В кварталите - с 20 км/ч. Възможно ли е?

Предлагат намабяване на скоростта по магистралите
5 май 2023 11:24, Стела Стоянова
47
В кварталите - с 20 км/ч. Възможно ли е?
Снимка БГНЕС

Максималната скорост на движение по автомагистрала да бъде намалена, като бъдат взети предвид добрите примери от държавите членки на ЕС. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, качен за обществено обсъждане.

Въвеждат се нормативни изисквания и регламентация на нарушение на средна скорост, като за място на нарушението при установяване на превишаване на средната скорост се счита участъка от пътя, за който е установено нарушението.

В населените места настъпват значително повече пътни произшествия, отколкото извън тях. Затова е предложено прецизиране на някои правила за движение по пътищата и допълване на правила, за които към момента не съществува уредба. Водачите на пътни превозни средства са длъжни да се движат със скорост не по- голяма от 20 km/h в кварталите.

Предвижда се и регламентиране на зони, в рамките на които да важи едно общо ограничаване на скоростта от 30 км/ч за всички пътни превозни средства.

В законопроекта се предлага възможност моторно превозното средство от категория В да се управлява от водач, навършил 17-годишна възраст, с придружител. Предложението цели да се изградят навици за безопасно управление под надзор на водач с опит.

Предлага се да отпадне задължението за шофьорите да носят контролен талон за потвърждаване валидността на притежаваното свидетелство за управление на моторно превозно средство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Богат преди 11 месеца
Значи най-са ми смешни тези със състезалелните коли, но новички <10 год. Тия карат с 5 км у квартала заради дупките. Бабите с пазарси количи ги изпреварват, но иначе са яко газари :))
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
двадесет са много трябва пред автомобила да върви човек с червен флаг и *** като така предупреждава за опасно мпс.глупаците пак започнаха да отчитат дейност с промени на здп.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Високата скорост не е виновна за катастрофите. Хора, разберете го това. Виновна е слабата квалификация на много от водачите, липсата на реална преценка, в смисъл; Кой съм аз? Знаеш ли какво ще ти се случи? И не на последно място, за голяма част от катастрофите е виновен КАТ. Знаци без никакъв смисъл, ограничения на скоростта без смисъл(или с умисъл за глоби) и т.н. КАТ е причината. И алкохола, но пак опираме до съзнанието на хората.
38
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
И кво - как това ще спре дрогираните убийци каращи с 200 и подпирани от полицията и съда?? НИКАК. Поредната хранилка за полицаи.
37
0
 
13
 
! Отговори
Бай Х преди 11 месеца
Напълно е възможно, даже това ми е обичайната скорост поради зейналите на всеки метър дупки, неравности, легнали полицаи и насечен асфалт.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като цяло лоши предложения за промени. Ефектът ще е повече катастрофи и повече основания за наказания, които така и така не се налагат. Разбира се и по-голямо замърсяване на въздуха в населените места.
35
6
 
2
 
! Отговори
А преди 11 месеца
Мен 120 ме устройва, карам с темпомат/ круизконтрол, но понякога се налага да настъпя при изпреварване. Така, че никак не е добра идея!
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А в много държави много по нормални от нас скоростта е 100 км/в час. В същото време автомобил им парк е нов # а не в по 'главата си част коли втора употреба.
33
0
 
6
 
! Отговори
тъй де.... преди 11 месеца
Може......в Мелник!
32
6
 
10
 
! Отговори
Joko преди 11 месеца
Нмаляването на скоростта е най-добрият начин да се увеличат емисиите на парникови газове от МПС-тата ! Ако не ви е ясно защо, питайте. Ще ви обясня !
31
2
 
8
 
! Отговори
Богат преди 11 месеца
Аз и без това с толкова си и карам :)) За улички по които няма градски транспорт това е напълно реално. Евалата!
30
0
 
6
 
! Отговори
Мрънчо преди 11 месеца
20 но първа
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
и на ескалаторите в мола да турят ограничение, видео камери и легнали полицай
28
0
 
16
 
! Отговори
Бай Динко преди 11 месеца
Щото с тези разбити улици ,можеш да караш с повече от 20км/ч в кварталите. Някой пак търси знаци хранилки.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Щото в почти целия ЕС скоростта по магистралите е 140км.в час " - По-скоро до 130.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Карам си аз ламборджинито по новите правила и по едно време ме блъска отзад един малчуган с триколка и вика, чичка бегай от пътя че закъснявам за градина.
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А ние не сме ли взели и сега пример от най-добрите европейски практики? Щото в почти целия ЕС скоростта по магистралите е 140км.в час - колкото и в България. И какво е средна скорост? Ще се смята средната скорост от ограничителния до разрешителния знак, или що? Демек спокойно мога да си карам и с 200 при ограничение 60, ако взема да седна да хапна две-три манджи в някоя закусвалня меджу двата знака?
24
9
 
27
 
! Отговори
Ми не не е преди 11 месеца
С тротинека с 40км може но с кола да слезнем да я бутаме освен ДЕГРАДИРАЛ НАРОД
23
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Който е рецидивист на пътя, ограниченията няма да го оправят. Само тлъсти глоби, висока гражданска и ефективна събираемост.
22
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
даже в кварталите да си бутаме колите най-добре, а мутрьо и мутресата му пак няма да спазват правилата