Дикме: ГЕРБ публично дава възможност на ДПС да участва във властта

Битката е кой да разпредели €3 млрд. от Плана - Радев или редовно правителство
12 май 2023 01:30, Анисия Иванова
25

Към днешна дата е по-вероятно да има правителство, отколкото да няма. Това заяви бившият министър на земеделието Мехмед Дикме в студиото на "Денят ON AIR".

"Когато Борисов в началото се обърна към ПП-ДБ и каза "аз искам да правя с вас правителство, беше ясно, че има и друг вариант - да прави с други. Като модел това е съществувало. Още в началото беше ясно, че ГЕРБ и ДПС нямат проблеми, ГЕРБ публично дава възможност на ДПС да участва във властта. Ключът е в Корнелия Нинова. Тя е човекът, който ще каже дали ще има правителство. Опитът показва, като гледам какво става с БСП, е възможно БСП да подкрепи правителство и да участва с политически лица", заяви Дикме.

Той издаде, че в кулоарите на НС дори се коментира разпределението на министерските места.

"Още преди изборите в София се говореше, че един от съветниците на президента е имал среща с представители на ГЕРБ и ДПС, на която им е казал: "Защо трябва да се бием взаимно и да даваме жертви, като можем да действаме заедно".

Имало план да се даде квота в правителството и на президента.

"Това са само приказки, които се коментират. Една такава коалиция ще бъде основно с хоризонт спечелване на местните избори, които са най-важните в България.  Големият залог е София, където се знае, че ГЕРБ губи. Велико Търново, Стара Загора, Пловдив - достатъчно е да загуби някои от тези градове, за да тръгне обратната тенденция на следващите парламентарни избори. ДПС ще си запази своите места", убеден е събеседникът.

Пред Bulgaria ON AIR той цитира думи на Доган: "Властта е пари и парите са власт".

"Когато говорим за власт, винаги става въпрос за пари. В момента целта е Планът за възстановяване и устойчивост, парите по основния транш още не са дошли, около 20 закона трябва да се приемат. Единият вариант е да има една коалиция, която ако ги приеме, ще разпредели около 3 млрд. евро обществени поръчки, вторият вариант - да бъдат разпределени през президента чрез  служебния кабинет", заяви Мехмед Дикме.

Гостът допълни, че дева ли някоя партия иска тези пари да бъдат разпределяни от Радев.

Дикме поздрави Борисов за играта на котка и мишка, която е спретнал на ПП-ДБ с ултиматума за представяне на кабинет, преди още да е връчен мандата на първата политическа сила.

"И ти да излезеш с най-голямата си глупост да го представиш... казвам браво на Христо Иванов - той реагира най-правилно, не даде министри и ДБ е най-печеливша", коментира бившият земеделски министър.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
дпс да не се допуска до управлението и ресурсите камък върху камък няма даостане те 30 години се доказаха какво могат
20
0
 
1
 
! Отговори
нищо ново преди 1 година
Дикме още живурка на сцената с цитати на Доган, пропит му е мозъкът, няма отърване. Излязъл си от тези среди, непрокопсаник ще си останеш и цитатите на Доган ще разпространяваш.
19
0
 
3
 
! Отговори
От прегръдката на преди 1 година
ГЕРБ,ДПС и БСП,единственият губещ ще е БСП.ГЕРБ си има едно твърдо ядро,което и потоп да стане пак ще си гласуват за тях,а избирателите на ДПС,гласуват под строй ,без даже да знаят за какво.
18
0
 
