърда цена, или връщането на 1% от минималната работна заплата. Което е около 8 лева”, обясни тя пред Нова тв.

Общопрактикуващият лекар мотивира искането за по-високата такса: "Децата д 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. А това не е никак малка група. Сега кабинетите са пълни с деца. Държавата, която е социалната държава, на която всички плащаме данъци, когато извършва социални функции, трябва да ги извършва за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България”.

По отношение на грипната обстановка в страната тя изрази възмущение от факта, че всяка година в есенно-зимния сезон се говори за това, че грипът идва, но никога не сме подготвени.

„В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни, и има голяма ефективност”, подчерта тя.

По думите на доктор Николова ваксинационната програма срещу грип трябва да се разшири. „Тя трябва да обхване задължително децата. Защото държавата е тази, която трябва да се замисли, че е много по-добре да профилактира, а не да лекува. Защото при всички случаи на държавата ще ѝ излезе много по-евтино. Ще се спести и болката, страданието, усложненията и болестта”,  допълни тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
0
 
24
 
! Отговори
жив пенсионер преди 1 година
За 40 год трудов стаж съм занлатил хиляди левове здравни осигуровки без да ползвам медицински услуги какви компенсации ми се полагат?
267
13
 
3
 
! Отговори
Емигрант без връщане преди 1 година
Голям кеф ми прави да чета как дивашкото племе изчезва, бавно, сигурно и мъчително! Не заслужавате да ви има и природата ще си свърши работата! Ще останат само политици, продавачки, фризьорки, инфлуенсърки и всякакви можещи и интелигентни батки! Докато някой дойде да прочисти територията! Чао!
266
5
 
10
 
! Отговори
Бойко съм преди 1 година
честито ви! Радев, ПП, Чалгаря, БСП, ДБ ви докараха тази прекрасна промяна само към по - добро във всяко отношение!
265
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекаря трябва да получава достатъчно както е в нормалните страни! А парите не се късат от дърветата като сливи!
264
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изконно право е да биеш "медика" ,който е съсипал здравето ти! Откъде на къде боя над лекар е криминализиран а боят над тираджия не е?! Това е дискриминация!!
263
4
 
8
 
! Отговори
До 284 преди 1 година
АЗ ЛИЧНО НЕ СТЪПВАМ ПРИ ЛЕКАР. ТАКА СИ ИЗПАТИХ ОТ ЕДИН ТАКЪВ КАТО ТЕБ, ЧЕ БЯГАМ ПРЕЗ 9 ПЛАНИНИ В ДЕСЕТА! Има и други, алтернативни начини на лечение, лично изпитано - добри и качествени!
262
8
 
13
 
! Отговори
Разглезени синчета преди 1 година
Синчетата на всички лекари са лекенца и наркоманчета трябва да има повече за лекенцата за машинките и за кока!!
261
0
 
5
 
! Отговори
До 271 преди 1 година
ПЛОСКИЯТ ДАНЪК СЕ ПЛАЩА ГОДИШНО, А НЕ МЕСЕЧНО!!! ГОЛЕМ СПЕЦ СИ!:)))
260
6
 
4
 
! Отговори
до АКО преди 1 година
с това май ти е пълна главата! Вече си представям как медицинските университети, набират роби, които да бъдат бити от роми, напълно безплатно! От такива мъдри люде като теб се нуждае държавата!
259
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цигарите струват повече,не ви ли е срам да пишете мръсотии заради стотинки!
258
4
 
14
 
! Отговори
СЕРА НА ВАС!! преди 1 година
Кадърни лекари няма! За качествено здравеопазване и образование бих платил ,но в България няма такова!
257
4
 
14
 
! Отговори
АКО преди 1 година
АКО ИМА ДЪРЖАВА - ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕГЛЕЖДАТ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО. ПЕНСИОНЕРИТЕ - ДО 2 ПЪТИ МЕСЕЧНО БЕЗПЛАТНО. ЗА ОСТАНАЛИТЕ - 1 ПЪТ МЕС БЕЗПЛАТНО. ЗА КОНТРОЛЕН ПРЕГЛЕД - СЪЩО БЕЗПЛАТНО. ВСИЧКО ОСТАНАЛО - ПЛАТЕНО.
256
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе за бензин и ракия давате,а за лекар не щете! Егати логиката!
255
2
 
2
 
! Отговори
до 273 преди 1 година
Не вярвам на нищо което казваш. Това явно ти е мечтата и си гледал мотивационно филмче, как да си въобразяваш и то ще стане! Откъде знам ли? Ако поне малко от посочено от теб е вярно, щеше да си достатъчно интелигентен, да знаеш как действат европейските държави, социалната система и принципа на здравеопазването. Не може човек с капацитета да постигне описаното от теб, да си въобразява, че може да живее с единия крак в дивия капитализъм на сащ, с другия в социална Германия!
254
0
 
11
 
! Отговори
Икка преди 1 година
Това е бялата мафия, както и фармацията. Не се учудвайте, не мога да разбера как казват,че не взимам от децата такси, а парите които взимат за извинителни бележки колко са при нас 5лв. Касов бон няма. Питам къде отиват парите. С какво наистина го отчитат и как може всеки да си праска цени на специалистите на частно кой, колкото иска едни се пишат по- големи специалисти от другите ли? Не знам ,имат цени на прегледи от 50 до 80 лв. прегледа. Как ги измислят? Касов бон отново няма.
253
3
 
1
 
! Отговори
до 274 преди 1 година
200 :3 =66.6 66 човека по 15 минути = 16.5 часа работен ден без почивка, без освободени от такса пациенти! Очевидно е че говорите само истини , подкрепени с логика и факти! А иначе пожеланията ще ви се върнат на вас! Всичко хубаво!
252
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честен платец на данъци съм и смея да твърдя, че няма много като мен у нас. Сумарно удръжки и плосък данък месечно са ми над 3500лв.. Мога да си ги прибера в джоба, но не го правя. Едно ме дразни. Държавни болници НЕ посещавам. Защо не мога да се откажа от ЗО? Не искам да е задължително, искам да е по избор. Както бачкерът в сивия сектор си избира да мре по стълбите на болниците, защото здравни не плаща, искам и аз, защото имам 2 застрахователя, които ми покриват всичко.
251
6
 
3
 
! Отговори
до с.т преди 1 година
Нека са 500лв го кажи на мед. сестра, фирмите с компютрите, фирмите с поддръжката на софтуера, фирмите с поддръжката на принтери, производителите на дезинфектанти и други необходими препарати, шпатули, цитонамазки и всичко безумно или не което трябва да поддържа лекаря като консумативи. Сметките са ви много криви, нямате капацитет да си го представите даже, как се води фирма и какви са разходите особено за медицински кабинет с проверки по 3 пъти в годината дали е добре настилката на пода итн.
250
6
 
13
 
! Отговори
с.т. преди 1 година
Не съм съгласна да се увеличава потребителската такса. Тя дори е излишна, защото на лекарите им се плаща на "глава" пациент. Колкото повече записани пациенти имаш, толкова повече получаваш. А сега, ако лекарят прегледа дори 20 човека с по 3 лв. такса, днес той си тръгва с 60 лв. безотчетни пари. Да сте видели лекар да ви пусне касов бон? Аз не. Така. При 20 работни дни в месеца, той взима 1200 лв. безотчетни пари. Каквито и разходи да има - нека са 500 лв., остават 700 лв. Е, какво увеличение?
249
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хубав часовник има този лекар на снимката и като гледам не се е прегърбил от работа.