България е на 49-то място в глобалния индекс на разделението между половете

37% е безработицата при жените, а при мъжете - 46%
7 мар 2023 20:25, Нели Христова
68
България е на 49-то място в глобалния индекс на разделението между половете
Снимка: Pixabay/StartupStockPhotos

Според глобалния индекс на разделението между половете България заема 49-то място, 68% е коефициентът на заетост на жени, 37% е безработицата, а при мъжете процентът на безработица е 46%.

Всички предизвикателства пред нас, всички политики, които се опитваме да реализираме, за да може да бъде видима и упражнена във всичките й измерения равнопоставеността между половете е цел, за която все още се борим. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров, предаде репортер на БГНЕС.

"Равнопоставеността в заплащането при жените и мъжете между 2011- 2021г. спада от 13,2% на 12,2 %. Малко под 9% е разликата в заплатите на образователната система в полза на мъжете – те получават повече пари от жените. Заетостта на мъжете доминира и при трите най –високо платени професии, като доминират с 20-25%, при създаване и разпространение на информация, както и при сферата на финансите и IT- сектора. Жената преобладава в най- ниско платените сфери – ресторантьорство и култура. Относно пенсиите жените печелят с 131 лв. по-малко печелят от мъжете. Тоест има много работа, която сме свършили, но има още много", коментира още той.

"Историята показва, че когато мъжете бъдат оставени да действат извън разума, показва нивото до което сме стигнали днес. Жената- майката е тази, която дава разума в света, само тя може да ни върне мира. По тази причина ролята на жената в съвременния свят за мен е придобила много по –значима роля“, заяви още Димитров. "В тази връзка военният конфликт в Украйна се отрази не само на търговията и външните отношения, но най-вече във вътрешен план с разделенията в обществото. Вече половин година се опитваме да се справим с високите цени, инфлацията е стигнала най-високият си връх през последните 24 години. Помним хиперинфлацията през 1997г, през 1998г. беше 18,8%, а сега сме на 15% инфлация. Ние знаем, че тя продължава да расте, вярно, че през последните седмици има някакво успокояване, но не и нужното такова", каза Пламен Димитров. "Инфлацията намалява, но цените не намаляват. Те ще почнат да намаляват, когато имаме дефлация, а ние сме далеч от нея. Независимо, че минималната заплата стана колкото средната инфлация, то ние загубихме голяма част от покупателната ни способност, стоките в малката потребителска кошница са се увеличили с 50%. Затова и през 2023г. и 2024г. трябва да настояваме за изпреварващи инфлацията доходи", поясни още председателят на синдикалната федерация.

"Винаги, когато говорим каква е заетостта на жената в различните сектори на икономическото, социалното, общественото развитие, няма човек, който да каже, че жената е изключена в България от тези процеси. Ние имаме най-голям дял жени – предприемачи, в неправителствения сектор има голяма част реализирали се“. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева. „ Огромната роля на образователната система учи децата на гражданско поведение, което ги прави по – достойни. Когато се задава въпросът какъв е оттенъкът за честването на 8-ми март, винаги някой ни връща във времето, когато се отдава почит към майката. Сега ангажиментите, грижите, мисията на жените по света са много по –големи“, подчерта още Такева. „По сектори мога да изброя предимствата и жените в медицината, образованието, в армията и тези, които участват в политиката, защото с всяка година те стават все по – успешни управленци. Колкото трудно в България да вървят процесите, се изгражда едно демократично и зряло общество", подчерта председателят на СБУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Я стига с тия храни ние сме хора а не антилопи
29
3
 
