БЛС предлага увеличение на здравната вноска до 12%

Страната ни била с най-ниската като процент вноска в Европа
28 фев 2023 18:20, Анисия Иванова
99
БЛС предлага увеличение на здравната вноска до 12%
Снимка: БГНЕС

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров предлага плавно увеличение на здравната вноска до 12 процента от настоящо начисляваните 8% върху месечния осигурителен доход.

Пред журналисти той посочи, че страната ни е с най-ниската като процент вноска сред европейските държави, а разходите за здраве са нормални като за държава със застаряващо население.

Д-р Маджаров припомни, че през годините различни групи хора са били освободени от плащане на реалната си здравна вноска.

"Не само това е проблемът. Проблемът е, че се въведоха много нови механизми, нови за диагностика, за терапия. Преди 20 години кой беше чувал за ПЕТ скенер, за тези генетични терапии, имунотерапии, за инвазивна хирургия. Това, което правим в момента, е, че заблуждаваме населението, заблуждаваме нас, себе си, всички ние като пациенти, че някой е осигурил всичко", обясни Маджаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама защо толкова малко увеличение - нали трябва да има за безплатно лечение на престъпниците - мигранти - араби, трябва и да ги храним, журналистите най-напред питат те добре ли са, здрави ли са, нали за тях летят по 5 линейки, а българите м-р-а-т !!!
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е не се накрадахте бе!
53
0
 
5
 
! Отговори
Епа преди 1 година
Мафиота с милиардите плаща колкото този със заплата от 800 лева.глобите застраховките всичко е направено за мафията
52
2
 
12
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Тия не се наядоха като идеш на лекар се дьржьт с теб като с куче ако не цакаш в джоб
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравната вноска трябва да има някаква минимална сума, така че и тези дето укриват доходи да платят нещо. Сега плащат много малко.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те ходят по частни болници по здравна каса и частниците още пари им вземат.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравната вноска трябва да бъде прогресивна. За богатите още 200 лева за НЗОК са нищо. Хвалят се колко са богати и колко пари получават. Сложи им прогресивен данък общ доход и прогресивен здравен данък, и ще млъкнат.
48
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 1 година
Тези дето се хвалят, че ходят по частни болници, а не по държавни, защо забравят, че и в частната болница, както и в държавната, голямата част от сумата за лечение се поема от Здравната каса? Това, което плащат в повече е за леглото, което в държавната болница е доста по-евтино, но това е малка част от общшата сума.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плащал 400 лева. Е, щом се осигуряваш в частни фондове, може и 4000 лева да плащаш. Иначе за нормалните хора максималната сума за здравна осигуровка е 8% от максималната осигурителна сума от 3400 лева в момента. Това са от работника 108,80 лева и от работодателя 163,20 лева или общо 272 лева. Плащал бил 400 лева ....
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
65-ти ти прочете ли си бисерите дето си изтаковал? Бачкера, както го наричаш върши работа която ти няма да отидеш да работиш. Неговият труд за обществото е не по-малко важен от твоя. Незнам къде се родихте толкова плитко умни. Ако няма строители бачкери, ти в какво щеше да живееш? В кой мол щеше да си вееш дир ника? А *** от кофите кой ще изхвърли? Или ти ще го газиш и няма да ти пречи? Жалки самозабравени същества сте се навъдили....
45
0
 
5
 
! Отговори
Клошар преди 1 година
И ся ко ????? И тОЯ със 100лв. и с 500лв. данък под един знаменател, и после се питаме защо има агресия в тая държава.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента при минимална заплата от 780лв 8% вноска това са 62.40лв а тоя иска 12% това прави 93.60лв на месец и 1% заплащане на Личния от минималната 780лв това прави по 7.80лв на преглед отделно вдигнахте цените на фалшивите лекарства в една Македония са по качествени и евтини, отделно си плащаш на болницата там минимум пътеката е 3 дни 100лв само за леглото консумативите си плащаш допълнително и накрая пак си болен
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези наглеци се вдигат парите от увеличаване на средната работна заплата , но те искат още 50% отгоре , а не плащат образованието си .
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, тоест аз, който плащам четирицифрен плосък данък на месец, да плащам повече здравни от наглия бачкер със заплата в плик. Не стъпвам по държавни болници, ходя само по частни, имам 2 застраховки и не желая да плащам на държавни такива. Искам правила като в САЩ. Бачкерът без здравни умира на улицата. Това е. И така трябва.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе Маджаров защо в Германия държавната здравна служба е отделена от частната. В държавната лекуват всички здравноосигурени без да пращат и 1 евро даже и зъбите им и рехабилитация им и хапчетата предписани също са от осигуряването им имат карта като банковата. А частното здравеопазване си е само за богатите и бизнеса който си плащат в частния фонд. А тук хем осигуряване хем плащаме всичко и консумативи и лечение и хапчета и накрая пак сме болни
40
6
 
6
 
! Отговори
аз преди 1 година
Не трябва да се увеличава вноската, защото отива за асфалт! Трябва да има доплащане при посещение на лекар и лечение в болница!
39
3
 
4
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
На мен ми удържат общо почти 400 на месец разделено от работодателя и мен и на всичкото отгоре не съм стъпвал в болница от години, за стандартни преглед при настинка и т.н ходя на частни, където си плащам от допълнителното здравно осигуряване.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо? За да се усвояват от частни болници ли? Първо спрете държавното субсидиране на частни болници и поликлиники и започнете да мислите как парите да отиват за подобряване на общественото здравеопазване, където пациентите да получават необходимото в има ие и грижи безплатно, пък чак тогава може да мислите за увеличение.
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента здравната вноска е 50лв как безработни хора всеки месец подписващи се в бюрото по труда търсещи постоянно работа без доходи да я плащат тая вноска бе *** Маджаров, или искате да ограбите и жилищата им на тези хора вие сте най алчната бяла мафия
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Смех... Аз пък само плащам, без да потребявам медицински услуги.