Проф. Овчаров: Кирилицата е българска, претенциите на РМС - несъстоятелни

Създаването на кирилицата и превеждането на книги е нашият най-голям принос в културата
175
Проф. Овчаров: Кирилицата е българска, претенциите на РМС - несъстоятелни
Снимка: БГНЕС

Символите, останали през вековете, свидетелстват за това, че кирилицата е българска.

Цялата сериозна историческа наука твърди, че кирилицата е българска. Тя е създадена именно в Плиска, което е известно от историческите извори. Археолозите помогнахме в тази насока, защото открихме надписи не от началото на X век, които ни показват именно първите датирани неща. Един от тях е открит в скален манастир в Крепча. Имаме абсолютни доказателства, че кирилицата е направена в България. Нещата, които говорят в РСМ, са абсолютно несъстоятелни, защото Климент Охридски и Наум са изпратени там от Велики Преслав със задачата да налагат новата писменост. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в специалното изнесено студио на "България сутрин" по случай 24 май.

Още по темата

По думите му най-важното за един археолог е да намери надпис, тъй като чрез него би могла да се промени цялата история.

"Надписите са от различно естество, но всеки един от тях може да даде нов исторически щрих. Създаването на кирилицата и превеждането на църковните книги е нашият най-голям принос в европейската култура и Средновековие", поясни той.

Проф. Овчаров е на мнение, че съединението на един народ е невъзможно без култура, която се създава на база на писмеността.

Пред Bulgaria ON AIR aрхеологът коментира и липсата на финансиране в сектора.

"Тежката политическа криза се отрази и на българската археология. От 2021 г. имаме едно неясно финансиране. Умолявам държавата да финансира разкопките ", изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: кирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
0
 
! Отговори
Ивелина преди 10 месеца
Този 128 наистина е ужасно неграмотен! Това е резултат на образователната ни система и измислени професори като Овчаров!
128
0
 
4
 
! Отговори
Чаво преди 10 месеца
Разбира се: България е измислила кирилицата. Има го навсякъде в интернет. Всеизвестен факт е.
127
0
 
2
 
! Отговори
Надпис преди 10 месеца
До 128 - ти си неграмотен.
126
1
 
1
 
! Отговори
Аспарух преди 10 месеца
А за рашистите нещо няма ли да мецнеш?
125
0
 
1
 
! Отговори
Гръцкия алфавит е преди 10 месеца
Български Кирил и Методий са измислили кирилицата да не се разчете розетския камък
124
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има открити подобни натписи на Български език с Българската Азбука, като на китайската стена, а именно " К.У.Р. " на много места по света. Освен такива натписи има и натписи и символи ,които да покажат на кого сме фенове също така на много места. Тези символи са свързани с Мосолини и Хитлер. Тези натписи в Плиска какво доказват? Доказват ,че и нашите предци са имали желание да съсипват стените на различни места. Плиска е бил Римски и след това Византийски град.Това е важно....Живи и здрави!
123
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пишете на латиница и английски за да ви разбират, така е сега, светът се променя. Кирилицата си изигра ролята когато трябваше но не превъзпита славяните - ето ги на - избиват се взаимно а някакви измислени хорица сега претендират за копирайт правата върху азбуката.
122
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кирил и Методий са написали Глаголицата. Моля четете и учете по-внимателно. Кирилицата е друго нещо. Разликата между Кирилица и Глаголица е както между Гърцката и Българскта азбука днес. Кирилицата е писана в Охрид. Това е професоре. Надпис на Български беше открит скиро на Китайската стена и в целяи свят беше показан по новините. За съжаление не беше добър надпис.
121
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За Ваши сведения КИРИЛИЦАТА не са я писали Византийците Кирили и Методий ,а тяхните ученици. Кирил и Методий са писали Глаголицата. Свети Климент и Наум и тяхните колеги са писали Кирилицата в Охрид. Факт познат на целия свят. Ако трябваме да сме честни , азбуката е писана по поръчка.от Византия и е направена от църквата.Всичкоме било с една цел . Народа да се управлява и манипулира по-лесно. Да може да се плаши от бог и от императора. И Ние днес се гордеем с това. Това е смешно.
120
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Затова Русия требе да Умре, защото затри българската история и омаловажи българския принос за разпространението на писмеността, културата и религията в източна Европа.
119
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако е писана в Плиска дали ще намалеят катастрофите,убийствата и кражбите на Българския народ? Дали политиците от България ще спрат да следват личните, вместо интересите на народа? Дали професора щемзапочне да става нормален човек и няма да политизира науката? Дали ще се подобри живота ни. Отговора е : НЕ, ще задоволи само компелкисте на професора и на подобни като него хора.
118
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Комплексите ще ни убият. Един натпис нищо не доказва. Целия свят знае ,че Кирилицата е писана в Охрид. Защо ни е необходим поредния фалшификат за който жЦелия свят ще ни се смее. За тук може и да промивате нечии мозъци, но фактите са си факти . Славянската азбука ( не Българскта или Македонската) е писана в Охрид. Какво Ви става за бога? Даже да е писана и във Варна ,това нищо няма да промени. Живота ни ще е същия като досега и в бъдеще.Все ще сме в класаьиите в лоши неща.
117
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво ако е или не е Българска? Какво се променя в живота ни? Проф. Овчаров светите братя са я създали в Охрид Кирилицата ,който е в РСМ днес.Това го знае всеки нормален човек. Натписи на Български език може да открието днес и на Китайската стена и те са най-често- К.У.Р. Не създавайте излишно напрежение и не фалшифицирайте историята. Глаголицата е създадена във Византия.Ние сме известни с ъоиз натпис и русунка на много места в света.
116
1
 
