Пилонът на връх Рожен предизвика вълна от възмущение

"Патриотичната" инициатива се ползва с подкрепата на Румен Радев
20 юни 2023 08:39, Нели Христова
871
Пилонът на връх Рожен предизвика вълна от възмущение
Снимка: БГНЕС

В българското общество се надига недоволство от поредната кичозна идея, увита в "патриотичен целофан", за издигането на бетон с Пилон на връх Рожен. Срещу нея се надигат общественици, еколози и обикновени граждани, които не желаят поредната приумица, този път подкрепена от президента Румен Радев, да загрозява българската природа.

Според идеята, толерирана от най-високото ниво, трябва да се издигне най-високото българско знаме в ЕС на връх Рожен. Инициативата е на фондация „Наследство в бъдещето“. За целта районът е разкопан от багери, излива се бетон, кипи строителство. Целият проект е на стойност около 500 000 долара, което в български пари прави приблизително милион лева.

"Патриотичната" инициатива се ползва с подкрепата на Румен Радев. Според информацията министерства и държавни дружества са „помолени“ да се включат в проекта с пари. Много от тях са получили обаждания, в които са приканвани да бъдат щедри. Така се стига до куриози – държавни фирми със задължения да бъдат най-щедри към спорния от естетическа и екологична гледна точка проект. Кампанията също така се радва и на щедрата реклама по медиите, особено радиа.

Грозната гледка на унищожаване на Рожен предизвика дебат в обществото. В декларация, инициирана от "Демократична България" по повод на строителството в планината, се настоява да се изясни доколко подобни действия имат законово основание.

Както е видно от снимките … при изграждането на Пилона става въпрос за изкоп, арматура, наливане на бетон. Това са дейности, които съгласно Закона за устройство на територията се характеризират като строителство. В тази връзка проведена ли е процедура по промяна предназначението на земеделския имот за неземеделски цели. Процедурата, по промяна предназначението съпътствана ли е от проект решение на Общински съвет Смолян и становища на други институции? Инвестиционното намерение разгледано ли е в цялост? …

Това са само част от многобройните въпроси, които трябва да намерят отговор. И дано този отговор дойде по-скоро, за да не се окажем пред свършен факт и за пореден път да унищожим природата в името на грозен обект, маскиран като патриотичен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


871
Още по темата: пилонРоженРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
670
0
 
0
 
! Отговори
Потрес! преди 9 месеца
Ауууу как може толкова много народ да се правят на еколози, като един от Вас сигурно не си изхвърля цигарите в кофите по градовете. Вие сте не просто анти българи ами с изключително ниска стойност. Мъчно ли Ви е, че не е онова грозно знаме с цветовете на дъгата? Отивате си към държави като Холандия или Германия там за всички от Вас няма проблем за Вас и без това сте с нищожни човешки ценности !!!
669
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Флаговете - апотеоз на отминалото ни време.Един е флага над всички и той е пиратски.
668
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тук се слуша мойта воля,аз съм го строил.
667
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дърветата изсякоха ,оголиха планината,мечките слизат в селата,а вълци - ако още има ,ще припикават пилон,щото им замирисало на чеверме.Авджии ще пазят народа.А може да дигнат бараки и капани...феодали с рая,ама горди, със знаме.Пу-у!
666
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Знамената ще се сменят пилона ще си стои,а какво ще има вътре в пилона,ще знаят само тези,които ще се търкалят под него.
665
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
хората от наводнените места още чакат горките някой да им помогне, коритата на реките неизчистени, тези ми строят пилони в гората!!
664
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само антибългари като от ДБ/Дайте ни България/могат да бъдат против да се вее българското знаме на връх Рожен.
663
6
 
6
 
! Отговори
Ленко Апостолов ЕГН4 преди 10 месеца
Засрамете се бе! От 30 години в тая държава освен да се руши и строят хотели с краденото,друго не се е вършило.Някой взел решение да вдигне фундамент на най святото/Българския Флаг/,и се юрнахте да плюете.Един пилон е това,гордоста на всяка нация.По Българското Знаме ли вече започнахте да плюете?!?!?!
662
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И за ко ни е тоя пилон? Че има повече пари за пенсии, за детски градини? Ще създаде работни места? Мне, че си избиваме комплексите с най-високия пилон!!!!!!
661
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе я махнете тая държава,че да мирясате най-после!Натресоха ви всякакви лгбт,***,евроатлантически ценности и вся осталная *** и нищо не плещите,продажно племе,а такъв вой се вдигна за един пилон с националното знаме!Ами тЪЪпи европродажници,ликвидирайте си най-после скапаната държавица и да мирясате най-после.Тя и без това е заплюта от еврейчетата и те са изчислили,кога скапаният "народ",който населява тази Територия ще изчезне.Близо е,има няма едно две десетилетия и край на мъките ви!
660
4
 
9
 
! Отговори
До 720 преди 10 месеца
Всеки сантиметър от територията на България е достоен за българското знаме !
659
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
не да няма знамена бе, не му е там мястото, бавно загряващи реотани!!!
658
0
 
8
 
! Отговори
Зелен пипон преди 10 месеца
Такива пилони тряба да има и на всеки КПП на границата! Особено на българо-северомакедонската граница!
657
6
 
15
 
! Отговори
Зелен пипон преди 10 месеца
Бетонът е на 2м от повърхността. Ще се скрие, а всички следи от строителството ще се рекултивират. Какво толкова сте се завайкали за природата? Явно мотивът е друг - да няма български знамена!
656
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
слагайте знамената на училища държавни ( и не само) институции а не в гората! как се вписва в природата там? затова Бг изглежда толкова и мърляво в сравнение със Западна Европа!! Никакъв ред- само идете около язовир Батак например да видите как са нацвъкани хаотично и безразборно разни кичозни постройки! ама нали е частен имота , всичко може пълна ц..иганuя!отврат!
655
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този народ заслужава съдбата си!Сложете американското или украинското знаме и няма да има гък.
654
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи български флаг ви пречи,защото един пилон ще унищожи природата,а не ви пречи,че години наред се изсичат незаконно българските гори и дървесината се изнася.
653
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
нас,рахте морето с бетон, сега и там започнете!! Mалоyм,ници!
652
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
по тая логика можеш да направиш и публична тоалетна там, щото бил частен имота, ха ха Швейцария на Балканите?!бай ганьовски манталитет-нормално е за тия географски ширини!
651
6
 
8
 
! Отговори
Веско преди 10 месеца
800 коментара под това блудкаво излияние с плитка манипулация!? Какво значи "с подкрапата" на президента и кои задлъжнели фирми са правили дарения? Никаква идея за журналистика. Обаче ДБ било се заинтересувало! Ами да се заинтересува какво стана със стената на Алепу. Зариха ли я? Или вече не е новина? Човека им каза през поляната има цял път от камионите дето секат гората, ама и това не е проблем. Проблем бил един кол.