Оцелелите от Локорско: През цялото време усещането беше, че си отивам

14 мар 2023 22:40, Нели Христова
14
Оцелелите от Локорско: През цялото време усещането беше, че си отивам
Снимка: БГНЕС

На 17 февруари в камион край селото бяха открити 18 мъртви мигранти, които са се задушили в специално изградените тайници. Шестима от оживелите се съгласиха да разкажат за кошмарното пътуване пред камерата на NOVA. Мариета Николаева разговаря с оцелелите.


Всички те бягат от Афганистан в търсене на нормален живот. Някои се познават, други се срещат в Истанбул. Не е трудно да намерят каналджии, които да ги преведат през границите. Платили по 3300 евро на човек.

Бившият граничар, задържан по случая „Локорско”, остава в ареста

За ден трафикантите превозват афганистанците до нашата граница. Мигрантите разказаха, че със стълба преодолели оградата на границата ни с Турция. Тук ги поели българските каналджии. Наричат ги навигатори. Те ги водят.

„След като се прехвърлихме през мрежата, две денонощия вървяхме пеша, след това колата, която беше изпратена от каналджиите, пристигна на определеното място. Качихме се в първата кола. Тя се развали обаче, счупи се, слязохме. След пет часа дойде друга кола, не - същата кола. Качихме се, тръгнахме, но тя пак се развали, пак слязохме. В този момент полицията вече знаеше за нас и ние избягахме.  Хората, които бяха организирали нещата, ни казаха да се скрием в гората. Полицията пристигна, имаше кучета, но не успяха да ни открият. Бяхме се скрили добре. Две денонощия бяхме в гората, нямахме вода, нямахме храна, нищо нямахме”, спомня си един от оцелелите. На третия ден дошла същата кола. Мъжете отново се качили в нея и пътували над 7 часа.

"Беше като метален ковчег, отгоре имаше сложени здраво хванати дъски", разказа един от оцелелите. „Така беше направено, че нямаше как да се измъкнем. Час-два се чувствахме добре - когато и двата вентилатора работеха. Обаче те изгоряха. След това започнахме да усещахме как започва да липсва кислород. Започнахме да викаме, да крещим, обаче никой не ни чуваше, за съжаление. За голямо съжаление изгубихме 18 приятели”, обясни пред камерата ни единият афганистанец. По думите му в момента, в които вратата се отворила, оцелелите започнали да се хвърлят на земята, защото не можели да дишат и да се движат.

„Бях до самата врата. Натисках с рамото си вратата и като че ли се беше появил един малък процеп, през който дишах по малко. През цялото време усещането беше, че си отивам - последните мигове от живота ми. Изпаднах в безсъзнание”, разказва друг от оцелелите.

За трагедията край Локорско в ареста са шестима души. Единият от тях – бивш граничен полицай, който беше екстрадиран от Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Е преди 1 година
Май,американците като се изтеглиха от Афганистан освен техника и оръжие им оставиха и пари за да могат да идват в Европа.
9
1
 
3
 
! Отговори
нормален преди 1 година
Къде са тръгнали? Само мъже, къде са семействата им? Всички да се закарат обратно.Да си стоят по техните земи.
8
3
 
6
 
! Отговори
Док преди 1 година
Вместо един шут отзад от който да се приземят чак в Афганистан, някой дава ефир на тия шеббеци, едва ли не жертви да се изкарат!! Тия са престъпници, навлезли незаконно в държавата ни! И трябва незабавно да бъдат екстрадирани! Без обяснения, без това-онова, без медии, без коментар!! Докато това не започне да се случва, ще има опити за преминаване. А на нашите "трафиканти" дебела ефективна присъда.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те за тези пари са могли да си купят по-нов,по дълъг и по добре обзаведен камион понеже бяха над 50 човека,като минимум 50х3300=165000 с нает шофьор щом са решили като дървен материал да ги извозват за тара,палети,сандъци,което казват,че вървят и нямало ограда да прескачат и денонощия да вървят,че в гори да се крият,дни да губят докато дойде новият стар камион от ремонт.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Жертви на трафик" се крият от полицията в гората. "Жертви на трафик" плащат на трафикантите си 3 000 евро на глава. "Жертви на трафик" се крият в камион от полицията. Западна Европа лудница ли е?
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Случаят е нещастен случай. Трафикантите са изпълнили всички желания на клиентите си, сложили им вентилация и ги скрили добре. Помогнали им три пъти. Спазили договора си за транспорт.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жертвите на трафик ще търсят сами полицията и ще предават трафикантите си. Те се крили от полицията и платили на трафикантите. Те са престъпниците, наели трафиканти да ги транспортират. Всички виждат това, но се правят на слепи заради Западна Европа. Чакат знак от Запад.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах този бълвоч по едни новини. Сега ще ги изкарат едва ли не онеправдани, отвлечени и насила продадени като роби против тяхната воля и желание. И нито дума за това, че тия са нарушили законите на България, че са престъпници. Колко осъдени има от тия за незаконно преминаване на държавата ни граница? По НПК това не е ли престъпление?
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Техническа повреда на вентилаторите. Не е убийство. Сами са бягали и са се крили в гората, в камиона. Платили са на трафикантите. Те не са жертви. Те са престъпниците, които толкова търсят. Съд, затвор и екстрадиция.
1
2
 
16
 
! Отговори
Stoyanov преди 1 година
Айде не изкравйте престъпниците в жертви! Тия са за бесилото, заедно с трафикантите им.