"Шалом": Надига се ксенофобия и антисемитизъм, не трябва да мълчим

Непрекъснато правим акции за чистене на свастики, каза Максим Делчев
24 юли 2023 15:11, Анисия Иванова
197

Вълна от реакции последва фотоколажа с лицето на бившия външен министър Соломон Паси в социалните мрежи с надпис: "Щом не искаш от руския газ, ела да ти пуснем от нашия". Президентът Румен Радев, политически партии и редица институции в страната осъдиха поредната проява на езика на омразата.

От организацията на евреите в България - "Шалом", също изразиха своята позиция в декларация. Максим Делчев от организацията подчерта в студиото на "България сутрин", че не трябва да мълчим.

"В продължение на много години подминаваме надигането на ксенофобията в европейското общество. Подминаваме свастиките и казваме: Е, те са едни деца, които не знаят какво рисуват. Но виждаме, че подминаването и мълчанието водят до ескалации", заяви той.

По думите на Делчев всяка институция трябва да има позиция по тази тема.

"Антисемитизмът не е дебат, тук мнението е ясно - когато казваш, че един човек не е достатъчно човек и трябва да му се случи нещо ужасно, това е престъпление. Това е недопустимо", настоя гостът на Bulgaria ON AIR.  

Максим Делчев добави, че езикът на омразата винаги е съществувал, но въпросът е дали той бива пресечен. В момента интернет е чудесна среда за развитие на подобни неща, отбеляза гостът.

"Видяхме в много европейски държави в последните 10 години как именно такива заигравки и карикатури провокират хора с нестабилно ментално здраве към действие на омраза и актове на физическа атака. Има два начина: единият е да лекуваме случващото се сега, да пресечем симптомите; по-важната част е превенцията и образованието - да срещаме младите хора с всяка една от тези групи, за която може би са прочели нещо в интернет", обясни Делчев.

"Непрекъснато правим акции за чистене на свастики в София. Всеки път си казваме с колегите: Дано тази акция да е последната. Не трябва да чистим, трябва да се научим да не рисуваме свастики. Трябва да бъде ясно какво означава този символ. Еврейската общност се страхува, защото нормализирането на насилието е няколко крачки преди това насилието да дойде на вратите ни", каза още представителят на "Шалом".

Делчев посочи, че не са политическа организация и няма как да дават политически оценки, но той би искал всеки човек на позиция и с обществено влияние да използва: "Аз няма да позволя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
3
 
! Отговори
Тъй тъй преди 9 месеца
Не мълчете, че и да не сме ви мразили, ще ви намразим качествено.
175
2
 
3
 
! Отговори
Българка преди 9 месеца
Да питаме палестинците вие какъв народ сте. Стига сте ревали, а Паси говори глупости и си го получи
174
6
 
2
 
! Отговори
аноним преди 9 месеца
Недопустимо е да се надъхваме един друг срещу хора от друг етнос.Специално евреите са доказали лоялността си към нас,и това което се коментира тук-е нелоялно и мерзко!А че във всяко стадо има ***-това е известно от векове!!!!Да не насаждаме омраза!!!!
173
7
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
Алоуууу, Шаломите, с нищо не сте по-специални, та да търпим българофобските прояви на Паси и Лорер !
172
8
 
5
 
! Отговори
До 82 преди 9 месеца
Незнайко, какво общо има ген. Луков със свастиките? Какво общо има с фашото създадената от него организация за ПАТРИОТИЧНО ВЪЗПИТАНИЕ НА МЛАДЕЖТА ? Докога ще позволявате на недоучени "интернационалисти" да промиват мозъците ви и да наричат профашистки всички структури, които са създадени с цел обучение на младежта да води здравословен начин на живот, да мисли самостоятелно и да цени народа и Родината си? Винаги си задавай въпроса кой губи и кой печели от това, което някой се опитва да ти внуши?
171
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофилският вой в коментарите е показателен, че България е на прав път...
170
16
 
13
 
! Отговори
Мммм преди 9 месеца
Кажете го на Лорер!Той настройва българи срещу евреи за 24-ти май!
169
18
 
10
 
! Отговори
свети цон кай хой преди 9 месеца
и какво общо имаме НИЕ Българите със свастиките, които бежанците от украйна рисуват от пролетта на миналата година по НАШИТЕ стени на НАШИТЕ сгради?
168
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Еврейте са кофти нация
167
23
 
24
 
! Отговори
ТТттт преди 9 месеца
Прав си но Пасито не е евреин а просто безродник
166
22
 
23
 
! Отговори
ъъъ преди 9 месеца
Тия свастики, дето ги чистите, дали нямат нещо общо с "гостите" ни.. знаете откъде? Айде стига простотии! Никога не сте били жертва на антисемитизъм, как не ви е срам да очерняте народа ни, само и само да се чуе, че съществува и такава организация у нас?
165
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Карикатурата е забавна,не е омраза,нито заплаха,германците са пускали газ на хора,не българите и майсе оливате
164
6
 
14
 
! Отговори
мдааа... преди 9 месеца
Чифутььььь....с претенции....
163
2
 
4
 
! Отговори
... преди 9 месеца
До Стойне от ЧукуровоСамообявили се за специални и демоноизбрани! Да не подхващаме темата за тези пълни фалшификати! Те с такава плебейска работа не се занимават. Тя е за г*оите. След като ми цензурираха най-обикновената дума пап*лач, предполагам че ще рипнат до небето за тази.
162
2
 
22
 
! Отговори
009 преди 9 месеца
Няма никакъв антисемитизъм. Никой не напада Сюлейман Пуси заради еврейския му произход, а заради антибългарските му прояви! Антибългаризмът на никого ли не му прави впечатление?!
161
1
 
1
 
! Отговори
... преди 9 месеца
До АнонименГлупчо, глупчоооо, празноглав глупчо! Да беше прочел кой е ПЪРВИЯТ закон приет от (((болшевиките))) след узурпацията на властта!
160
2
 
18
 
! Отговори
Соломон Паси каза преди 9 месеца
"Зеленски - това е Украинския Басил Левски" - мерзка, еврейска гавра с Националния Герой на България - евреите са предатели и врагове на Българския народ !!
159
2
 
18
 
! Отговори
Соломон Паси каза преди 9 месеца
"майната му на православието" - евреите са предатели и врагове на Българския народ !!!
158
0
 
7
 
! Отговори
Колко интересно... преди 9 месеца
А нито "ученията" на Талмуда, нито свастиките в гледаната като писано яйце и угоявана с милиарди в секунда Х-Хазария ги притесняват! Иначе свастиката си е била символ на късмет, а и сега Е, в много държави. Истерията около нея е само продукт на очернянето на "лошия полицай" - оня с мустачките - който обаче е от същия масонски клуб (в който е и Путин, и всички останали, ако на някого не е ясно)!
157
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде бе, надига се наглост и нахалство...а се спрете с претенциите! Евреите са мъдър народ, но някой представители, техни у нас са си загубили чувството за мярка и благодарност. Грозно е хем да се намърдаш във властта ни, хем да си предател, Юда Искариотски за България.