Млад учител с 1300 лв. и родителски натиск трудно издържа

Синдикат ще иска още едно увеличение на заплатите през 2024 г.
11 авг 2023 09:00, Александър Попов
100

Учителските заплати се увеличат с 15% със задна дата от 1 януари 2023 г.

"Доволен синдикат по света много трудно ще откриете. Реалността е, че вече е факт това, което много се говореше от началото на годината. МОН изчисли средна брутна заплата над 2300 лв. Контрапунктът е, че млад учител започва с чисто възнаграждение 1300 и нещо. Реалността е много по-различна от това, което се чува в обществото. Това увеличение трябваше да догони инфлацията, трудно го прави", коментира Юлиян Петров от Синдикат "Образование" пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва образованието да не е символичен, а истински приоритет, за да може да очакваме млади учители. С 1300 лв. един млад учител трудно издържа. Все пак имаме навлезли млади хора, но това е нетрайна тенденция. Много от тях не издържат, средната възраст остава рекордно висока за Европа. За София заплата от 1300 лв. не е достатъчна и привлекателна. Би могло да ги задържи по-доброто партниране и усещане за родителско доверие. Много от учителите напускат заради атаки и жалби от родители. Трябва да помислим за нова възраст с поне 10 години по-ниска", заяви Петров.

Синдикалната организация вече работи по предложенията за новия бюджет и ще поиска още едно увеличение на заплатите в сферата на образованието.

Той добави, че от 10 години припомнят това, което от Европа ни съветват - парите за образование трябва да бъдат поне 6% от БВП. По думите му в България има намаление на средствата за образование на 4,1%. А парите за средно образование са 3,3%, което е крайно недостатъчно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: учителски заплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
9
 
! Отговори
Миле преди 8 месеца
В древна Япония единствения човек който не се е покланял на императора е бил учитела. В днешна България селяците се карат и бият учитела , защото им казал че чаветата са им *** на куче
98
3
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 8 месеца
И семеен с 1300,също трудно издържа.Първо показваш умения и постепенно според уменията расте и заплатата.
97
3
 
7
 
! Отговори
Трактора преди 8 месеца
И учителите и като народа е много ***...на хартия им вдигат заплата, на полицаи на хартия им вдигат заплатата, на мед. Сестри и.тн. и в един момент се оказва, че средната работна заплата за страната се е вдигнала и познайте...депутатската заплата се вдига, защото основната е 3 средни заплати за страната според НСИ. Та...толко за заплатите даже не можете да усетите как ви клатят
96
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Учиш 5 години, молиш се къде ли не, да те вземат, стажуваш и накравя - 1300 лева. Ок - ама Билата дават 1500-1600. В Билта не отговаряш за човешки животи. Не учиш 5 години. Може да те изгонят и да те вземат в другта Била. Ако някой клиент ти тегли една майна, викаш охранта и полицията се опра с него. А в училище - Ти викаш родител, защото онова пие ракия в час, а родителя влиза с псувните и ти се кара, що си му оставил тройка ...
95
0
 
8
 
! Отговори
Читател 13 преди 8 месеца
Проблемът не е в заплатите. А в самите нас, като народ. Всеки гледа в канчето на другия. Не вижда цялостната картина. Всичко идва и от четвъртата власт - медиите. Защо не кажат ТВ журналистите и водещите какви заплати получават? Има толкова много професии с несправедливо заплащане. И освен това във всяка професионална сфера има некадърници, заради които се лепва клеймо на всички. Но българите сме свикнали да виждаме и помним само лошите примери. Ето защо все вървим назад като нация!
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега следва мед. сестри, полицаи и други, също толквоа важни и значими за обществото групи!
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 75 - Точно, приятел! Пзонавам учители, които мило и драго дават, да видят 4-5 деца в клас, каквито и да са, стига да се учат и да има ЖЕЛАНИЕ, а ако родители помагат ... Ама и толкова не смогват да направят. МОЛЯТ СЕ на родителите и ПАК НЯМА. МОЛИ СЕ И ПАК НЯМА!
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 75"Броят на учениците е по списък, колко от тях присъстват в даден момент е въпрос на контрол от самото училище." - Ще те пратя в градец, да ми ми докараш учениците. Айде ат видя! На вотрото званене и ще си зял два шамара.
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
През второто тримесечие на 2023 година средната брутна заплата в България е 1957 лева. Договорените за учителите заплата 125% от средната 1957 лева е 2446,25 лева. Толкова ли са получавали учителите през второто тримесечие или 1939 лева, колкото е средната заплата в сектор Образование за тримесечието, което е по-ниско от средната заплата??!
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ради - Точно. Това е идеята. Ако дадът само на няколко малки съсловия, другте негодува и започват да се дерат.
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разделяй и владей! Лекари срещу учители, учители срещу военни и т.н., накрая всички сме с ниски заплати
88
1
 
2
 
! Отговори
Ради преди 8 месеца
Добре усвоявате данъците на народа.За учителите има пари за заплати, че и със задна дата, а за мед.персонал - лекари и мед.сестри що да има.Дано скоро някоя мед.сестра се качи на прозорец за да протестира.
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Все дъвчите отпуските на учителите! А защо не кажете нещо за военните - 35 дни отпуска + компенсации, които не винаги е възможно да се вземат веднага и се трупат!!!
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Родителите разбраха, че могат да шантажират както си искат - ако не стане на тяхната да се оплачат в кметството. А директорите умират от страх да нямат проверки. А пък и да не забравяме, че парите вървят с детето - сакън да не изтървем бройката!Но...и родителите да не забравят, че като се оплачат после отношението към принца/принцесата рЕзко ще се промени!
85
0
 
29
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 8 месеца
Моя приятелка, математичка, 22гидишна....една година работи и никога повече не иска да чуе за училище! Класна на 29 тъпанарчета, всеки ден работи от 8.00 до 15.00, оперативки два пъти седмично след 15.00, бумащина до небето, две класни, две контролни и по осем задължителни изпитвания за година!!! Преподава на 200 ученика. Само от класните и контролните са 800 двойни листа за проверка. Изпитванията са 1600!!! От тях 1/3 да са писмени са над 500.... За 1220 чисто.Като сложиш и майчиците! А Работи!
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 8 месеца
Ми да беше станал бизнесмен, като е много умен и се чувства недооценен.
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
39 4 и нещо не се искарва лесно , за медицината трябва много учене , дори и с 3 да те приемат . Не е важно как влизаш , а как ще си взимаш изпитите ,там не е лесно .
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
70 като го препишеш , ще ти влезе нещо в главата все пак .
81
10
 
7
 
! Отговори
Родител преди 8 месеца
Вдигате им заплатите,за да вдигнат цената на частните уроци ли?
80
2
 
11
 
! Отговори
До 75 преди 8 месеца
Страшна каша е в главата ти. Броят на учениците е по списък, колко от тях присъстват в даден момент е въпрос на контрол от самото училище. Ако е с предимно ромски деца, то там посещаемостта е наистина голям проблем, но вината едва ли е на учителите.

Спонсорирани публикации