Зърнопроизводителите излизат на протест срещу вноса от Украйна

Недоволни са от ниската изкупна цена, не може да се реализира родната продукция
29 мар 2023 09:05, Елка Василева
71
Зърнопроизводителите излизат на протест срещу вноса от Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Зърнопроизводителите излизат на протест.

Те настояват да бъде спрян безконтролният внос на зърно от Украйна.

Още по темата
Протестът им е и срещу ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете.

„Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство. Складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи“, обясни председателят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов, цитиран от БНР.

Видин, Русе, Кардам и Силистра са градовете, където зърнопроизводителите ще изразят недоволството си. Те са избрани, защото имат гранични пунктове, през които се осъществява вносът на украинската продукция.

Едновременно с това по магистралите и главните пътища ще присъства само селскостопанска техника, без да се блокира движението.

Очаква се земеделци от Румъния също да подкрепят протеста.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
26
 
! Отговори
Зърнарите преди 1 година
са много алчни. Много алчни, много алчни.
20
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как Украйна във време на война успява да произведе и да предложи пшеница без един лев евро-субсидия на цена 290 долара за тон,а вие супер-дупер производителите търсите цена между 360-400 долара за тон на вашата?
19
3
 
26
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Като си велик адвокат на нашите алчни производители, можеш ли да ми кажеш, какво правеха те есента, след жътвата, когато зърното беше намаляло, а цената на хляба летеше нагоре? Те драги ми адвокате, изнасяха тяхното зърно в Гърция и Турция на "добри" цени. А сега като се наводни пазара със зърно реват защото им се подбиват цените и не могат да ги вдигат безкрай. Аман от дървени философи.
18
2
 
8
 
! Отговори
мечо пуф преди 1 година
До Анонимен 8 Ми като искаш да ядеш хляб от 2 лв защитавай си "родните" производители бе,хапльо!Колкото повече,толкова повече,нали така!?
17
12
 
11
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Украйна да изчезва като държава и всичко ще се оправи.
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми веднъж няма да си купят след края на сезона новата най-скъпата джипка и ще си продадат СУБСИДИРАНАТА от ЕС стока с нормална печалба!
15
3
 
22
 
! Отговори
Kak? преди 1 година
Как без евро-субсидии , в условия на война Украйна успява да произведе по-евтино зърно и да реализира печалба? Как всяка година българските "зърнари" успяват да си купят кой Бентли ,кой Мазерати?
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да евааа и тарикати,на единият му пречело агнешкото от Македония,на другият зеленчуците от Турция,на третия зърното от Украйна,на четвъртият млякото и картофите от Полша,и кво сега,не можем да дерем безпрепятствено-помагайте със забрани и субсидии?
13
11
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Както винаги, родните форумни продажници биха застанали на страната на всеки друг, но не и на българските производители. -----///------- Ми аз не съм производител. Аз схм потребител
12
3
 
16
 
! Отговори
Ехол преди 1 година
Добре, нека протестират. На нашите производители на зърно, зеленчуци и т н. всичко и всеки им е виновен. Украинците, марсианците, европейците, сърните, катериците. Нещо което забелязах преди време. Един чичко зеленчукопроизводител, отглеждаше зеленчук в парник и го отопляваше забележете с духалки. Абсолютна неграмотност и тъпота.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шеметиии,не може борсите в цяла Европа да предлагат хлебна пшеница на цени 300-305 долара за тон а вие да искате за своето зърно цени от порядъка на 360-400 долара за тон!Миналата есен когато пшеницата се котираше на баснословни цени,вие се направихте на тарикати и я покрихте по складовете с идеята да направите още по голяма пачка,е направихте я цената на зърното се срина а на вас ви остава да ревете и да бършете сълзи и соополи!
10
2
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Всъщност са един двама безполови безработни
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааааааааааа пак си изберете Киро, не само пшеница и слънчоглед ами и други екстри ще ви докара от Укрия да подхапвате
8
1
 
7
 
! Отговори
нЕма бентли, преди 1 година
нЕма пари,нЕма и за две цигари...
7
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както винаги, родните форумни продажници биха застанали на страната на всеки друг, но не и на българските производители.
6
3
 
16
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Колко струват тия нови трактори :)))
5
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест, зърнопроизводителите искат аз да ям по-скъп хляб?
4
0
 
26
 
! Отговори
хах преди 1 година
Има война - цените на хляба се вдигат безконтролно. Маха се ддс на хляба - цените падат леко и след това се вдигат. Почва внос на евтини зърно от Украйна - цените се вдигат. Спират вноса на зърномот Украйна - цените се вдигат. СПЕКУЛА!!!
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това трябва да направи народа !Как при война с тежки оръжия ще вкарваш зърно от тази страна ?Това се казва директно или не си добре с главата или получаваш милярди да пробутваш
2
2
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
Трактора вдясно що е наобратно?