18
 
! Отговори
Хан Драган преди 11 месеца
Да, тази азбука е представена и въведена за употреба от МАКЕДОНСКИОТ ЦАР Борис, дето бил на бани в Добруджа. После други МАКЕ Царе, чак до 15век, се разпореждали на полуострова, та 20век, даже МАКЕ Цар Борис 3, посетил Скопие, да препика едно кьоше. Прости Боже на братята около Вардаро глупостта и детския наивитет.
115
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Според продажниците от "възраждането" азбуката била измислена в охридската школа и следователно била "македонска". Така са ги инструктирали кремълските им господари.
114
0
 
12
 
! Отговори
Бр до 133 преди 11 месеца
БУКВИТЕ НА АЗБУКАТА СА ИДМИСЛЕНИ В БЪЛГАРИЯ ОТ УЧЕНИЦИТЕ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ, В ПРЕСЛАВСКАТА ШКОЛА НА ЦАР БОРИС , А ТЕ СА БИЛИ ИЗГОНЕНИ ОТ ВЕЛИКОМОРАВИЯ И ДОРИ ГОЛЯМА ЧАСТ СА БИЛИ ПРОДАДЕНИ В РОБСТВО ВЪВ ВЕНЕЦИЯ.
113
2
 
2
 
! Отговори
До днес преди 11 месеца
АЛОУУУ, РМС И РСМ НЕ Е ЕДНО И СЪЩО!!!
112
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Morski Не може да накараш другите че пишат на българица. те просто ще си измислат техна азбука която е пак кириличка с друго име и не може да ги спре както са макетата. А не е имало и бг държава 800 г. когато другите са имали техни държави. При макета и бг езиците също са много блиски и зтова и спорат че не се знае кое е маке и кое бг.
111
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Morski 131. Значи такова им е нивото на грамотност но тези народи, които питат защо пишем на руски. А откъде у теб такава компетентност? Може би ще ни разкажеш как ни е наложила Руската империя кирилицата през 18-ти век, с помощта на турския султан ли? И какви букви са използвали българите до него време?
110
3
 
11
 
! Отговори
Morski преди 11 месеца
До Анонимен130- И от това " да не се обиждат другите народи" в чужбина ни питат " защо пишем на руски"! И " прието е " ,но не от нас ,а наложено от Руската Империя през 18 век!Никъде в нашите средновековни документи не пише " кирилица: Това ,което ни запрашават вече много е лъжа!НЯМА НИТО ЕДИН БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТ ОТ ВРЕМЕТО НА ПЪРВАТА И ВТОРАТА БЪЛГАРСКА ИМПЕРИЯ , В КОЙТО ДА ПИШЕ,ЧЕ ИЗПОЛЗВАМЕ "КИРИЛИЦА", А НАВСЯКЪДЕ СЕ СПОМЕНАВА " НА БЪЛГАРСКО ЧЕТМО И ПИСМО"! ХАЙДЕ СТИГА С ТОЗИ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ

Спонсорирани публикации