КНСБ иска необлагаем минимум, равен на минималната заплата

Настояват за увеличаване на данъка от 10% на 15%
4 май 2023 18:12, Стела Стоянова
56
КНСБ иска необлагаем минимум, равен на минималната заплата
Снимка БГНЕС

Да се въведе необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, да се увеличи данъкът върху доходите на физическите лица от 10 на 15% и да се въведе 15-процентен корпоративен данък.

Това са част от предложенията на КНСБ за данъчна реформа. Те бяха представени на конференция с участието на депутати и представители на Министерството на финансите.

Президентът на синдиката Пламен Димитров коментира, че подобен подход върху доходите "ще разтовари" данъчни приходи от един милиард и половина лева. "Тоест ще има 1,5 млрд. лв. загуба за бюджета, за фиска, при минимална работа заплата от 850 лв. и тези пари ще влязат в джобовете на работещите българи. Ще има ефект върху потреблението, а и от там, надяваме се, допълнително и върху растежа на брутния продукт", коментира той.

Експертните сметки на синдиката сочат, че тази загуба за бюджета ще се компенсира чрез другите данъчни промени, които КНСБ предлага и които ще донесат 2,300 млрд. лева допълнителни приходи. Сред тях е възстановяване до 20 процента на намалените ставки на ДДС, въвеждане на данък върху финансовите транзакции и други.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: КНСБданъчни промени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
10
 
! Отговори
Не мо повярвам преди 1 година
Всеки втори в българия работодател осигурява работника на минималната заплата и му дава още толкова или много повече на ръка. 100% в сивата икономика, а редовните са натоварени с всякакъв данък. Вендинг автоматите в провинцията са без касови апарати.Зеленчука е без никаква фактура.Те това не могат да оправят, вие ще вдигате на редовните данъците, оправете нередовните. Който си е редовен той си плаща.КНСБ вие не сте в час, грозно е да ви слушам.
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пламенчо, всеки да си плаща данъците! Няма минимум! Щото всички като теб там ще се пишат!
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В западна Европа има цели квартали с бежанци/роми и др. изхранвани от държавата. Това е европейско, да си инженер и да те хакат с 50% данък(понеже си се продал добре и взимаш уж едни 10, но след данъка 5 хил. евро) за да хранят неитегрируеими чужденци в собствената ти държава, които смятат, че си им длъжен и те презират. Безплатен дом, храна и здравни грижи. На гърба на местните работници. Европейският съюз е готин, но е прекалено социален... Затова и корумпираните държави също го цокат.
47
2
 
18
 
! Отговори
... преди 1 година
Хората, които изкарваме парите си честни и си плащаме данъците не сме ви длъжни на нищоставащите и нищоправещите търтеи! Стягайте си за д ни ци те и работете! Никой не дължи никому НИЩО! Мързели!
46
0
 
12
 
! Отговори
морски преди 1 година
Плочкаджия по брега не съм чул, че е дал касова бележка. Но много плочкаджии не могат да си вземат изработеното в мутренските обекти. Чул съм много пъти "ще имаш да вземаш" и "дори и да сол не сте изкарали" и т.н.
45
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Високи доходи имат милионерите, т.е хората които печелят милиони на година. Но те не плащат данъци, а насъскват средната и тази под нея класи да нападат горната средна класа. Сакън някой млад и амбициозен човек да не вземе да стане милионер.Целта е горната средна класа да захранва хората под средна класа, с обща цел всички да се превърнат в средна класа за да може да не застршат богатите, които не искат да има още като тях.
44
0
 
7
 
! Отговори
Инфо преди 1 година
2000 лв не е висок доход на база цяла България, проверете статистиката. По-скоро е среден. Разбира се има много градове в които доходите са ниски.Има много професии, често без особени квалификации, които печелят много повече - масажист, готвач, таксиджия, телефонист в call center, човешки ресурси. И разбира се - плочкдажия, автомонтьор, електротехник, парнаджия. И какви ли не други майстори раборещи на черно. Автоинструктури също(преди 10 год взимаха 50 лв на час на черно).
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като 60-70% са в сивата икономика - това само ще докара и останалитеПлочкаджия касова бележка да даде чували ли сте?
42
2
 
