Спасяваме парите си от инфлацията – ръст на сделките с имоти

Те са с 22,3% повече от април до юни спрямо предходното тримесечие
2 авг 2023 07:00, Елка Василева
177
Спасяваме парите си от инфлацията – ръст на сделките с имоти
Снимка: архив, БГНЕС

Сделките с имоти в София нараснаха с над 35% в периода от април до юни спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През второто тримесечие на годината в столицата са регистрирани 8615 сделки с имоти при 6381 продажби през първото тримесечие, пише „Труд“.

По принцип второто тримесечие на годината е по-добро за пазара на имоти от първото и настоящата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от април до юни в цялата страна са 54 371, показват данни на Агенцията по вписвания. Това е ръст с 22,3% спрямо предходното тримесечие.

Още по темата
Реализирани са повече сделки с имоти както в най-големите градове на страната, така и в редица по-малки населени места. Това показва, че има търсене не само на апартаменти в най-големите градове, а и на селски и ваканционни имоти. Редица хора в по-малките градове също купуват имоти, защото искат да живеят в по-хубав дом или да инвестират парите си и да ги предпазят от инфлацията.

Общо в шестте най-големи града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора регистрираните продажби на имоти през второто тримесечие на годината са 20 594. Това е с 30% повече спрямо предходното тримесечие.

От тези шест града най-голям е ръстът на сделките в София. На второ място е Варна, където увеличението на продажбите е с 34,8%, а на трето място е Пловдив с ръст от 28,9% спрямо предходното тримесечие. В Русе увеличението на сделките е с 24%, в Стара Загора е с 18,9%, а в Бургас с 13,6%.

Ако от общия брой на сделките с имоти в страната извадим данните за шестте най-големи града, също има ръст на реализираните продажби през второто тримесечие на годината. Регистрираните в тези населени места сделки са 33 777, което е с 18% повече спрямо предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си. Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си, като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Трявна. За едно тримесечие там са вписани 91 продажби на имоти, което е със 122% повече спрямо предходното тримесечие. Природата в района на Трявна е много хубава, а със своите стари къщи градът е изключително привлекателен.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Етрополе и Своге. За едно тримесечие в службата по вписванията в Етрополе са регистрирани 73 продажби, което е с над 62% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания.

В Своге само за три месеца продажбите са 161, което е с 53% повече спрямо предходното тримесечие. Етрополе привлича със своите природни и исторически забележителности. Районът на Своге също се оказва много привлекателен за хората, които търсят по-спокоен начин на живот, а едно от предимствата му е близостта до София.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Поморие. Регистрираните сделки там са 527, което е увеличение с близо 52% спрямо предходното тримесечие. В Поморие има голямо предлагане на ваканционни имоти, което води и до голям брой на сделките.

Топ пет се допълва от службата по вписванията в Несебър, където сделките са 2235, а ръстът е с 46,7%. В Несебър регистрират и сделките с имоти в Слънчев бряг. Градът е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Варна и Пловдив.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Радомир (386 сделки и 43,5% ръст спрямо предходното тримесечие), Каварна (278 продажби, +43,3%), Дупница (503 сделки, +42%), Севлиево (325 продажби, +40%) и Царево (274 сделки, +39%). Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. В 50 от всичките 113 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Народът полудя. Това никак не е добре и няма да чакаме дълго да се сгромоляса всичко. Тогава ще се видо кой си е направил сметката и кой е бил копи-пейст.
148
0
 
15
 
! Отговори
куку преди 8 месеца
Куку, куку,куку.... това пише в статията.
147
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
евтнии манипулации, на годишна база има спад 12% за второто тримесечие. Kойто не вярва, да сравни справките в сайта на агенцията по вписванията, примерно за София или Варна.
146
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ваканционен дом е едно. Но да се премести човек в селска къща за постоянно е друго. В България няма инфраструктурата за това, няма образование, добро здравеопазване. Ако селската къща е на 30 минути път с кола от центъра на София, тогава може, но пък колко възможно е това. В други държави има добро здравеопазване и извън мегалополисите им.
145
0
 
21
 
! Отговори
БГ. преди 8 месеца
Платена статийка,злато и земи да,имоти в Гърция и Испания-да,и по евтино:)
144
16
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 8 месеца
От 6 г. вече българина чака някакви балони да гърмят хахахах
143
3
 
