Антибиотици за деца - с е-рецепта от догодина

Това обяви зам.-здравният мнистър Илко Гетов
22 юли 2023 21:18, Стела Стоянова
14
Антибиотици за деца - с е-рецепта от догодина
Снимка БГНЕС

От догодина изписването на антибиотици и антибактериални средства, както и лекарства за деца, ще става само с е-рецепта. Това обяви пред Нова тв зам.-здравният министър проф. Илко Гетов. Според него служебното правителство е сгрешило като е направило крачка назад в това отношение. Зам.-министърът обаче уточни, че нормативната уредба ще е гъвкава, така че медиците да могат да упражняват професията си свободно. „Но когато лекарят практикува в практиката си, където е регистриран, ще трябва задължително да предписва електронна рецепта“, подчерта той.

Проф. Гетов съобщи още, че МЗ ще преговаря с финансовото министерство също от 2024 г. ДДС за лекарствата да бъде намалено. „Българските пациенти доплащат най-много за лекарства. Промяна в ставката на ДДС обаче ще се усети веднага, тъй като ценообразуването на медикаментите у нас е изключително регулирано и няма как по-ниското ДДС да не свали крайната цена на лекарствата“, подчерта зам.-здравният министър. И добави, че това ще спести и много средства на НЗОК, с които могат да се реимбурсират на по-голям процент медикаментите за социално значимите заболявания. Проф. Гетов обърна внимание и на факта, че у нас не се стимулира предписването на генерици, както и на комбинирани препарати, които са по-евтини.

В плановете на МЗ за догодина е и създаването на фонд за стимулиране на млади лекари да упражняват професията си в неблагоприятни региони на страната, където медицинските услуги са недостатъчни. „Предвижда се той да заработи от догодина, а финансирането е заложено в Плана за възстановяване“, уточни проф. Гетов. Не става дума само за пари, а за покриване на таксите им за специализация, осигурявена на жилище и др.

По думите му ведомството е поставило като свой основен приоритет профилактиката. Идеята е да има различни бонуси, ако човек направи ежегодните профилактични прегледи, а предложенията варират между един ден допълнителен отпуск или опрощаване на една месечна здравна вноска. Допълнителни стимули ще има и за джипитата, чиито пациенти са си направили профилактичните прегледи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: е-рецептаИлка Гетов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каква година си чакал не знам, направленията за деца са безлимитни. Но ако искаш преглед при професор те с каса не работят. И все по- малко стават лекарите, които работят с неплатежоспособната каса.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ехоои има ли здравеопазване в тая държава? Всичко частно вече за децата. То вярно 90 % от хората са заблудени и не им прави впечатление. Вече никъде не се работи с ксата или чакаш с месеци. Платих 130 лева за преглед, за уж безплатното здравеопазване. С направление се чакало до др. година. Ама моля ви, не планираме кога да се разболее или да получи проблем детето.
12
2
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 9 месеца
Някои "умни родители" с висше образование ,считат ,че само "антибиотиците" са единствената формула за лечение и така ,както "тъпчат" себе си с всякакви лекарства ,така и преписват антибиотици на децата си ,за щяло и нещяло.Благодарение на такива "умни хора " бизнеса с лекарства "процъфтява" ,а поколенията създадени от такива "умни родители" става все по - болни и "кекави" .В България не се лекуват причините за заболяването ,а следствието и за това НЯМА ЛЕКАРИ ,А БИЗНЕСМЕНИ.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И след като са с рецепта ,Безплатни ли ще са,защото по света е така. След като ще си ги плащаме,защо ни е тъпата рецепта,въведете и безплатното.Наполовина "Еропейско"-жалка работа.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички българи в чужбина си носим една торба антибиотици и за децата,щото там не дават и си мреш.Същата идиотия искат дя наложат и тук.Какво лошо има в пеницилина?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Антибиотикът трябва дя се почне веднага, иначе обръща на пневмония.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако се прецака компютъра и детето почине без лекарство? Или ай-ти-та-та решат да изнудват хората? За предпочитане е някои неща да останат много вариантни.
7
0
 
6
 
! Отговори
Ядосан преди 9 месеца
Спрете се! Не сме ***. Естествено, че не трябва да се раздават произволно антибиотици на деца /не само/, но я един да ми каже кога през живота му са правили антибиотикограма? Там, посевки в стъкленици на Петри, че резултат след 48 часа, че назначение на правилния антибиотик? Ами то понякога няма време за това. Думкаш широкоспектърен, че особено при хлапетата 48 часа може да е летален изход!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Може.... Ама друг път.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Баа баа за конрицепта?
4
0
 
6
 
! Отговори
MNENIE преди 9 месеца
На този *професор* явно са му давали много антибиотици като Малко Дете - сега си отмъщава на Децата .Откъде го намериха за Министър - от гробищата ли ?
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво.... Антибиотиците и електронно и не електроно да ги получават клиентите, те и така не стават за нищо!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пълни глупости са това. Ми ако лекаря ми е на почивка и се наложи детето да приема аб?
1
1
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 9 месеца
Тъмния син:)))