За година граждани и фирми спестили рекордни суми в банките

Депозитите са нараснали с над 14,5 млрд. лв.
Обновена: 26 яну 2023 07:32 | 26 яну 2023 07:00, Анисия Иванова
174
За година граждани и фирми спестили рекордни суми в банките
Снимка: БГНЕС

Хората и фирмите спестиха рекордни суми през миналата година. В края на декември общата сума на депозитите в банките е 116,46 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това е рекорден ръст с 14,5 млрд. лв., или с 14,3% спрямо същия месец на предходната година.

Явно повишението на цените дава възможност на много фирми да трупат в банките големи суми. Много хора също увеличават спестяванията си в банките. Характерно при домакинствата е, че ръст има предимно при депозитите с големи суми в тях, докато хората с по-малки финансови възможности са принудени да теглят от спестяванията си, за да вържат семейния бюджет.

В края на декември депозитите на нефинансовите предприятия в банките нарастват до 40,2 млрд. лв., показват данните на БНБ, цитирани от "Труд". Това е увеличение с рекордните 8,44 млрд. лв., или с 26,6% само за една година. Влоговете на домакинствата също нарастват значително – с 5,497 млрд. лв. и в края на декември надминават 72 млрд. лв.

Докато депозитите нарастват рекордно, кредитите също се увеличават, но ръстът се забавя и е по-малък спрямо края на ноември. В края на декември общият размер на отпуснатите от банките кредити е 80,2 млрд. лв., което е с 12,7% повече спрямо същия месец на предходната година, показват данните на БНБ.

Кредитите за бизнеса за година нарастват с 10,4% и в края на декември надхвърлят 41,1 млрд. лв. При заемите за домакинствата увеличението е значително по-голямо – с 14,6% за година, като в края на декември са над 33,1 млрд. лв.

Жилищните кредити за домакинствата нарастват повече от потребителските. Явно хората продължават да взимат много заеми за покупка на имоти. Интересът на домакинствата към жилищата не намалява, защото много хора искат да живеят в по-голям и хубав дом, а други влагат парите си в имоти. Жилищните заеми нарастват с 17,8% за година и в края на декември са над 16,5 млрд. лв. При потребителските заеми ръстът е с 12,4% до 15 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитат: Влоговете на домакинствата също нарастват значително с 5,497 млрд. лв. и в края на декември надминават 72 млрд. лв. ....Така и не се научиха, не са "Домакинства", а "Домакинства и НТООД", в което влизат куп други като политическите партии, синдикати и много други. Има примерно ГЕРБ депозити за 70 милиарда, но пишат, че Домакинствата имали 72 милиарда.
16
1
 
17
 
! Отговори
dmx преди 1 година
До Анонимен 9Вие сте социален оптимист, ако мислите че забогатяват един милион българи. Никъде в статията не видях структурата на нарастналите депозити, но бих предположил че в момента ударно печелят трицифрено число хора. Останалите или обедняват умерено или летят към пропастта, отврорила се между повишените цени и намаляващите доходи
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вие да не смятате и пенсиите на хората,които им превеждат по сметка? Нали им ги увеличиха с 300,400процента.Те сега се чудят на Малдиви те ли да ходят или по Ривиерата.
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са лаборатории и вносители на ваксини и ковид тестове. Не е трудно да се разберат кои са, а парите им са за наша сметка. Няма да изкарат дълго и ще връщат с лихвите.
13
3
 
29
 
! Отговори
О, божке преди 1 година
Това са магазините, чиито обороти взеха да обират по паркинзите и са в стотици хиляди левове заради инфлацията. На обикновените хора, в това число и такива и с по 3-4 хиляди лв заплата, какво да им остава за депозити? Говорите глупости. Да гледаш дете и да живееш нормално ти трябват поне 5-6 хиляди лв заплата и жена ти също да работи. Иначе се ограничавате.
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък за година имам рекордни харчове от спестяванията си.
11
1
 
10
 
! Отговори
лиса преди 1 година
защо сега не фалират банките ами много просто,защото ще оберат самите себе си.
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си кажем - няколко човека.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да напишем ли имената на фирмите и предмета на дейността им?
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са депутатите и медиците. Обраха ни.
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо говорят за спестяванията на половин милион от българите, и то предимно спекуланти, търгаши, набедени бизнесмени,а останалите 6 милиона карат на заеми и изпарения.
6
1
 
32
 
! Отговори
Бедните преди 1 година
Стават все по бедни - богатите все по богати.
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо говорят за спестяваниятя на половин милион от българите, а останалите 6 милиона карат на заеми и изпарения.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората с по-скромни финансови възможности са принудени да теглят от спестяванията си, за да вържат семейния бюджет. Спестяванията им не са разтегателни като Барбарон.
3
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нарастват и кредити и депозити.Очертава се латиноамерикански тип държава-малко богати и много бедни.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен старец преди 1 година
Пък аз от телевизора знам че има криза, война, рецесия, пандемия, инфлация и т.н.т и за това нищо не успях да спестя...
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На спекулантите им се отвори парашута, надуха цените до дупка и спестиха рекорди суми в банките.