1
 
! Отговори
Дикме, преди 1 година
Отдавна знаем ,че Борисов и Радев играят заедно.А че ГЕРБ и ДПС са като дупе и *** е всною
17
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 1 година
Колко е умен българския избирател,та отново вкарва във властта двете разбойнически организации-банкянската разбойническа организация,и дръндарската?И ми говорите,че сме европейци?!Ние сме обслужващия персонал на европейците-чистачи,миячи,разносвачи на пици,товарачи,разтоварачи и пр.ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА.Да върнеш на власт онези,които те обират десетки години,и да си мислиш,че си европеец,е.......Кой го написа "..Не сме народ а м-рша...".Славейков,народе,Славейков.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си как тръгна възхода на ДъПъСъ.Годините на Сакскобурготски и тройната коалиция.В тия години се заражда една личност от подземния свят.Тръгнала , както се пише в самобиографичната му изповед от картофените полета на майка му.Наглецът от Банкя.Тогава , едни сили, наричани по опростено ,,задкулисие" , вземат решение за тотален курс.Един агент от КГБ, друг взет от казината на Испания и десетина мутри с добре съхранявани досиета са добре като начало.И до сега е така.Остана мутрата.И досието
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе , нека си го кажем Историята познава много шмекери ,личности опропастили България за векове само в рамките на години.За жалост един многотиражиран пример е Цар Фердинанд.Българина някак пропуска такива детайли , увлечен в оцеляването си по единично Ами Цар Шишман.Само той ли ни е виновен.Не .Бойко не ще е само тоз който историята ще впише като ,последния цар управлявал България лошо ,преди българина отново да бъде заробен.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покойния проф.Димитров нарече коалирането с ДПС прегръдка с Боа.Който се е коалирал е изчезнал от политическата сцена.А навсякъде дават ГЕРБ като унущожител на партии и коалиции.Също като ДПС който рече да се коалира или влезе дори в не гласен съюз с ГЕРБ е аут от политиката.Т.е ГЕРБ е по голяма змия -като Анаконда.Да видим какво ще излезе от прегръдката между боата ДПС и анакондата ГЕРБ.Кой кого ще удуши.Дано прокятието на България ДПС и ГЕРБ се самоунищожат влизайки в съюз.Кой ще надделее.
13
2
 
3
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Пече се нова тройна коалиция, за пореден път от антибългарски партии. Както сме я подкарали, България ще изчезне не до края на века, а до 20 години, че и по-малко. 1400-годишнина май няма да има...
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе , нека си го кажем Историята познава много шмекери ,личности опропастили България за векове само в рамките на години.За жалост един многотиражиран пример е Цар Фердинанд.Българина някак пропуска такива детайли , увлечен в оцеляването си по единично Ами Цар Шишман.Само той ли ни е виновен.Не .Бойко не е тоз който историята ще впише като последния цар управлявал българина преди отново да го заробят.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДъПъСъ винаги ще е в позицията , или позата, който както иска да го разбира, да вкара клин.Или да го вкара Който както иска да го разбира.Но едно ни се ,,набива" вече на очи.Че Бойко и компания нямат нищо напротив на нас да ни се ,,набие" на очи.За тяхно успокоение , и наше покорение на ,,Падишаха философ" , това ще се случи и ни се случва с благоволението на Васал Крали Марко.от Банкя.Рсдвайъе се рая.Сличи се...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, БСП не е нужно да подкрепя. Стига и да се направят улави с половин група да не се регистрира. Игра с кворума. Нищо ново. Даже може и да го представят на своите с уговорки за войната,джендъра и прочие.
9
3
 
7
 
! Отговори
До 3 и 2 преди 1 година
Другари, не се оливайте! Всички що годе мислещи са наясно, че ПП - ДБ нито са млади, нито са независими! Те са децата и внуците на червената номенклатура! Прочете им биографиите и семействата - бащи, майки, баби, дядовци. А безспорното доказателство е неотменимото присъствие на политическия екзекутор от края на комунистическото управление и началото на демокрацията, покровителствият създадената от ДС служби - Бойко Рашков!
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Премиершата на Боко Мара ще даде на всички, но те няма да искат.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данчо Ментата каза на кандидат-премиершата Жирафиня Гербиел: "Ние, от ГЕРБ-ДПС".
6
2
 
7
 
! Отговори
Аз преди 1 година
За тоя Дикме няма ли най-накрая едно тикме, та да млъкне?
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хартиената коалиция се събра и пак се готви да краде, но Магнитски ще ги оправи
4
1
 
4
 
! Отговори
Public enemies преди 1 година
Вота за местна администрация
3
2
 
10
 
! Отговори
Public enemies преди 1 година
ГЕРБ и БСП губят избиратели и би било добре за тях да направят правителство и да управляват за последно, ако ГЕРБ бъдат ударени на вота за управление това ще е краят на тази партия като управленчески потенциал, войната в Украйна няма как да стигне до нас, идеята ГЕРБ да се нулира е да се даде възможност на млади независими хора да поемат руля, не организира престъпност покровителствана най-вече от МВР и властта.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хехехе, старото БКП отново се сформира. ГЕРБ,ДПС,БСП дружно ще ни водят към светлото бъдеще