Политолог: Обществото продължава да няма яснота какво събира ГЕРБ и ПП-ДБ

Ако това не бъде обяснено ясно, на следващи избори подрепата ще падне драстично
2 юни 2023 14:45, Стела Стоянова
127
Политолог: Обществото продължава да няма яснота какво събира ГЕРБ и ПП-ДБ
Снимка БГНЕС

Българското общество иска стабилност и разбира необходимостта от правителство, но това не означава, че то ще намери лесно оправдания за неговото съществуване. Обществото продължава да няма яснота какво събира двете основни формации въпреки техните заявки, заяви пред БНР политологът Христо Панчугов.

Той описа разпадащите се институции в държавата като достатъчна причина да има управление. Големият проблем обаче според него е в политиката, която от години се е превърнала в изчерпано от съдържание място. По думите му "разговорът е за символите, за сблъсъка, за имиджа".

Радикализацията се случва заради отсъствието на политическа заявка от отсрещната страна – разпадащо се политическо пространство на нормалността, в която се намества "Възраждане", смята политологът.

Ако участниците в управлението успеят достатъчно бързо да постигнат политически успехи, то потенциално може да бъде много устойчиво и да продължи достатъчно дълго, за да се излезе от ситуацията на радикализация, изтъкна Христо Панчугов.

"Ако напротив обаче – то стане заложник на политически шантаж, на изнудване от страната на едната или другата политическа формация, на неяснота какво се прави и защо, тогава шансът да си отиде след местните избори изглежда много висок."

Още по темата
Правителството няма да има комфорта на стабилното мнозинство. От друга страна има огромни обществени очаквания, а от трета страна – трябва да произведе бързи успехи, за да може не само да обясни своето съществуване, но и да спре разпада на българските обществени отношения, водени от "Възраждане" в този момент, посочи Панчугов.

На първо място отговорността ще понесе премиерът, защото ще трябва постоянно да договаря сложни мнозинства, да обяснява популярни и непопулярни решения и той ще е "първият, който ще отнесе наказанието на българските граждани, ако се провали това".

"И, разбира се, след това тази отговорност ще се понесе от политическите партии, без значение дали си мислят, че могат да се скрият зад непартийни лица. На следващи избори подкрепата ще спадне драстично, ако не бъде обяснено достатъчно ясно защо се е правело това, което се прави в момента."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: правителствоПанчугов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 10 месеца
Толкова много изкукуригали старци заемате длъжности и получавате и пенсии . Затова тази държава няма да се справя с нищо .
50
5
 
0
 
! Отговори
Денков ДА! преди 10 месеца
Радев срещу бандитите пп и герб? Какво избираме? Аз избирам мафията!
49
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия лесно ще я бием, Русия е рухнала от десетки хиляди унищожителни санкции вече 9 години, финансовата и система е в колапс, армията в окаяно състояние, руските военни свалят чипове от миялни машини да ги монтират на ракетите. За това трябва да имаме правителство да изпратиме войници да биеме руснаците.
48
1
 
4
 
! Отговори
Обществото преди 10 месеца
е съвсем наясно, какво събира Продажните Предатели Доносниците и Грабителите..Само присъдружните им политолози се правят на ударени с мокър ***..
47
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
До Българин Отивай, кой те спира? Те украинците и сега набират доброволци от цял свят.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И двете са ОПГ и са за затвора,това ги обединява.
45
4
 
1
 
! Отговори
Народа преди 10 месеца
Щом лично Пеевски е одобрил правителството на ПП и Герб нека се спре това излишно обсъждане в медиите и народа да работи спокойно! Айде ашколсун нека кабинета Денков да иляди и да гради държавата, а също детски градини и заводи!
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Импийчмънт на льотчик прецедентов!
43
0
 
3
 
! Отговори
До Гражданин преди 10 месеца
Кажи какво ги обединява бе,"умният"?
42
6
 
0
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Аз не съм съгласен Русия да има зони на влияние, ние европейците не сме съгласни, трябва да отидем и да се бием ако трябва в Украйна, Армения, Грузия, Казахстан. Европа вече се събуди и не си прави никакви илюзии, Европа е готова да се бие за това трябва да имаме правителство да изпратим български войници да се бият.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
свързва ги общото им желание техни активисти да не станат клиенти на прокуратурата
40
5
 
0
 
! Отговори
Киро Брейка и Веско преди 10 месеца
Довечера ще правя лайф в Пейтриън по темата. Гледайте ме, каквото съм казал, винаги така е станало
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Освен жаждата им да ни управляват На всяка цена!! Ние Българите " Северно Атлантици" Нито сме били! Нито ще станем Някога! -:)) Що са тия напъни? Избори е най Коректното което можем да направим! За да почнем на Чисто!!Предатели!
38
3
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Посолството.
37
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Събира българско правителство срещу пияните руски орди в България..
36
8
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 10 месеца
До 30 и други подобни. Това са разсъждения на елементарните. Умните знаят друго.
35
3
 
16
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ преди 10 месеца
ВЛАСТ И ПАРИ - това ги събира!
34
6
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 10 месеца
Не го разбират глу.паците. Защото всичко на този свят и в живота, и в политиката се променя непрекъснато. И разумният човек също се променя съобразно променените обстоятелства.
33
11
 
2
 
! Отговори
педислав гейтарски преди 10 месеца
каквото събира герб и пп, това събира и всички във възраждане - едно конкретно посолство с което определен кръг депутати/партии "съгласуват" всяко вдишване
32
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Aмериканското посолство то е ясно