БЛС предлага увеличение на здравната вноска до 12%

Страната ни била с най-ниската като процент вноска в Европа
28 фев 2023 18:20, Анисия Иванова
99
БЛС предлага увеличение на здравната вноска до 12%
Снимка: БГНЕС

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров предлага плавно увеличение на здравната вноска до 12 процента от настоящо начисляваните 8% върху месечния осигурителен доход.

Пред журналисти той посочи, че страната ни е с най-ниската като процент вноска сред европейските държави, а разходите за здраве са нормални като за държава със застаряващо население.

Д-р Маджаров припомни, че през годините различни групи хора са били освободени от плащане на реалната си здравна вноска.

"Не само това е проблемът. Проблемът е, че се въведоха много нови механизми, нови за диагностика, за терапия. Преди 20 години кой беше чувал за ПЕТ скенер, за тези генетични терапии, имунотерапии, за инвазивна хирургия. Това, което правим в момента, е, че заблуждаваме населението, заблуждаваме нас, себе си, всички ние като пациенти, че някой е осигурил всичко", обясни Маджаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
6
 
! Отговори
Ами правилно! преди 1 година
ЗДРАВЕТО Е СКЪПО НЕЩО---И ЩЕ СТРУВА МАСА ПАРИ ЗА ВСЕКИ КОЙТО СИ МИСЛИ , ЧЕ Е ГОСПОД!ЗАТОВА--ПАЗЕТЕ СИ ЗДРАВЕТО ЗАЩОТО Е МНОГО СКЪПО!
14
1
 
26
 
! Отговори
А.Е. преди 1 година
И като вдигнат осигурителния праг на 4000, вноската ще стане почти 500 лв/месец. И пак за всичко ще има доплащате. Бах го тва здравеопазване
13
1
 
20
 
! Отговори
осигуряващ5минимални преди 1 година
Вдигайте, че тези дето поставят стентовете на здрави сърца огладняха. Инфлацията им стопи 50 хилядноя месечен доход
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая бяла мафия трябва да се вдигне във въздуха !
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо може да обявят БЛС геноцит и растрелат безработни или по една инжекция и ги морят. че няма пари.
10
1
 
11
 
! Отговори
лекар преди 1 година
Колеги от БЛС, вдигайте я колкото си искате , само че да не е задължителна и като алтернатива всеки да може да си направи еквивалентна или по-скъпа ИНДИВИДУАЛНА или СЕМЕЙНА ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА !!
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ще увеличат ли качеството на предлаганата услуга? Лекарите наистина да те преглеждат и да не те неглижират? Да има онлайн досие на всички проведени изследвания?
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой няма да им плаща. И данъка трябва да е от заплатата но ако работи. Ако няма заплата не се дължи. Все едно НАП ако задължи безработни да внасят по 10 % от МРЗ че им трябват пари за заплати в МВР. Ами ако поискат съда и всички бюжетни и те отделен данък кой ще им ги плаща.
7
0
 
14
 
! Отговори
Кутре преди 1 година
Не съм съгласен.
6
0
 
17
 
! Отговори
мак преди 1 година
Отвсякъде ни одират кожите. Не могат да изхващат мними болни и инвалиди и знаят, че най-лесно е да увеличиш вноска или такса. Или да намалиш % инвалидност на истинските болни, за да спестиш на държавата някой лев. Друго оправдание - вноските или пък таксите са най-ниски в Европа (но не казват за заплатите), затова трябва да бъдат вдигнати. А махалите как са със здравенцето?
5
3
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Проблемът е, че парите потъват някъде по веригата (медицински феодали, корупция и т.н) и накрая ощетен остава персоналът и пациенти. В момента здравната каса плаща на специалист 34 лв за първичен преглед. Ако работиш в ДКЦ, получаваш около 50-60% от сумата и след облагане с данъци се получава около 15 лв чисти за преглед. Много лекари не работят с НЗОК по тази причина, което налага при доста специалисти да се заплаща.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами не, мерси.
3
3
 
10
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Манджаров иска още да папа ама нема :)))
2
2
 
14
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Не знам до кога ще растат вноските , с и личните лекари искат увеличение на таксата за преглед! Да не се окаже че няма да има пациенти , инсче да не говорим кскво е доплащането за разните оперативни интервенции като цените започват мин от 1000лв и завършват до много повече!
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'страната ни е с най-ниската като процент вноска сред европейските държави' --- и заплатите също, ама първо да оправим вземането, после ще мислим за даването