12
 
! Отговори
Сулю и Пулю преди 8 месеца
Ние сме двама братя и много се обичаме! Но решихме да се задомим и Пулю- бе нетърпелив и към наличните 100 000 евра си тегли ипотека за още 100 000 евро и стана горд собственик на апартаментче в кв.Иван Вазов.Сулю обаче реши да изчака и с наличните 100 000 евра ДОГОДИНА ЩЕ ЗАКУПИ СЪЩИЯ АП.НО БЕЗ ИПОТЕКА!? Кой от двамата братя - Сулю или Пулю е постъпил по- разумно???
142
0
 
15
 
! Отговори
НъРъБъ преди 8 месеца
Уважаеми, какво е това желание да си мерите заплатите в коментарите на всяка една имотна статия. Защо си мислите ,че някой го интересуват вашите финанси. По начина по който поднасяте тази информация ми се струва, че търсите внимание, похвала или просто си мислите,че сте страхотни и преуспели в живота. Което е мн.тъжно.
141
0
 
31
 
! Отговори
Чадър преди 8 месеца
В Пловдив преди около 5 дена на бул.Руски блъснаха и влачиха 16 годишно момиче при гонка на 2 луксозни автомобила.Шофьора е 22 годишен и е спрял чак след 700 метра.От тогава 5 ти ден няма нито една новина нито местна нито национална медия.Чий ли син е този 22 годишен.
140
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От статията разбирам, че някой е усетил навреме накъде духа вятъра, продал е софийския апартамент, погасил е ипотеката и е отишъл да живее в Етрополе
139
0
 
22
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 8 месеца
Заглавието на статията е откровена лъжа. След като го прочетох, вече нямах никакво желание да чета самата статия, както и направих.
138
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Статията е откровенна подигравка с интелекта на българите .
137
6
 
1
 
! Отговори
Programist_rust преди 8 месеца
Така е, кадърните програмисти е съвсем нормално да сме на 2-3 места. Само лоу лайф маймунопрограмисти могат да взимат под 100к, предимно гласуващи за герб и свикналите на механична работа са това. Моят инвестиционен портфейл включва и уран.
136
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Серозно ? Ръст от 67 % в Етрополе ? Колко от тези сделки са окончателно изплащане на ипотеката и прехвърляне , а колко са дарения или подялби ? Няма глупави вече .Някакси не е най доброто решение да се вържеш да изплащаш 20-30 годишна ипотека .
135
2
 
12
 
! Отговори
Симо преди 8 месеца
Дълго време купувах имоти.Сега ще давам дупе за хляб
134
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
аа инфлация ли имало - аа забравихте ли трилионите долари напечатани в краваршингтон миналата година и на всеки 5 години така - стопяваме спестяванията на народеца за да е послушен - а той горкия ни верва за всичко - е па то си е убаво за назе - а народа - толкова му е акъла
133
1
 
1
 
! Отговори
130 преди 8 месеца
Прочетете го. Каза ви го точно и кратко.
132
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей от толкова програмисти няма кой ми оправи канализацията къща за 10милярда пак у лай***а живея:) добре че изкуствения идва да ги редуцира малко тия ИТ-а, че и банята ще трябва да прая;)
131
21
 
5
 
! Отговори
до 136 преди 8 месеца
Врели-некипели. В нашата компания junior започва на 3400 чисто. След 3-4 години минава 60-70к. А след 10 да не говорим. Тогава може и по толкова на 2-3 месеца да докара. За принципали нямаме горен рейнж на заплати. А иначе колегата е прав- ограничения откъде работим няма и аз доработвам по швейцарски проекти и рейтът ми е около 1200 франка на ден. Та, не е хич зле малко да понастроиш часовника. Дадали си в ИТ сектора де, кой те знае.
130
10
 
5
 
! Отговори
до 136 преди 8 месеца
Ами, всъщност, аз съм в тази сфера от над 20 години и познавам и аз хиляди. Кадърните сме фрийланс на 2 места и работим на още 1-2 на постоянен договор. Лично аз в добри месеци взимам и над 50к. Ако не работя по фрийланс проекти, около 20к. Иначе има програмисти и програмисти. Разни чичета като тебе, дето слугуват за 100к на година и оправни и хитри със собствени малки компании. Моята дума срещу твоята. А, прочее, изтеклите данни от НАП още ги има. Сега заплатите са тройни на тогава бтв.

Спонсорирани публикации