Алекси Кесяков: На пътя излизат неподготвени водачи

Безопасността на пътя започва от семейството, категоричен е експертът
12 май 2023 09:25, Красимир Ангелов
46

"Трябва да се променят начинът на живот и отношението на цялото общество към безопасността на пътя. Изведнъж се оказва, че сме прекарали 7-8 години на пътя. За този живот е необходима специална подготовка. Безопасността на движението, ако тръгнем по живота на човек, започва още от раждането и продължава до дълбока старост", заяви експертът пътна безопасност Алекси Кесяков в студиото на "България сутрин" по повод последния трагичен инцидент на пътя, при който загинаха двама млади човека.

Още по темата
По думите му в новия закон има няколко нови правила за пешеходците, промени има по отношение на скоростта и стопаните на пътя.

"Произшествието на бул. "Сливница" е отгледано. Ако тръгнем по живота на детето, ще видим какво е било семейството, какво е било в детската градина и училището, а най-накрая и курсовете за подготовка. Безопасността не започва от тях, а от семейството", категоричен бе Кесяков.

Бившият шеф на Пътна полиция е на мнение, че "контролът събира и ограничава нарушенията".

"През миналата година сме регистрирали най-ниското число в броя на загиналите от 60 години насам. Нещата продължават да се движат в тази рамка. Нещата могат да се изменят много трудно само с контрол, защото на пътя излизат неподготвени хора, има пропуски в пътната инфраструктура и нивото на безопасност на автомобилния парк", изтъкна експертът.

Пред Bulgaria ON AIR Кесяков отбеляза, че в закона е предвидена и възможност за управление на автомобил с придружител - младият шофьор да завърши курсовете преди 18-годишна възраст и докато стане пълнолетен, да управлява с възрастен до себе си.

Кесяков представи и стряскаща статистика, според която 2/3 от загиналите в катастрофи са невинни.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
гл.готвач Дашеф преди 11 месеца
Поредния регистратор на събития в стил "след дъжд- качулка ".Ще си издрънка словесната баластра ,ще се направи на капацитет ,ще си вземе хонорарчето и кой откъдето дошъл. После : било каквото било , отсега нататък - както е било ! Това "трябва" и "ще" сме го слушали 45 + 33 години вече ...
35
1
 
3
 
! Отговори
Милен преди 11 месеца
След всеки сериозен инцидент на пътя едно и също... протести, анализи, обобщения, акции и накрая НИЩО...Като е изтървано положението само едно нещо може да го вкара обратно в пътя... ЗВЕРСКИ глоби за безумните нарушения. Тези дето ги гледаме на всеки 2мин засичащи, летящи и т.н. просто трябва да изчезнат.
34
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
До gg А бе ***,кога часовете са били 80,часовете преди 40 години бяха 30,а сега 31.Сега ми отговори,тези часове за три месеца ли да се откормуват е по ефикасен или за един месец.
33
0
 
4
 
! Отговори
Black River преди 11 месеца
Късное, Кесяков! Твърде е късно за такива умозаключения. Чалгата, кебапчетата на промоция, бясно заливащата ни отвсякъде, легално разрешена п.R.остотия е епична: бг музиката е вулгарна, облеклото е вулгарно, хората и нравите са вулгарни, изказът и разговорите между хората са вулгарни. И всичко това продължава вече 33 години. Поколението Чалгатрополис израстнало през 90те, дава видими резултати!
32
1
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 11 месеца
Когато седнеш зад волана трябва да мислиш и караш внимателно.Аз съм убеден,че на всички курсисти многократно им казват и показват това.След като вземат книжка отговорността си е тяхна.През 15 век е живял и работел Рене Декарт и е казал-"Дкато мисля-съществувам".Който не мисли-не съществува!Това важи и за пешеходците.Недопустимо е,пешеходеца да пресича улица без да се оглежда,гледайки телефона си! Такива пешеходци са опсни за себе си и околните!
31
0
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 11 месеца
Винаги съм се чудил защо обучението не започва от 10-11-ти клас в училище, вместо да учат безброй други глупости. За две години ще имат възможност да овладеят спокойно повече знания и умения. Инструкторите могат да са щатни учители по гимназии и техникуми..
30
0
 
