Политолог: Обществото продължава да няма яснота какво събира ГЕРБ и ПП-ДБ

Ако това не бъде обяснено ясно, на следващи избори подрепата ще падне драстично
2 юни 2023 14:45, Стела Стоянова
127
Политолог: Обществото продължава да няма яснота какво събира ГЕРБ и ПП-ДБ
Снимка БГНЕС

Българското общество иска стабилност и разбира необходимостта от правителство, но това не означава, че то ще намери лесно оправдания за неговото съществуване. Обществото продължава да няма яснота какво събира двете основни формации въпреки техните заявки, заяви пред БНР политологът Христо Панчугов.

Той описа разпадащите се институции в държавата като достатъчна причина да има управление. Големият проблем обаче според него е в политиката, която от години се е превърнала в изчерпано от съдържание място. По думите му "разговорът е за символите, за сблъсъка, за имиджа".

Радикализацията се случва заради отсъствието на политическа заявка от отсрещната страна – разпадащо се политическо пространство на нормалността, в която се намества "Възраждане", смята политологът.

Ако участниците в управлението успеят достатъчно бързо да постигнат политически успехи, то потенциално може да бъде много устойчиво и да продължи достатъчно дълго, за да се излезе от ситуацията на радикализация, изтъкна Христо Панчугов.

"Ако напротив обаче – то стане заложник на политически шантаж, на изнудване от страната на едната или другата политическа формация, на неяснота какво се прави и защо, тогава шансът да си отиде след местните избори изглежда много висок."

Още по темата
Правителството няма да има комфорта на стабилното мнозинство. От друга страна има огромни обществени очаквания, а от трета страна – трябва да произведе бързи успехи, за да може не само да обясни своето съществуване, но и да спре разпада на българските обществени отношения, водени от "Възраждане" в този момент, посочи Панчугов.

На първо място отговорността ще понесе премиерът, защото ще трябва постоянно да договаря сложни мнозинства, да обяснява популярни и непопулярни решения и той ще е "първият, който ще отнесе наказанието на българските граждани, ако се провали това".

"И, разбира се, след това тази отговорност ще се понесе от политическите партии, без значение дали си мислят, че могат да се скрият зад непартийни лица. На следващи избори подкрепата ще спадне драстично, ако не бъде обяснено достатъчно ясно защо се е правело това, което се прави в момента."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: правителствоПанчугов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
7
 
! Отговори
нее преди 10 месеца
Как какво, жаждата за власт, желанието да управляват, възбудата да командват, или да се правят на жертвички. Борисов и Киро все са жертви на евразийските сили, например. Ако не са те да респектират Русия, какво ще стане леле мале! ХА!
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не слушайте *** политолози. Обществото има яснота какво събира ГЕРБ и ПП-ДБ. Събира ги общият слугинаж пред Посолството и алчността за разграбване на благата.
29
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами да поясним на обществото,та най-накрая да вдене и да се събуди : Обединява ги имунитета на Тиквата,постове,назначения,далавери,ала-бала,пици на кристали,парапети,воаяжи в чужбина с парите ни,потъпкване на Конституцията,посолството...МАЛКО ЛИ Е?
28
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако Русия искаше да унищожи България, сега нямаше да пишеш врели некипели.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Обществото баш си е наясно какво ги събира . План за разжитие и едни големи пари от ЕС , които за пореден път се дават за хората и за пореден път няма да стигнат до хората . Сега решиха , че може малко аванта да пуснат и на ДПС и готово , работата е опечена
26
24
 
8
 
! Отговори
то е ясно преди 10 месеца
България е пред криза защото *** от москва се опитват да унищожат европейска България.
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жаждата за пари ги збира бе специалисти,кво ясно има новите крадци и старите крадци се збраха за да мислят нови начини да гърбят народа и да му обясняват как аха ей сега ще дойде светлото демократично бъдеще ама видиш Русия и Путин им пречели...
24
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Няма вечни врагове, има вечни интереси.
23
2
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
как може обществото да не разбира нали за това не гласуваме борбата и на дветеикон групировки наречени партии е за кокала за траншовете от европа и никои отдвете страни да не пострада от прокуратурата взаимно се пазят а това е резилнабожният борисов прави правителство с парапета гея и ========= по голямпозор от това има ли
22
6
 
3
 
! Отговори
Крундел преди 10 месеца
не знаете клоуните от харвард и опг баце ви какво ги събра ли?1. много пари, които тях чакат по плана за възстановяване;2. натиска от партньорите за справяне с развилнялите се рубладжийчета, копейкаджийчета и консуматори на кремльовски биоотходи, начело с рундьо и други зкпч-та и капитан газпроми-и...да не забравиме и партията на леля ви;3. натискът от партньорите и то с право да дадем стотиците хиляди тонове снаряди за украинската артилерия, които и без това после трябва да утилизираме
21
2
 
8
 
! Отговори
Освен че преди 10 месеца
са евроатлантически партии със много подобни икономически и гео политически програми ли ? Я вижте другите партии и ми кажете че двете не са най-подобни
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво не ви е ясно: посолството джиросва мутрите с националните предатели. Целта е България да се включи в "контраофанзивата" в Украйна и да защити американските геополитически интереси. Вие защо си мислите че сме в НАТО?
19
3
 
22
 
! Отговори
с преди 10 месеца
70 милиарда по плана за възстановяване, тва ги събира
18
1
 
12
 
! Отговори
Гепенсон Шввция преди 10 месеца
Аз знам за какво става дума!
17
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Питай Пocoлcтвoтo и щe ти ce изяcни...
16
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Честито, от днес коалицията е ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, с личната благословия на Пеевски. Най-смешното е, че ГЕРБ дойде като алтернатива на ДПС, ПП дойде като алтернатива на ГЕРБ, а накрая всички се целунаха. Да, да в името на българските интереси...сигурно е така...сигурно!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко време трябва, за да усетиш когато си прееван ?!
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това общество трябва да е *** ло умно че да не разбира защо ГЕПИ размразиха преговорите. И най тъ пи я разбра че за да спаси кожичката от затвора и да не му бъде снет имунитета другарят комсомолец от банкя ортак ще стане с дявола. Комсомолеца ако вие направило впечатление вече си мрънка под носа. Нее онзи нахаканият който обикаляше с жипарата и си раздаваше саката на уж непознати. Няма го онзи тарикат дето прибираше тлъстите пачки от магистралите на дунавски вълни. Няма го Гешев да му пази гърба.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми то и в групировките немаш яснота, просто те пускат по пързалката, ще те нарочат всички така, а кукловодите ще се хилят :)))
12
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако този "експерт" няма яснота, това не означава, че обществото не знае! Премахване на самоуправството на Резидента - това е отговорът. А този юнак да си завре дипломата... Която всъщност няма! Защо никой не го попита на какво му се основава експертизата! Да видите как ще почне да се гърчи.