Млад учител с 1300 лв. и родителски натиск трудно издържа

Синдикат ще иска още едно увеличение на заплатите през 2024 г.
11 авг 2023 09:00, Александър Попов
100

Учителските заплати се увеличат с 15% със задна дата от 1 януари 2023 г.

"Доволен синдикат по света много трудно ще откриете. Реалността е, че вече е факт това, което много се говореше от началото на годината. МОН изчисли средна брутна заплата над 2300 лв. Контрапунктът е, че млад учител започва с чисто възнаграждение 1300 и нещо. Реалността е много по-различна от това, което се чува в обществото. Това увеличение трябваше да догони инфлацията, трудно го прави", коментира Юлиян Петров от Синдикат "Образование" пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва образованието да не е символичен, а истински приоритет, за да може да очакваме млади учители. С 1300 лв. един млад учител трудно издържа. Все пак имаме навлезли млади хора, но това е нетрайна тенденция. Много от тях не издържат, средната възраст остава рекордно висока за Европа. За София заплата от 1300 лв. не е достатъчна и привлекателна. Би могло да ги задържи по-доброто партниране и усещане за родителско доверие. Много от учителите напускат заради атаки и жалби от родители. Трябва да помислим за нова възраст с поне 10 години по-ниска", заяви Петров.

Синдикалната организация вече работи по предложенията за новия бюджет и ще поиска още едно увеличение на заплатите в сферата на образованието.

Той добави, че от 10 години припомнят това, което от Европа ни съветват - парите за образование трябва да бъдат поне 6% от БВП. По думите му в България има намаление на средствата за образование на 4,1%. А парите за средно образование са 3,3%, което е крайно недостатъчно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: учителски заплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 1300 лв. Ми хващай се, какво чакаш?
78
21
 
6
 
! Отговори
1300 лв. преди 9 месеца
За половин работен ден си е супер! Отделно бизнеса с частните уроци
77
1
 
5
 
! Отговори
До 75 преди 9 месеца
Виж данните на статистически институт, - в големите, средно големите градове, а в тях живее по-голямата част от бг население, паралелките са запълнени. Много рядко има такива с под 20 ученици. По селата и малките градове е обяснимо защо има маломерни паралелки и дори смесени тук таме. Там население е застаряващо и просто няма деца.
76
2
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 9 месеца
Политика истинска качествена за доходите в България няма Невиждана инфлация има сега но само определени получават високи пари Българите спят зимен сън или се изнасят от тук
75
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хаха, къде са по 25-30 деца паралелките в 10% от училищата сигурно, иначе масово са по 15-20 . Не ни правете на луди. Имаше репортажи преди време, даже преди пандемията , че направиха внезапна проверка в едно малко градче в училището и се оказа, че в дневника няма отбелязани никакви отсъстващи , а в стаята бяха 5 деца.Толкова
74
2
 
18
 
! Отговори
... преди 9 месеца
в компанията имам приятел който е учител с 27г. стаж. дори сега взема малко над спомената сума! Разправя, че за тия пари той толкова работи! сега всеки знае какво е дереджето на учителите! Няма уважение няма и пари и затова е такова е дереджето и на образованието в БГ! Но то с всичко е така! Пък си имаме и една много добра поговорка трици лисици не се ловят!
73
5
 
7
 
! Отговори
поглед преди 9 месеца
Заплащането трябва да е такова, че 2/3 от частните училища да затворят, а учителите им да отидат в бюджетните училища.Какво е това- на което дете родителите могат да плащат - ходи и учи платено, на които не могат - седи в дървено училище и взема някаква проформа диплома, която не я признават на много места в други държави. А има много деца с възможности, които не могат да учат заради ограничени доходи. Защо ? ...
72
0
 
