Спасяваме парите си от инфлацията – ръст на сделките с имоти

Те са с 22,3% повече от април до юни спрямо предходното тримесечие
2 авг 2023 07:00, Елка Василева
177
Спасяваме парите си от инфлацията – ръст на сделките с имоти
Снимка: архив, БГНЕС

Сделките с имоти в София нараснаха с над 35% в периода от април до юни спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През второто тримесечие на годината в столицата са регистрирани 8615 сделки с имоти при 6381 продажби през първото тримесечие, пише „Труд“.

По принцип второто тримесечие на годината е по-добро за пазара на имоти от първото и настоящата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от април до юни в цялата страна са 54 371, показват данни на Агенцията по вписвания. Това е ръст с 22,3% спрямо предходното тримесечие.

Още по темата
Реализирани са повече сделки с имоти както в най-големите градове на страната, така и в редица по-малки населени места. Това показва, че има търсене не само на апартаменти в най-големите градове, а и на селски и ваканционни имоти. Редица хора в по-малките градове също купуват имоти, защото искат да живеят в по-хубав дом или да инвестират парите си и да ги предпазят от инфлацията.

Общо в шестте най-големи града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора регистрираните продажби на имоти през второто тримесечие на годината са 20 594. Това е с 30% повече спрямо предходното тримесечие.

От тези шест града най-голям е ръстът на сделките в София. На второ място е Варна, където увеличението на продажбите е с 34,8%, а на трето място е Пловдив с ръст от 28,9% спрямо предходното тримесечие. В Русе увеличението на сделките е с 24%, в Стара Загора е с 18,9%, а в Бургас с 13,6%.

Ако от общия брой на сделките с имоти в страната извадим данните за шестте най-големи града, също има ръст на реализираните продажби през второто тримесечие на годината. Регистрираните в тези населени места сделки са 33 777, което е с 18% повече спрямо предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си. Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си, като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Трявна. За едно тримесечие там са вписани 91 продажби на имоти, което е със 122% повече спрямо предходното тримесечие. Природата в района на Трявна е много хубава, а със своите стари къщи градът е изключително привлекателен.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Етрополе и Своге. За едно тримесечие в службата по вписванията в Етрополе са регистрирани 73 продажби, което е с над 62% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания.

В Своге само за три месеца продажбите са 161, което е с 53% повече спрямо предходното тримесечие. Етрополе привлича със своите природни и исторически забележителности. Районът на Своге също се оказва много привлекателен за хората, които търсят по-спокоен начин на живот, а едно от предимствата му е близостта до София.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Поморие. Регистрираните сделки там са 527, което е увеличение с близо 52% спрямо предходното тримесечие. В Поморие има голямо предлагане на ваканционни имоти, което води и до голям брой на сделките.

Топ пет се допълва от службата по вписванията в Несебър, където сделките са 2235, а ръстът е с 46,7%. В Несебър регистрират и сделките с имоти в Слънчев бряг. Градът е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Варна и Пловдив.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Радомир (386 сделки и 43,5% ръст спрямо предходното тримесечие), Каварна (278 продажби, +43,3%), Дупница (503 сделки, +42%), Севлиево (325 продажби, +40%) и Царево (274 сделки, +39%). Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. В 50 от всичките 113 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
34
 
! Отговори
Балонест преди 9 месеца
Една от причините за високите цени, са брокерите, техните спркулации и предварителна прогноза за цената на имота! Те не знаят как да оформят цена и лъжат клиента с доста по-висока с цела висока комисионна! Това изкривява много пазара! Я пробвайте с банков оценител на някой имот, с до 50% по-ниски цени дават. Скед това за пикупка се почва, дават се спестени пари, кредит от банка и поне още два потребителски кредита да влезем в раздутата цена на ммалоуумния брокер. Фалит на брокери трябва, точка.
108
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
кви пари статията?
107
3
 
39
 
! Отговори
ПЛАТЕНА СТАТИЯ преди 9 месеца
Статията е платена -ЗАБЕЛЕЖЕТЕ СПОМЕНАВАТ ВЕСТНИК ТРУД И ГРУПАТА 24 ЧАСА ,ТЕХНИЯ ГЛАВЕН РЕДАКТОР ЗАСТРОЯВА ПОСЛЕДНИТЕ ЗЕЛЕНИ ПЛОЩИ В КВАРТАЛ МУСАГЕНИЦА А ТАЗИ МЕДИЯ DNES.BG Е ЧАСТ ОТ ХОЛДИНГА НА investor media group която е собственик на сайта за имоти imoti.net -през този сайт даже награждават и брокерите и агенциите за имоти с годишни награди .Манипулация !Лъжи !Пропаганда да теглите кредити и да купувате имоти на тия зверски цени !
106
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В момента лихвата на Европейската банка е на най-високото си ниво от както изобщо има Еврозона и Европейски съюз!Българските банки бяха се набутали по разни строежи и затова бавиха до последно вдигането на лихвите за да могат да набута кредити през тези строителни проекти много народ и млади семейства ,сега обаче вече нямат поле за бавене ,в София на много строежи има надписи че се кредитират от еди коя си банка това е причината за все още високите цени ,мафията иска до последно да ви набута кре
105
18
 