4
 
! Отговори
ceci_ преди 11 месеца
Нима? Че нали все по-модерни методи на обучение имаме- Камери в колата - има- Полигоните махнати ли са - махнати са- изпит на полигон има ли - няма Какво повече да се подобри? Знам ли освен служебно да се дава ккнижка като навърши човек 14.
29
1
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 11 месеца
Дядо ти е много прав. И другото, което са ми казвали "Когато седнеш зад волана - с единият крак си в гроба, с другият в затвора".
28
2
 
5
 
! Отговори
gg преди 11 месеца
"на пътя излизат неподготвени хора" . Ами как да не излизат след като курса е преко-сили 15 астрономически часа?!?! върнете курсовете да са, както преди 40години(т.е. 80ч!!) , възстановете полигоните, които унищожихте и нещата ще се пооправят с подготвеността ;)
27
1
 
10
 
! Отговори
До умниците преди 11 месеца
Дядо ми, от онези, неадекватните, от едно време, шофьори с Ладите, казваше, "След първите 50 000 км се научаваш да караш, а след първите 100 000 км ставаш шофьор"!
26
0
 
8
 
! Отговори
Причина-наказания 0. преди 11 месеца
Нещата са комплексни.Как семейството да учи и възпитава, като младите карат мощните коли на родитилите? Как да не карат безконтролно като знаят, че няма да бъдат наказани.Очевадни причини за вина и наказание на повтарящи се тежки ПТП със загинали! и няма осъдени-М.Цветков, Семерджиев и др., които са станали прекалено отдавна /за да се забрави/.Тука-адв.Марковски внушава заслепяване /какво заслепяване при осветен булевард?/, скорост и др.небивалици.Рибата мирише от главата!!!!
25
3
 
15
 
! Отговори
Наков преди 11 месеца
Не е това основният проблем !!!Липсата на адекватни санкции е проблемът !!!Ако ще и 6 месеца да е курса Джигита ще го изкара и ще си кара бясно и без страх от закона !!!Убиецът на Милен Цветков, Семерджиев и този новия да Влязат ЕФЕКТИВНО ЗА ДЪЛГИ ГОДИНИ ЗАД РЕШЕТКИТЕ и тогава ще се променят нещата !
24
1
 
14
 
! Отговори
Офф преди 11 месеца
А проблема с неграмотността да го споменем ли- граждани не можещи да четат и едвам говорещи БГ език вземат книжки. Не знам как става ама резултатите са явни. По този въпрос нешо да кажем? Също така да те хванат без книжка /никога не си имал/ наказанието е глоба, но хванат ли те да караш с отнета книжка там може и в затвора да отидеш. ИЗКЛ странно разминаване в наказанията. Кога ще се оправи и това? Ама друго си е по цял ден празнодумие и скандали в НС и заплатата си върви. Резултат 0
23
1
 
20
 
! Отговори
(..) преди 11 месеца
Мисленето че пешеходната пътека е вълшебна и е способна да спре автомобил движещ се с голяма скорост, само защото "после шофьора ще е виновен" е неадекватно. Мисленето - ами то е нощ и няма никой затова ще си карам колкото си искам бързо също. Отговорни граждани - независимо дали ще шофират или ще вървят пеша, се възпитават основно в семейството.
22
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
до 23 Да не би инструкторите ,ги учат да се движат с толкова висока скорост.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато някой иска да трепе или да се утрепе не можеш да го спреш по никакъв начин, проблема е основно във възпитанието, хората на които подражава и липсата на каквито и да било санкции за хора с такова поведение.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Скоро пак ще ходим на полигон да ни учат да караме, на полигон Ново село за танкисти
19
1
 
9
 
! Отговори
: преди 11 месеца
Камери на всяко кръстовище, да се вложи в умни технилогии , които да засичат автоматично нарушенията ,на негодниците от КАТ да се забрани да се крият по храстите и да дебнат за мигачи , да бъдат там където има най-много нарушения , министърът да си подаде оставката, не да дрънка небивалици за маркировката , че била стара , когато някой се движи със 100 км в час в населено място , маркировката няма никакво значение !
18
1
 
13
 
! Отговори
L. преди 11 месеца
Дори и най-подготвеният взел книжка сега не може да се мери с обучаваните през годините, когато ако не можеш да караш на полигона, не те пускат на пътя. Сега буквално сядат зад волана за пръв път в най-големия трафик - щото след работа мога да взема час, ама не може ли събота или неделя или пък по празниците. Нищо че половин България тогава е на пътя.
17
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пътищата са тесни , с дупки и нелогични извивки , то трябва да се напрягаш през 5 метра да не бутнеш нещо/ някой