Кога беше най-добре? За 25% осемдесетте години на миналия век

Възрастта е в сериозна степен определяща за възприятията
348
Кога беше най-добре? За 25% осемдесетте години на миналия век

Кога като общество се чувствахме най-добре и има ли десетилетие, което ни обединява в общото усещане за по-щастливо време? А може би възприятията са по-скоро индивидуални и най-доброто време е различно за всекиго?
В търсене на отговор на тези въпроси „Галъп интернешънъл болкан“ зададе сред пълнолетните българи въпроса „Кое е най-доброто десетилетие?“ по идея на „Капитал“. Абстрактният въпрос остави поле на респондентите за максимално широки асоциации. По традиция, такива питания извикват спомени за собствения живот или поне за живота на собствената страна. И това се оказва твърде показателно.  

В условията на кризи и несигурност, които третото десетилетие на двадесет и първия век досега ни предлага, не е излишно желанието да погледнем назад и да си дадем оценка и равносметка за живота си.

Изглежда, че осемдесетте години на миналия век изпъкват като най-добро десетилетие. Една четвърт от всички участвали ги посочват. Седемдесетте са най-хубавото време според 13,9% от запитаните, следвани от деветдесетте (13,6%), първото десетилетие на този век (13.3%) и второто десетилетие на този век – 12,2%.

Както може да се очаква, възрастта е в сериозна степен определяща за възприятията. Осемдесетте години на двайсетия век сякаш обединяват в най-голяма степен обществото ни в усещанията за най-доброто десетилетие. Респондентите на възраст между 46 и 65 години обаче възприемат осемдесетте като най-доброто време в много по-голяма степен в сравнение с по-младите или пък с най-старите. При до 35-годишни, например отговорите „осемдесетте“  са около една десета. При най-възрастните (тези над 66 г.) усещанията, че 80-те години са най-доброто време отново намаляват.

Тезата, че се обича най-много десетилетието на своята младост, се потвърждава и когато се разгледат обществените нагласи към седемдесетте. Поколението, което в най-голяма степен свързва десетилетието на диското с усещането за най-доброто време са именно респондентите на възраст над 66 години – които са били в разцвета на младостта си през седемдесетте. По-младите поколения изразяват в много по-малка степен сантименти към този период (а и нямат спомена). При респондентите до 35 години отговорите „седемдесетте“ не достигат и 2 на сто.

Нещо се пречупва в обществените възприятия спрямо деветдесетте. Поколението между 36 и 45 години, от което се очаква в най-голяма степен да възприема 90-те години като най-добри, е по-скоро раздвоено. Същото важи и за поколението между 26 и 35-годишна възраст. Още повече – децата и младежите на деветдесетте са и в значително по-голяма степен объркани за това кои всъщност са най-добрите години – над две трети от запитаните между 26 и 35 години не могат да преценят кое десетилетие е най-добро за тях. Една пета от запитаните между 36 и 45 години – също.

Объркването личи и в някои парадоксални данни. Излиза например, че поколението, било на двадесет години през деветдесeтте, гледа с малко по-големи симпатии към осемдесетте. Интересно е, че поколението 26-35 години (които са прекарали малка част от съзнателния си живот през деветдесетте) са по-благосклонни към този период. Немалки са дяловете на отговори в полза на деветдесетте и сред респондентите под 25 годни, голяма част от които дори не са били родени тогава. Може би тук роля играе традиционната идеализация на детството или на близкото миналото.
Очаквано, десетилетията на новото хилядолетие са най-добре оценени от най-младите (до 25-годишна възраст) Сред тях, отново очаквано, са и най-високите дялове на отговори „не мога да преценя“ – почти всеки четвърти представител на поколението Z. Вероятно базата за сравнение (натрупаният житейски опит през десетилетията) е това, което ни дава възможност да преценим кое е най-доброто. Вероятно и очакванията сред младите са, че най-доброто десетилетие предстои.

В крайна сметка, ако за най-възрастните е ясно кога е било най-добре и това е времето на тяхната младост, а за най-младите – очаквано това е времето сега (или може би по-скоро това, което предстои), то поколенията в средата изглеждат раздвоени. Деветдесетте години със своята силна динамичност, социални, икономически и политически промени се оказват добри за едни, но и много трудни за много от хората, очаквали ги с нетърпение.

Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 20 и 27 септември 2022 г. сред 1009 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още по темата: щастиеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
4
 
15
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
След 30 години ЕС и НАТО България е умираща държава. Населението намаля с 40%, 2 милиона измряха от мизерията, други два милиона отидоха да проституират и да слугуват на богатите западняци. Днес България е бедна като страна от третия свят, икономика нула, първи по смъртност в света, бедност, мизерия, отчаяние. Никакви перспективи за развитие.
178
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди гледах интервю с една руска баба на 112 години от някакво сибирско село, че тя каза че най добре е било при Цар Николай Романов, защото била младо девойче!
177
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес е ясно: за Русия и Източна Европа десетилетията при СССР бяха най-доброто време както по отношение на благосъстоянието, така и по отношение на тяхната историческа субектност.
176
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фактът, че след 30 години навеждане и лижене на *** българите още не са ги приели в Шенген, и никога няма да ги приемат, говори ясно, че българите никога няма да бъдат считани за интегрална част от ЕС.
175
15
 
8
 
! Отговори
Рамбо преди 1 година
Една от големите лъжи на социализъма бяха компютрите Правец. Лъжеха че са българска технология или съветска. А те бяха крадена технология от САЩ. Оригиналния компютър се казва Apple II. Ама никой не си призна че сме крадили технологии от запада. Социализма беше една огромна лъжа изтъкана от множество малки лъжи.
174
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е може да е имало промишленост и икономика и селскостопанство, ама немаше фанелки пума и дънки левис и маратонки нике да си туриме фанелките пума и маратонките и да се почустваме и ние хора западняци, само у кореком имаше.
173
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдете горди българи , спрете да живеете в матрицата . Постиженията от споменатия период изглеждат недостижими , но са се случили . Българи са правили всичко ! България е правила износ за над 60 държави , имала е всичко , дори собствени копютри , да сега изглеждат смешни , но за времето си са били супер .Сега сте стъпили точно на тези постижения , без тях дори ток нямаше да имате .България която стградихме !
172
14
 
6
 
! Отговори
Спиро преди 1 година
Не лъжете младите хора че през социализма е било добре. Те слушат тези небивалици и почват да ги повтарят. Който иска истински социализъм да иде в Северна Корея, да иде в Куба, да иде в Иран... все хубави държави ама никой не иска да живее там.
171
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не 25%, а 75% оценяват, че преди живеехме по-добре!
170
1
 
11
 
! Отговори
Роза преди 1 година
При соца имаше и хубаво,и лошо!Но тогава бяхме млади и лошото не ни тежеше толкова.Но тези години няма да се върнат,както няма да се върне и младостта ни!
169
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората бяха щастливи, защото не знаеха колко са нещастни! В момента най щастливи са в Северна Корея!
168
17
 
7
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Чърчил е около 100 пъти по умен от Маркс, Енгелс и Ленин взети заедно. Та Чърчил казва: да, верно е че при капитализма има бедни и богати. Но при социализма има МИЗЕРИЯ ЗА ВСИЧКИ по равно! Аз съм живял социализма и потвърждавам че той беше МИЗЕРИЯ ЗА ВСИЧКИ.
167
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре си беше преди 1989 година. Заплати по няколко стотака, 1 кг хляб Добруджа 26 стотинки, парното по 8-10 лева на месец, тока по 5-6 лева, а водата и телефона под 1 лев. През 1989 средната заплата е 274,33 лева, макар че с премиите се взимаше доста повече.
166
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Тодор Живков когато бяхме с Русия комунистите бесеха демократите с тел на прозорците, но дори и тогава лицата на демократите гледаха на запад към свободата и демокрацията, при маратонките, дънките левис, цветните телевизори, тоблероните и киндерите, красивите ситроени и опели и бялата техника където магазините са като корекоми.
165
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социализма се появи като недоносче преждевременно в една бедна селска страна в която нямаше никакви усливия за развитие, и само след 30 години България беше сред 30те най-развити световни икономика. А след 30 години капитализъм България удари дъното, мизерна държавичка от третия свят, обезлюдена, умираща.
164
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Соца беше станал и манталитет! Ти те мързи да гледаш, ама виновна е някаква държава дето не те издържа!
163
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За пореден път ви казвам , гледайте България която съградихме , уникални видеа . Българите са умни и кадърни ако са поставени в подходяюи условия . Не може да проумеете каква развита държава сме загубили и затова ви карам да гледате , поне малко да ви светне ! Колкото повече хора видят тези клипчета , толкова повече , ще разберат , че може да има и друг живот , самочувствие , ум , вдъхновение , а не робско съзнание живеещо в матрица .Знанието е сила !
162
8
 
3
 
! Отговори
Недоносче преди 1 година
Тодор Живков, изказване пред студемти на 8ми декември - "Защото социализма се е появил преждевременно другa'... млади приятели. Той е недоносче. А щом е недоносено - трябват специални грижи. То ще стане юнак, и ще го направим юнак, но трябва да видим каква е действителността". Тодор Живков, изказване пред студемти на 8ми декември.Честит Осми март, студенти
161
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кина - Лъжеш, това не е вярно, Тодор Живков не е казвал това в тоз смисъл, изказването му я много ясно. Социализмът беше една от най-ефективните системи, и България никога няма да има такива постижения, както при социализма, днес България е една разрушена държава.
160
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как някой роден примерно през 1977 година може да сравнява десетилетията преди 1990 с десетилетията след 1990?! Примерно как сравнява 1960-1969 с 2010-2019 години?!