4
 
! Отговори
До 108 преди 9 месеца
Цените вече падат на кое - заплати, материали, сирене, кашкавал, гориво.....стига вече сънища, колкото повече се обезценяват парите, толкова повече ще се вдигат имотите. кой купил - купил, безценицата свърши
104
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия където се връзваха на "сега е момента" свършиха, вече няма кой да взима от банките, пък и лихвите ще се вдигат, така че пазара умря.
103
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Продадох го последния в люлин за 268к франка.Ще има повече бездомнни
102
2
 
20
 
! Отговори
Караибрахим преди 9 месеца
Факт е, че отстъпки се правят- купихме имот преди месец, който беше обявен за 175к евро, а в крайна сметка платих за него 280к лева. Това което знам от брокери покрай всички огледи е, че очакват през 2024 лихвите да отидат около 6% и тогава да се усети сериозно забавяне, но за момента банките щедро кредитират на 2.3%-2.6% и народа кълве здраво. Ако някой е решил да купува за лично ползване, а не "инвестиция" да се оглежда за фиксирана лихва за поне 5 години, за да има предвидимост.
101
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Продавам последния са повторя ПОСЛеДния апарт многостаен в Люлин 21.Със застроена площ 73кв за 200к швейцарски франка! На последния 25 етаж има асансьор и стълби.
100
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само финансово неграмотни хора бутат пари в имоти в такъв момент. Ако имат налични парите, има някаква логика, но ако се купува със заем е безумие.
99
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да не сме станали 9млн пак?Как при 9млн души и с два пъти по малко жилища уж всеки имал свой апарт пак ся със 3млн на долу няма и свършват?Нали знаете ,че идва края на едно поколение!?Че не сме от най дългомживеешите!?Да вдигнат данака за празен имот и ще видите тогава
98
1
 
21
 
! Отговори
Перниканец преди 9 месеца
Това с покупката на имот сега е единият от начините да спасиш парите си, другия е да ги хвърлиш през прозореца, за да помогнеш на полицията да залови опасен престъпник.
97
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде стига лъгахте хората бе! То не че някой здравомислещ все още би се вързал, ама...Който иска инвестиция в недвижим имот, го съветвам да си закупи ваканционен имот в Тайланд, напр. на о-в Пукет, където за 150.000 евро може да се купи чудесна новопостроена вила с две спални близо до морето, която да носи прилична доходност от наем. Тъй като за разлика от България Пукет е посещаван почти целогодишно както от чужденци, така и от много тайландци. Това е инвестиция, а не покупка на панелка в София
96
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А ония в Украина дето Путин им ги срути с ракетите,какво ще правят?Ами ако дойде насам и почне и тук да ги рути?
95
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поредната манипулация - цените вече падат.
94
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Понеже българинът не знае друга алтернатива за инвестиции ??? И затова купува имоти и ги държи празни." - Общо взето - да! Имотн пазар предлага сравнително високи ръстове и бърза ликвидност, с почти нулеви рискове. В последните 8 години, за да го "биеш", трябваше да си Уорън Бъфет. Проблемтъ е, че в еидн моемнт, може мног хора да решат, че искат пари, а с тези покачващи се лихви за имотите ... Не се знае, кога ще започне масов спад на цените.
93
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 103 - То па едно загогатяване. Купят си по една стара S класа, 1 година ларж по кръчмите и после го гледаш - в Мобилето я продава с етикет "СПЕШНО".
92
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Покрай ковида има огромен ръст на закупуване на къщи и то от хора от ИТ сектора. Бачкаме дистанционно и си гледаме семейството и кефа. Несравним кеф е къщата в планината до града.
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И затова ли цените на имотите са от 3г. в балон ??? Понеже българинът не знае друга алтернатива за инвестиции ??? И затова купува имоти и ги държи празни. Финансова грамотност = 0. И после ревем, че сме били бедни. Ами четете бе, хора. Образовайте се. Живеем в 21-ви век все пак, имотът вече далеч не е единственото и най-добро решение за инфлацията!
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"В Своге само за три месеца продажбите са 161, което е с 53% повече спрямо предходното тримесечие." - Да, ама ги знаем какви са. В БГ взима 2600 лева за безработици. От чужбина взима 3000 лева за беразботица (ДА - не само,ч е е възможно, ами е МАСОВО). Може да има 1-2-3 телка. Има помощ з а жилище 1000 лева. Децата "взимат" стипендия по 800-1000 лева. 7-8к в джоба всеки месец. Ох на батяяя! Съберете се родата и как да не си купувате имоти.

Спонсорирани публикации