12
 
! Отговори
Ахаа преди 1 година
България няма такъв проблем. Жената е равна с мъжа от поне 44-та. Социализмът е бил анти всякакви патриархални ценности и за активното навлизане на жената в производство, индустрия и тн. В заплатите също няма разделение. Такъв проблем има в западните страни, където капитализма е позапазил някои от тези стълбове на обществото. Сега като си длъжен да наемеш жена на всеки мъж, четен на всели бял, гей на всеки хетеро, ще я втасаме. Няма вече можещ и неможещ. Това никой не го гледа.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Моята жена ----- Ми то коя друга ще те търпи, освен лaйнoвoзът? Рускинята, ако изобщо съществува, е същата както останалите рускини - миловидна и ласкава като котенце, докато не сключи граждански брак. Докопа ли се до заветната позиция на законна съпруга, надебелява още през първите няколко години, алкохолизира се и става най-агресивното женище на света. Да ти е честита!
27
2
 
0
 
! Отговори
MAiD преди 1 година
За бедните ще има MAiD.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работил съм като учител. В колектива имаше и мъже, и жени. Нямаше никаква разлика в заплащането. Откъде го измисляте всичко това?
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеално - по средата сме. Има разделение, без да стига до крайности.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Техниката се развива, в мините и по строежите работят все по-малко хора, защото различни машини ги заменят. Онези, които все пак са там, работят под командата на по-умни от тях, които не са непременно мъже. И какво става тогава с най-нискочелите мъже, които според един тук са на върха на социалната йерархия, защото имали повечко мускулна маса, за разлика от броя на мозъчните гънки?
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А цените, доходите инфлацията как са? Как е смъртността?
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука няма разделение. Двата пола са равни.
21
0
 
7
 
! Отговори
жена преди 1 година
Нещо много сте се объркал за ниско платените - миньорите и строители са от доста високо платените. Нископлатени - м. сестри, гледачки по домове за стари хора, гледачки почасово за лежащо болни, чистачки, камериерки, я ми кажете колко мъже с тези професии познавате? И стига с тези миньри, ако един мъж е слабичък и дребен, без мускули, ще го презирате и омаловажавате както правите с жените? Уважавайте поне майките си!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде почнаха сводките за жените. Ами и те станаха кариеристки, не искат да раждат, и не могат да готвят. Че каква жена е това
19
4
 
5
 
! Отговори
Генетически жените преди 1 година
са тези,които се грижат за "семейното огнище" и отглеждането на децата,мъжът е създаден по-силен физически за да е успешен"ловец",работник по изграждането на дома и осигуряването на храната.От анатомичните следват и психически различия между половете, следва традиционното "разделение на труда"в семейството(има и изключения).В природата не можем да искаме крокодилът да се надбягва с антилопата(една от храните му).Не може половете да са равнопоставени,един превъзхожда в едно,друг в друго.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жената преобладава в най- ниско платените сфери ресторантьорство и култура. . . . . . . . . . А как е в редакцията? Сигурно жените - каква дума - заплащат за да работят в нея или тук таме нещо в натура!
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,,Като българин дължа уважение към Русия. Славянството, православна вяра, историята, всичко ни сближава с тази страна. Приемете, че съм дошъл като човек, обичащ Русия,, - Това са думи на нашия герой умрял за свободата на Домбас от киевска окупация .
16
1
 
9
 
! Отговори
Нели преди 1 година
Абе ***, какво е това говорене за мъже и жени? Ами къде останаха останалите 32 пола? Някак не е политкоректно. Хората неутрални тоалетни правят по света, ти ни говориш, че жените били майки. Или викаш за т'ва плащат, за т'ва пишеш.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
шопенхауер е казал че жената е генетичното изч адие на мъжкия ген. нисша във всяко едно отношение освен да ражда. както се вика другаде - от мъжкото ребро
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По цял ден само промивки за половете и климата ни облъчват.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ми махнахте мнението, че това са безкрайни глупотеивици?!? Нещо не ви харесва истината ли какво?!?
12
1
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
А с трети пол ко става ?А с джендърче?Ще имали родител 1 и 2?Кой освободи България ?ЛГБТ еднополови ли е ?
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е тези другари могат ли да дефинират какео е "жена". :-) Как рабраха всички тези глупотевици?