Експерти: В момента България е държавата с най-евтини горива в ЕС

Много по-голямо е производството, отколкото търсенето на местния пазар
14 апр 2023 09:25, Елка Василева
139
Експерти: В момента България е държавата с най-евтини горива в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

В момента България е държавата с най-евтини горива в ЕС. Много по-голямо е производството, отколкото търсенето на местния пазар, тъй като не може да изнасяме на европейския пазар, но цените стоят на същите равнища, което показва всъщност, че няма желание за това държавата да си свърши работата. Това коментираха пред НТ експертите Мартин Владимиров и Димитър Хаджидимитров.

"От влизането в сила на санкциите върху вноса на суров нефт и на горива през февруари в момента България е единствената държава в ЕС с голям внос на руски суров петрол. Това означава, че при положение, че руският нефт се котира на цени от около 20-30 долара под средните на световните пазари, в момента рафинерията в България произвежда изключително евтини горива. Тъй като не може да ги изнася, както можеше към европейските страни преди 5 февруари, в момента би трябвало да има свръхпредлагане на горива. Много по-голямо е производството на горива, отколкото търсенето на местния пазар, тъй като нямаме право да изнасяме на европейския пазар", заяви Мартин Владимиров – енергиен експерт.

Според него или трябва да начислява данък свръхпечалба върху компанията, или ако го начислява, то той се определя изцяло от компанията - производител на горива, а не реално от някаква независима оценка. От друга страна, КЗК трябва да наложи и трета глоба за това, че не се следват пазарните тенденции и използва факта, че е монополен доставчик на горива в България, за да поддържа изкуствен марш на печалба, което се изчислява на около 60-70 стотинки на литър, смята Владимиров.

"България е в един общ пазар в момента и компанията "Лукойл" продава на цени малко под средните за региона, говорим за търговия на едро. Благодарение на тази компания ние сме гарантирали нашите доставки в страната. Не трябва да сме притеснени от това, че няма да имаме горива, което също е основен фактор за стабилността на икономиката. За последните 3 месеца цените на дизела паднаха с над 25 ст., а бензина с около 20 ст., говорим от началото на февруари досега. Възможно е да има свръхпечалба, но всяка една компания е излязла на пазара, за да прави печалба. А когато има свръхпечалба, плаща и повече данъци, което пък е добре за държавата", каза от своя страна Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

КЗК си е свършила работата много добре и в момента България е държавата с най-евтини горива в ЕС, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
И най-мизерни заплати!
113
0
 
4
 
! Отговори
Ал преди 1 година
Цената трябва да е по-ниска с около 70 ст на литър...Какви евтини горива ви гонят...в Лукойл се обработва само сорт Уралс който е по-евтин......пак лъжи и заблуда на дремещия народ. Какво стана и с парите от свръхпечалбата на Лукойл..?! Нали *** правителство на гълъба щеше да дава компенсации за високите цени на горивата.
112
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Хубаво ни каза Баце, че сме по-добре от Гърция, а ние не му повярвахме. Ето го доказателство след няколко години.Прав е бил.
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей....то било рай тук бре? Как така не сме знаели?
110
0
 
0
 
! Отговори
Шарлатанин преди 1 година
Звездичките, дето излизат вместо някои думи, всъщност дават свобода на въобръжението, щото понякога въпросните думи са прекалено меки.
109
0
 
2
 
! Отговори
Шарлатанин преди 1 година
Аха, и с най-високи заплати, най-бързо повишаващи се заплати, абе...... всичко най, най, най, даже най-*** политици, бизнесмени и ***!
108
0
 
2
 
! Отговори
ЛОЙКО ЛОСА преди 1 година
АЗ СЪМ СТАР ПРОСКУБАН ПРОСКУБАН ПАПАГАЛ,СТРАДАМ ОТ ДЕМЕНЦИЯ И КЛЕПТОМАНИЯ
107
0
 
4
 
! Отговори
Резултат преди 1 година
Де е и що е България: "Държава от Третия свят в Европейския съюз". Гледаме примера и данъчната политика на държавите от Третия свят и ги прилагаме вътре в Европейския съюз. Вкарахме ценен африкански и индийски опит в трудовите отношения, данъчната политика, строителството на градски гета, уплътняваме населението, за да се чувстват като истински индийци."
106
0
 
11
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
При тези цени на петрола цените на горивата са високи. В България и разходите за производство би трябвало да са по ниски в сравнение с Европа. Помощ за ел. енергия, по ниски заплати на работещите в рафинерията и по ниски данъци.
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ниски цени в една пазарна икономика може да има само при държавна рафинерия и купони или отстъпки за гражданите на държавата.
104
0
 
4
 
! Отговори
Пазарна икономика преди 1 година
Не разбирате пазарната икономика. Когато има голямо търсене на горива и износ, цената се вдига, защото има голямо търсене. Когато има малко търсене, цената се вдига, защото трябва да се компенсират загубите от малкото търсене и не може да има икономия от мащаба.
103
0
 
1
 
! Отговори
dakotabg преди 1 година
До 115-я анонимник:Рептил,кажи нещо и за 240-е рептили,дето писаха две надници и не свършиха нищо,а и ще са на работа в сряда!Що се отнася до Вовата,ти ли,ще го качиш на въжето?
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало експертите какви са ни доходите, престанете да лъжете хората, най бедни сме в европата
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И взе още най бедната направете го 2 евро в бг 1200 евро мин заплата айде у двсно
100
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не видим Путин обесен на електрически стълб, положението няма да се подобри! Наглият рептил причини световна криза, активно унищожава православието и собственият си народ.
99
1
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Отново манипулация. Сравнете колко литра бензин можем да купим с една средна заплата в България и колко в Германия, Франция, Гърциа. Когато стане въпрос за заплати и пенсии мълчите, защо?
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А да спом енат качеството на т.нар. Горива са забравили!? И цакането в количеството! Защото в Европа бордкомпютър и засечка средният ми разход пълно-пълно се разминава максимум със 100 мл, а в БГ - минимумът е 1/2 литър! В резервоар 60 литра преди да светне резервата ми наливат 61 литра нашите "бензинджии".
97
0
 
0
 
! Отговори
До Инвеститор преди 1 година
Кое не се е променило,бре пишман "инвеститоре"?Ето ти справка на дест годишна база! DJIA-2013 година-15000 пункта 2023 година-34000 пункта,DAX-2013 година- 8200 пункта 2023 година-15800 пункта,SOFIX-2013 година-415 пункта,2023 година-615 пункта!
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигайте бе ко се шушкате дигаай
95
0
 
11
 
! Отговори
44 преди 1 година
По такива заглавия можете да съдите какви "експерти" имаме. Като политиците, като мениджърите ни, като лекарите ни, абе изобщо ниска топка. Явно не са учили икономика, за да запомнят, че най точната мярка за покупателната способност е: колко часа работиш за дадена стока. Така, че, Аман от смешници в тази 1кочина1.