Българският розов домат пред изчезване: Защо се отказваме от родния вкус?

Опасна гъсеница може да унищожи 100% от реколтата
115

Климатичните изменения убиват българския розов домат, а една от основните причини е гъсеницата "Tuta absoluta", която може да унищожи 100% от реколтата.

"Гъсеницата е опасна, защото се размножава бързо, а обикновено вредителите имат кратък цикъл на развитие. Другата причина е, че ларвите живеят в почвата. Когато нямаме студени зими и почвата не замръзва, за да убие тези яйца, на следващата година те се размножават още повече и няма спасение от тях", обясни основателят на Slow Food Десислава Димитрова в "България сутрин".

Главният инспектор по "Растителна защита" от БАБХ-Пловдив Ралица Мичева коментира пред Bulgaria ON AIR, че гъсеницата е включена към списъка на икономически важните вредители и може да се определи като неприятел не само на розовия домат, но и на всички видове.

"За период от 10 години има достатъчно наблюдения, има изградена методика за борба с вредителя. Видът е много агресивен, особено за района на Южна България", алармира тя.

На въпрос дали доматът може да се консумира, ако е нападнат вече от гъсеница, Мичева отговори, че той по никакъв начин не може да е опасен за здравето на хората, но се засяга качеството на продукцията.

Десислава Димитрова допълни, че има риск да останем без розов домат, а в село Куртово Конаре, което е известно точно с тази продукция, стопаните няма да го отглеждат за търговски цели.

"Постепенно в годините се отказваме от българския вкус по различни процеси. Това че има методика с вредителя е едно, но прилагането на място е друго. Изисква се култура на фермера и съзнание, че той не е сам. За съжаление, у нас това общностно мислене не е добре развито", заяви още тя.

"Розовият домат страда, защото той не е толкова родовит, икономически вече е предизвикателство да се отглежда", поясни Димитрова.

Вижте видеото с целия разговор на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Отказват ни, не ние се отказваме! Истински розови домати отдавна няма, даже и бабите отглеждат хибридните пластмаси.
98
1
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Абе като гледам май гъсиниците са плъзнали вече из мозъците на нашите "експерти"
97
2
 
5
 
! Отговори
Обяснете моля преди 1 година
Някой може ли да каже защо го е забранило ЕС и как е станало това? Ако го засея в градината си ще ме съдят ли?
96
1
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
До До 66Много си в грешка за сортовете. Биволко сърце, Розова магия, и още не знам колко още сорта са селектирани в Пловдив в Аграрния институт.
95
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отказваме се от всичко вкусно Бг производство, домати, сирене, кисело мляко, кашкавал, хляб и мн др, за да се произвеждат безвкусни и ГМО продукти. бързо произвеждащи се и евтини, пълни с вода и др нездравословни продукти, по нови технологии, които изместиха родните БДС продукти, известни в цял сват с вкусови и хранителни качества.
94
1
 
9
 
! Отговори
... преди 1 година
Имам си къща, имам и двор. От райграса и другите красоти вече четвърта година си отделям 100 квадрата, купувам си разсад от баби и си садя домати, краставици, чушки, репички, колкото за домашна консумация. Не е голяма хамалогия само да се хванат. После е поливане и чакане. Ама вкус... Яжте си пластмасата
93
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама само преди 5г. ЕС го забрани.
92
3
 
4
 
! Отговори
=Пияница М преди 1 година
Нали не забравяш къде е родината на домата ?Иначе навсякъде където се грижиш става за няколко месеца,хората отглеждат дори в Аляска вече!
91
4
 
3
 
! Отговори
До 66 преди 1 година
Ако си беше направил труда да прочетеш пакетчетата които нелегално си внесъл в Сащ,защото е забранен вноса на семена,щеше с учудване да разбереш,че произход на биволско сърце например е ...Франция,розов Италия и те така!То може и на уеб сайта на дистрибутора да се прочете ако някой желае де?
90
4
 
5
 
! Отговори
Един съвет: преди 1 година
НАПРАВЕТЕ "ПОКАЗНИ МАГАЗИНИ"--- КАТО ПРИ СОЦА../...по 1-щайга- на витрина с цена от Кореком.../ЕФЕКТА ЩЕ Е ПОРАЗИТЕЛЕН и ще си спомним "доброто старо време"..!
89
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защото ЕС ЕС налага правилата, не само розовия домат преди това ни забраниха най-хубавия български сорт - "Биволско сърце" няма вече
88
3
 
2
 
! Отговори
НЕ БОЙТЕ СЕ, БЕ... преди 1 година
Домата може да изчезне...ама колците му остават! ПРИ ПАРТИЯТА-МАЙКА И ТЕ СТАВАХА ЗА ЯДЕНЕ ПРИ СОЦА...А БЕХА И БЕЗ ПАРИ.
87
3
 
8
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Ние в най-големия Исторически парк в света до Варна отглеждаме българския розов домат натурално, но излиза скъпо!
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна няма български сортове! Поне от 20 години. Сега всичко е ГМО внос от запад. Всички семена са внос. Някъде някоя баба може и да си е запазила семена от едно време но и те ще се загубят до 10 години. Има и друго, хубавите стари сортове не са устойчиви на съвременните болести и вредители. И трудно зреят при сегашния климат. Много вредители се навъдиха. Щом вече има гъсеници които ядат и чемширите смятайте. Даже едни корояди се появиха дето унищожиха голяма част от боровите гори в Бг.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Розовият домат страдал? Забрави да каже да не ядем домати че имат чувства.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А българския Червен домат ароматен и вкусен изчезна отдавна ! розовия се появи през 80-те и не е по-вкусен ,ала стана мода при бабите и те тека....
83
4
 
4
 
! Отговори
Краси преди 1 година
до 89-никой не му се гледа домати !
82
2
 
23
 
! Отговори
отговор преди 1 година
не се отказваме а ни налагате да ядем гумени домати ! въобще за каквото и да помислиш от това което ядем и пием всичко е бъкано с Менделеевата таблица
81
2
 
18
 
! Отговори
Juls преди 1 година
Няма да имате домати но ще сте щастливи. Винаги може да си направите салатата от въглеродно неутралната Тута Абсолюта. С гаранция за удволетворение и устойчиво развитие от Клаус Шваб и Давоската клика.
80
1
 
5
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Няма проблем , краставиците ще ги позлват като полицейски палки ...... хаххахаха а доматите за хелоин като фенери ....