16
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
Така всички със заплата до 20-30% по-висока от минималната, ще вземат по-малко пари от тези с минимална, заради данъците, които ще плащат. Евала, синдикате, умни както винаги!?!?!
41
4
 
7
 
! Отговори
ДНЕС преди 1 година
ЕДНА МАЙКА С БЕБЕ НА1 ГОД ПЛАТИ ДВА ЛЕВА ЗА ДВА БИЛЕТА ЗА 3 СПИРКИ, ЗАЩОТО ИЗТЕКЪЛ СРОКА НА ТРАНСПОРТНАТА. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КАРТА НА ДЕТЕТО Й!!! В ПОВЕЧЕТО СТРАНИ ОТ ЕС ДЕЦА ДО 11 ГОД и ПЕНСИОНЕРИ ПЪТУВАТ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО БЕЗ НИКАКВА КАРТА, КОМУ И НУЖНО ТОВА БЕЗУМНО УСЛОЖНЕНИЕ???
40
1
 
11
 
! Отговори
Сол преди 1 година
Не виждам какво друго може да предложим като държава на младите и амбициозни хора освен ниски данъци:Некачествено образование, здравеопазване, пътища, няма детски градини, ниски пенсии, мръсотия, няма контрол над монополните картели, скапана храна и продукт.И ниска регулация - да не ти казват като в Германия дали може да имаш климатик. Еко такса 100 бон за нова кола.Кажете ми, как ще убедите някой да остане тук при еднавки цени/данъци/доходи вместо да отиде в западна Европа, ако я имитирате
39
2
 
9
 
! Отговори
Още малко преди 1 година
И да допълня - голяма част от хората осигурени на висок доход работят за чужди фирми. Не са длъжни на нашата сива икономика за парите, които изкарват. А това което държавата прави за тези хора, дори и с 10% данък си го изплащаш достъ бързо при оддръжка от 1000 лв на месец. За 10 години си вкарал 120 хил, достатъчно да платиш за образованието и здравните заведения.Тези хора не са касички и не са ви длъжни. Не дължат успеха си на лошите условия в БГ. БГ трябва да работи за да ги задържи...
38
1
 
19
 
! Отговори
Здрав разум преди 1 година
КНСБ може да иска, но 90% от хората са осигурени на минимум заради сива икономика. Махайки данъка за тях само ще мотивирате работодателите да осигурят още 5% на минимума за да плащат по-малко при същите нетни пари.Престанете с глупостите, когато няма събираемост, накарайте всички да се осигурят на реалните пари.Стига с този социализъм, в Европа какво било и дрън дрън. В Европа хората се осигуряват на реални пари. Ще стигнем до там бизнесмен със скрити доходи да получи помощи...
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ако е пипал чатбот ще искам 256 пъти повече от надницата ми. Ако не дадат, значи не им е зор. Така се прави профит, не с МРЗ и рачота на черно
36
0
 
10
 
! Отговори
Динко преди 1 година
Това момче вероятно се е явявало на конкурс за тази длъжност.Много мозък лее,но вероятно не е изкарало и лев самостоятелно.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз бих работил с индиянки, но ако са млади. Дори бих им вършил задачите, да се научат. Студентките от индия не реват за МРЗ.
34
2
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
До До Програмист 28 : Ако са пипали индийци преди мен взимам двойно да им оправя спагетите. Много са се лъгали така, после реват като вдовици някой да им върне проекта в релси.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ане тие синдикати не требваше ли да защитават бачкаторите!? Тие що искат да ни вдигнат данъците?
32
1
 
6
 
! Отговори
Богат преди 1 година
Този не е ли пенсионер? Дори преди 20г не беше актуален.
31
2
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Да попитам, а *** не искат ли? Веднага половината фирми ще минат на черно, веднага!

Спонсорирани публикации