Мика Зайкова: 4-дневната работна седмица е ужас за работодателите

Пилотните проекти показват хубави резултати, но за хубави държави
21 апр 2023 09:35, Стела Стоянова
78
Мика Зайкова: 4-дневната работна седмица е ужас за работодателите
Снимка: БГНЕС

"Четиридневната работна седмица е мечта за работниците и ужас за българските работодатели", това заяви икономистката Мика Зайкова пред БНТ.

"Пилотните проекти показват хубави резултати, но за хубави държави. Получава се баланс между професионалния и личния живот, намаляват се болничните и трудовите злополуки, но за държави като България, където има дефицит на кадри, това си остава единствено мечта", смята тя.

"Вариант е първо да се започне с 6-часов работен ден", коментира бизнесменът Красимир Дачев.

"Техниката в България е на нивото на 20-и век. Трябват инвестиции и високоефективно производство", добави Зайкова.

По думите й намаляването на работната седмица ще помогне и на екологията.

"Нито дигитализацията е дигитализация в България, нито инвестициите. 92% са малките фирми в България и тяхната техника е години назад", категорична бе икономистката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Аз съм съгласен, че много хора се държат като страшни шефове, въпреки че са обикновени наемни работници, но точно затова са и възможностите за собствен бизнес. Не сте длъжни да търпите, можете и да смените фирмата.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление в България дори и шефовете на бюджетни компании се държат като частници. Малка заплата, ври безсмислен труд, вживяват сякаш са наследили бизнеса от родителите си. В Националната електрическа компания, някаква пенсионерка назначена с връзки и някакъв незнаен зам.директор са се развихрила и ще съсипят всичко, а после ще е много късно да се оправи. Явно целта е да се срине енергетиката и после който трябва да пазарува. ЕС не искаше централизация, а тези точно това правят. Тежко ни.
66
0
 
1
 
! Отговори
БАБА преди 1 година
Нещо не сте разбрали. 4 дни работи единият персонал и след това 4 дни работи другият персонал. Почиват по 3 дни. Така държавата е на непрекъснат режим на работа.Всички по веригата щастливи.
65
3
 
5
 
! Отговори
Рамбо преди 1 година
Баба Зайка е многознайка ама и тя се храни с пари от Кремъл. А Кремъл иска бедна България и оскотяло население което вярва на всякакви лъжи за "мир" и "благоденствие".
64
1
 
3
 
! Отговори
Хачо преди 1 година
В България се плаща като за еднодневна работна седмица. Ха ха ха. Кой ще ви работи за пенсиите като вече няма младо население? България е социалистическа държава което означава много бедна и много изостанала.
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Механизацията на интелектуалния труд идва. Човек се освободи от тежкия физически труд, ще се освободи и от тежкия интелектуален труд. Енциклопедистите дървени философи са като сръчен селянин или сръчен майстор в манифактура. Става излишен, когато дойде промишленото производство и фалира.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички напредничави идеи биват посрещани от остра съпротива в ненапредничава среда.
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"До Анонимен+""Инвестиции?Че тук има ли борса на която мога да си купя облигации?" - Не знам, защо някой би си купил облигации от тук, но да, можеш да инвестираш и в българската борса. Но защо ще го правиш, като можеш да инвестираш в цял свят?
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Понеже повечето работници са вечно мрънкащи , недоволни мързеливци .Искат повече пари без да влагат повече труд и усилие ." - Любимото ми беше, като отида някъде на работа и работодяелят ми очаква, че знам всичко и че ще се справя с "елементарната му работа", кояот не може да организира от 15 години.
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Въпрос на избор дали да си роб или не. Не сте учили- роби сте." - Имам приятел, който е учил повече от всеки човек, който си срещал. 6.00 диплома, 6.00 на матурите, 6.00 на изпитите, 6.00 завръши с СУ, а отделно ChatGPT ряпа да яде пред нашия. Знае букално ВСИЧКО! Питал съм го за базика, виждал ли е тракотри, а той ми изреди, кои били позлваи в Бъгалрия, с какви коне били,откъде сме и внасяли ... Сега е прокурор и работи не по 8, ами по 14 часа на ден. Роб си ти, ама в сърцето и главата.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Интересно? - ТОй ще ти каже, че е инвестирал милионите си в 100 имота,200 борси и така ... И точно това имам предвид - ще завърш с "и така". Това селско "и така", като го чуя или прочета, взима да ми се повръща вече.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е, как от 3 лева на час запалта, аз минах на 35 лева на час, като готвач в скадинавието? Явно произвдителността ми е скочила със 1100%, само защото си взех билет ...
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гутенберг Втори - Първо - не кради чужди фамилии. Второ - Само дето сега, с тяхните камъни, по тяхната глава.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 56 - "Дребнав" се нарича човек, който се заяжда за дребни и незначителни неща.
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 57 - Ти си от тея, които си мислят, че гладната смърт е "избор".
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И работното време, и работната заплата е по договаряне. Ако работниците масово изискват 4-дневна седмица и не са съгласни да подпишат договор при други условия тогава работодателите няма да имат избор. Така че не разбирам за какво е целия шум. Ако искате работете и 2 дни дневно - ако знаете как да си го изискате.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Работодател" е русизъм и произлиза от Путинска Русия. в Демократичния Запад се наричат "емплойер" - "работонаемател". Трябва да се хармонизираме с Демократичния Запад. "Работодател" е с руски произход и така се казва само в Русия на Путин. Заради крепостническите традиции и робството на крепостните селяни, на които дават работа. Ако искаме да скъсаме с Путинска Русия, трябва да променим и заменим руско-путинското "работодател", със западно-демократичното "работонаемател". Това е важно.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите длъжности ще бъдат с наименование: "Механизатор на интелектуален труд". най-сетне измислихме "трактора" и "комбайна" на интелектуалния труд. Механизаторът ще механизира работата и ще замени селяните със сърпове на интелектуалното поле и селяните с Белчо и Сивушка и дървеното рало на интелектуалния труд.
50
3
 
2
 
! Отговори
Гутенберг Втори преди 1 година
Скоро работонаемателите ще научат, че служителите им не работят, а използват изкуствен интелект за симулиране на работа и получаване на заплата. Ще назначат човек, който да работи с изкуствен интелект и ще съкратят останалите симуланти. И време е във всички нормативни актове да се смени грешното "работодатели", с правилното "работонаематели". Бизнесът си е бизнес и е техен, но връзките им с обществото чрез наемането на платен труд е това, което ни интересува нас и закона. Тяхното "работонаемане"
49
5
 
1
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Американците ще оправят набързо България но първо ще ликвидират Путин (Антихриста).