Зърнопроизводителите излизат на протест срещу вноса от Украйна

Недоволни са от ниската изкупна цена, не може да се реализира родната продукция
29 мар 2023 09:05, Елка Василева
71
Зърнопроизводителите излизат на протест срещу вноса от Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Зърнопроизводителите излизат на протест.

Те настояват да бъде спрян безконтролният внос на зърно от Украйна.

Още по темата
Протестът им е и срещу ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете.

„Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство. Складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи“, обясни председателят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов, цитиран от БНР.

Видин, Русе, Кардам и Силистра са градовете, където зърнопроизводителите ще изразят недоволството си. Те са избрани, защото имат гранични пунктове, през които се осъществява вносът на украинската продукция.

Едновременно с това по магистралите и главните пътища ще присъства само селскостопанска техника, без да се блокира движението.

Очаква се земеделци от Румъния също да подкрепят протеста.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво не на гладомора в бьлгария
40
5
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
С тия декари надали можеш да си позволиш един нов джип камоли и за любовницата! Като си малък не се изхвърляй като ... На женски корем !
39
2
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Поне на софеянци не им е скучно в эоопарка, трактори косачки и кво ли още не...
38
11
 
5
 
! Отговори
Ss преди 1 година
Аз съм пък да разрешат на нашите земеделци да пръскат с каквото и както решат като украинците а не като са задължени от ЕС за да може да продават по-евтино! Заради скапаните европейски разпоредби на български зърнопроизводител едно пръскане излиза 10 пъти повече отколкото на украинците или турците ! А после се чудим що нашето е по-скъпо!
37
3
 
22
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Ох, мъка! Зърнар съм с 10000 дка. Бях обещал на третата ми любовница да и купя нов джип. Сега с какво да го купя? Оставкаааааааа, на всичкиииии!
36
6
 
19
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Преди войната никъде не пускаха украйнци без виза,техни стоки без огромни мита.....а сега ходят и работят на всякъде и стоките им влизат без мита ?!Кой печели от войната и кой губи.Мислете.
35
10
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Европа се самоубива,дава пари и оръжие на Украйна а те унижават Европа.
34
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои хора очевидно не осъзнават, че украинския дъмпинг реално надува цените защото производителите трябва да си покрият загубите от нелоялната конкуренция.
33
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вносът от Украйна е безмитен. Не знам кой ни го е наложил това и защо. Но нашите ако искат да си опразнят складовете, да продадат по-евтино. Надуха цените на брашно, олио и сега не искат да паднат надолу.
32
9
 
12
 
! Отговори
Обикновено преди 1 година
производителите са най-прецакани, заради факта, че постоянно са на кредит, всички рискове са за тяхна сметка, машините са техни, ремонтите по тях са техни, разходите за оран, торене и събиране са техни... и изведнъж идва един по къси *** с хавайска риза и слънчеви очила, изшляпа се с чехлите от s класата си и почне да се пазари за цена на продукцията. После същия тоя го продава двойно и тройно. Производителя и крайния потребител носят най-голямата тежест по веригата, а по средата - печалбари.
31
0
 
7
 
! Отговори
ами преди 1 година
До Анонимен 34 Ще продават,ама с големи писъци!:)))
30
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия нещастници няма да могат да продада и 1 килограм зърно когато Украйна влезе в ЕС.
29
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отваряне Софийска стокова борса и какво виждаме,нашите убавци искат цена на своето зърно между 620-730 лева за тон или,разхождаме се по 344-404 долара за тон,разхождаме се по борсите из Европа и що да видим,предлагане на такава цена НЯМААААА,всичко е надолу поне с 60-100 долара за тон!
28
3
 
13
 
! Отговори
зрънчовци преди 1 година
Ще ви издам една тайна....предлагане на конкурентна цена.....пазарна икономика....звучи странно, но при свободната търговия е така. Плановата икономика свърши преди години.
27
2
 
21
 
! Отговори
те знаят защо преди 1 година
До Зърнарите Оня русенския зърнар,бивш партиен секретар,дето сее по 1 млн дка със зърно знаеш ли какъв му е джипа!?А на двете синчета,дето едното е още гимназист,знаеш ли и те какви коли карат!?Той лично в компания е казвал,че ако не изкара 150 млн все едно не е работил!Нека печелят,лошо няма,ама те направо побесняват от алчност!
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ще протестират пред кого? Пред временното правителство може би? Е то е временно, какво може да направи? Наще много добре си изиграха картите този път. Няма правителство, няма виновни.
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно че въпреки евтиното зърно от Украйна и намаляване на цената на горивото и тока и държавните помощи,хляба си е два лева!Продължават да си ни цакат с топла бира!Ама ние сме си овци,никой не ни е виновен!
24
1
 
24
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Демек протестират някой да им купи на каквито цени си определят те зърното. Тоест по-високи, че да може после хлебопроизводителите да качат пак хляба :))) Добре са го намислили, с мисъл за народа :))) Предлагам всички да излизат на стачка и да поискат да си продават на по-високи цени стоката и държавата да ги подкрепи. И нямам предвид само храната. Тези дето внасят бяла и черна техника също да стачкуват и да искат да си продават печките и пералните минимум по 5000 лева :)))
23
1
 
24
 
! Отговори
Той преди 1 година
Когато натиснат производители и прекупвачи да намалят цените, започва се рев:"Пазара е свободен, всеки има право да продава, внася и изнася както си иска, никой не може да им се меси, това е Демокрация". Като се внесат месо, зеленчуци и зърно от чужбина, започва да се реве:" Убиват ни пазара, ние какво ще ядем, искат да ни фалират". За мутро-бизнесмените тук, Демокрацията май означава:" Оставете ме да правя каквото си искам. Знаеш ли кой съм аз? ".
22
3
 
22
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
Зърнената мафия иска хляба да стане 5 лв и да карат най-новото Бентли а народа кучетаго яли.