25
 
! Отговори
До 69 преди 9 месеца
Съгласен съм, че мотивацията много зависи и от учителя, но тя в никакъв случай не е определяща. На първо място е семейството за да мотивира детето, че образованието е ценност и нещо полезно, на второ място МНОГО е важна самомотивацията. Няма как да очакваме децата да са позитивно настроени към училището като институция и към учителите, когато родителите не го правят. Понеже съм от поколение когато ни учеха да уважаваме учителите, знам за какво говоря, въпреки че и ние имахме всякакви.
71
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Логика на синдикатите - Не ни трябват реформи и образование, а пари... другото не е важно.
70
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Еми за вас не знам, но в гимназия не правихме почти нищо и забравих целия материал, а завърших със заветното 6. Учителите повечето четяха от учебника, много малко си даваха някакъв зор да направят часа поне минимално интересен. Една даже ни казваше сега отворете на еди си кой урок и го препишете в тетрадките. Еми... що за неадекватщина.
69
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 59Мотивацията отново идва от учителя. Интересни предмети могат по такъв сух и скучен начин да се преподават, че всякаква мотивация да излети през прозореца, дори детето да е Айнщайн. Вие на училище ходили ли сте или е било толкова отдавна, че сте забравили какви хора преподават там? Мън мън мън под носа, рецитиране на урока, все едно 3 годишно рецитира стихче, никакви дискусии и интересни, критични мисли...? Това проспали ли сте го?
68
3
 
5
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
Като знам къФ инджинер съм, ме е страх да отида на доктор.... ===))) това е сегашното образУвание в България, с маса и купени дипломи от кой ли не....
67
2
 
16
 
! Отговори
До 59 преди 9 месеца
До Анонимен Ами няма как в клас с 26-30 ученици да се работи с всеки един индивидуално. Това е разликата между училището и частните уроци, където уроците са индивидуални ли в много малки групи. Освен това когато се дават пари от собствения си джоб, трябва да се оправдае тяхното даване с някакви усилия. А при бесплатното общо образование може и да се мързелува. Между другото немалко са и тези, които се справят великолепно и без да ходят на частни уроци. Всичко зависи от мотивацията.
66
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами по тази логика , каквито заплатите на шофьорите в градския транспорт и такова обслужването. Вместо да въртят геврека цял ден да си седят по обръщалата да си чатят и да правят по два курса в деня, защото не им харесвало заплащането.Хайде стига. Ще кажете, че другите професии са много платени. И сега сигурно ще ми дадете пример , че продавачките в супермаркет вземали по 1500 лева, да ама се счупват от работа и за 8 часа им се полага половин час почивка и няма събота, няма неделя. Дали е лесно
65
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След 1989 оставиха хората с мизерни заплати и резултатът е, че българите спряха да създават деца, масово избягаха от България и от 9 милиона станахме 6 милиона въпреки огромната раждаемост при онези дето живеят на социални помощи. Сега с учителите виждаме резултата - младите не искат да работят за мизерните заплати, по- възрастните се пенсионират и оставаме без учители. Може би това е целта поставена от посолството
64
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Децата сами са си виновни, даскалът перфектен, дайти сига повече пари.
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 53За вас друго, отвъд драконови методи не съществува ли като концепция. Ако преподавате само с такива, нищо чудно, че децата не ви слушат и уважават. За персонален подход чували ли сте или това ви е под заплащането.
62
1
 
10
 
! Отговори
До 53 преди 9 месеца
До Анонимен Уникално умозаключение! Ролята на ученика каква е, за какво е в училището - за да учи! Учителят не е Цербер (ако знаеш какво значи) с драконови методи да кара да учи тези, които очевидно не желаят да го правят, а са на принципа ден да мине - друг да дойде.
61
1
 
13
 
! Отговори
поглед преди 9 месеца
Каквито са заплатите на учителите- такова е качествотно на образованието. Сигурно знаете, че евтино и хубаво едни мераци с противоположни посоки.Не си е работа някакви новоизлюпени бизнесмени с фнансови, но не и интелектуални възможности да респектират учителите на децата им. Докато се случва това- образованието на децата е едно голямо нищо. Излизат от училище и не знаят. Ужас ! Учителят трябва да е мотивиран, да респектира и да бъде със самочувствие за да научи децата както него са го учили.
60
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С деца се работи трудно, на когото не му понася и очаква да дойдат 30 перфектни дечица, които да го слушат в захлас, да не се захваща с тая работа. И по възможност да не се репродуцира, това са клинични възгледи.