За година граждани и фирми спестили рекордни суми в банките

Депозитите са нараснали с над 14,5 млрд. лв.
Обновена: 26 яну 2023 07:32 | 26 яну 2023 07:00, Анисия Иванова
174
За година граждани и фирми спестили рекордни суми в банките
Снимка: БГНЕС

Хората и фирмите спестиха рекордни суми през миналата година. В края на декември общата сума на депозитите в банките е 116,46 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това е рекорден ръст с 14,5 млрд. лв., или с 14,3% спрямо същия месец на предходната година.

Явно повишението на цените дава възможност на много фирми да трупат в банките големи суми. Много хора също увеличават спестяванията си в банките. Характерно при домакинствата е, че ръст има предимно при депозитите с големи суми в тях, докато хората с по-малки финансови възможности са принудени да теглят от спестяванията си, за да вържат семейния бюджет.

В края на декември депозитите на нефинансовите предприятия в банките нарастват до 40,2 млрд. лв., показват данните на БНБ, цитирани от "Труд". Това е увеличение с рекордните 8,44 млрд. лв., или с 26,6% само за една година. Влоговете на домакинствата също нарастват значително – с 5,497 млрд. лв. и в края на декември надминават 72 млрд. лв.

Докато депозитите нарастват рекордно, кредитите също се увеличават, но ръстът се забавя и е по-малък спрямо края на ноември. В края на декември общият размер на отпуснатите от банките кредити е 80,2 млрд. лв., което е с 12,7% повече спрямо същия месец на предходната година, показват данните на БНБ.

Кредитите за бизнеса за година нарастват с 10,4% и в края на декември надхвърлят 41,1 млрд. лв. При заемите за домакинствата увеличението е значително по-голямо – с 14,6% за година, като в края на декември са над 33,1 млрд. лв.

Жилищните кредити за домакинствата нарастват повече от потребителските. Явно хората продължават да взимат много заеми за покупка на имоти. Интересът на домакинствата към жилищата не намалява, защото много хора искат да живеят в по-голям и хубав дом, а други влагат парите си в имоти. Жилищните заеми нарастват с 17,8% за година и в края на декември са над 16,5 млрд. лв. При потребителските заеми ръстът е с 12,4% до 15 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
15
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Кой"граждани" и фирми,ще е интересно да се види кой граби народа.
36
2
 
14
 
! Отговори
бай Иван преди 1 година
Само аз ли обяднях през тази година? Дори започнах да харча спестени пари а се ограбичавам вече и в пазаруванете. Как банките отчетоха ръст на спестяванията не знам.
35
2
 
15
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Всички спекуланти (търговци на енергия и храни) спестиха милиони за сметка на гладуващи и мръзнещи хора!!!
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ем обменихме си по няколко милиона биткоините по булръна.
33
2
 
13
 
! Отговори
Глас от тъдява преди 1 година
То щото имотите са голям келипир есента гледах една къщичка но ми се стори много пара 65000 евро, понеделник говорихме с един приятел и каза че са я продали за 46000Е
32
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
егати и лудото крадене - милиони изнемогват и нямад хлуб а единици трупат милиони- и после пижат гражданите - не гражданите - престъпниците направиха милионите
31
2
 
5
 
! Отговори
Пич преди 1 година
До КарачобанСтрашин глупости си написал. Имаш и представа изобщо от бизнес?! Инвестирало се с "готови пари" :)))))
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дайте статистика!, дали осъзнаваш, че си неграмотен? Статистиката и да и я дадат няма да я разбереш. Оправи си правописа и после коментирай!
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И после да не се оплаква българинът от банките, след като доброволно им предава парите си!
28
6
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
И сега всички са с 25% назад с тези влогове. Честито. Най-глупавото нещо е да държиш влог със спестявания в тази ситуация. Да бяха хвърлили 25% през прозореца ...
27
1
 
5
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Карачобан, глупости! От един коментар си личи, че не разбираш нито от кредити, нито от инвестиране. Вземи си плати един хонорар на финансов съветник и си оправи разбиранията. Не мога да повярвам какви хора се смятат за капацитети! Или поне не пиши, че се излагаш брутално.
26
2
 
21
 
! Отговори
Дайте статистика! преди 1 година
Колко влога са до 5000 лева,колко до 10 ,до 20 и ще се види,че са "спестили" само една малка част от и без това богатите.Другите кътат по някой лев за "зор заман",лечение на близък(Не дай си Боже при това "Търговско лечение"),погребение,"бели пари за черни дни".С две думи огромната част от населението има само малко спестени пари за екстрени случаи,пари с които нито биха могли да се издържат дълго време,нито пък достатъчни да подхванат някой бизнес(Пък то какъв ли бизнес в тази мафиотска държава
25
3
 
18
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 1 година
КАТО ПИШЕТЕ ТАКИВА БОДРИ СТАТИЙ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА ХОРАТА В ЮГОИЗТОЧНО ЕВРОПЕЙСКАТА КОЛОНИАЛНА ТЕРИТОРИЯ НЕ СЕ ЛИ ЗАМИСЛЯТЕ, ЧЕ ХОРАТА КОИТО ГИ ЧЕТАТ ЖИВЕЯТ ПО ТЕЗИ ЗЕМИ И СА НАЯСНО КОЙ КАКВИ И КОЛКО ДОХОД ИМА - ТА ТАЗИ СТАТИЯ Е ПЪЛНА СТЪКМИСТИКА И ЛЪЖА!!!
24
3
 
19
 
! Отговори
Карачобан преди 1 година
Тотално противоречие само в едно изречение- "кредитите нарастват, защото хората продължават да инвестират спестяванията си в имоти"....Ако теглиш кредит, първо не си спестил или поне не достатъчно, и второ не си никакъв инвеститор. Инвестира се с готови пари.Да теглиш кредит, който скоро ще има 7-8% лихва, а възвръщаемостта е само 3%, то сделката е кон за кокошка.
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това доказва тезата, че новонапечатаните и пуснати в обръщение повече от трилион евра от ЕЦБ, накрая неизменно финишират в сметките на фирмите, производители на стоки. Имахме две години Иху-аху с тези пари, които дойдоха като Ковид помощи, народа се юрна да потребява и сега си останахме с неизбежната инфлация, чудейки се откъде ни е дошло. И го казвам като служител на фирма, която имаше ръст с повече от 20% за последните две години. Даже не смогвахме да осигурим стока.
22
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При инфлация от 19,6%, това е намаление на сумата на депозитите.
21
3
 
14
 
! Отговори
много ясно преди 1 година
При ~40% сива икономика (в Туризма много повече) е нормално това.
20
1
 
17
 
! Отговори
силно учудЕна преди 1 година
Много от рано се започват предизборните лакърдии!
19
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са парите на спекулантите и търговците на оръжие.
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Увеличението на сумата на депозитите е по-малко от инфлацията, т.е. депозитите в банките са намаляли, ръст намя.