Млад учител с 1300 лв. и родителски натиск трудно издържа

Синдикат ще иска още едно увеличение на заплатите през 2024 г.
11 авг 2023 09:00, Александър Попов
100

Учителските заплати се увеличат с 15% със задна дата от 1 януари 2023 г.

"Доволен синдикат по света много трудно ще откриете. Реалността е, че вече е факт това, което много се говореше от началото на годината. МОН изчисли средна брутна заплата над 2300 лв. Контрапунктът е, че млад учител започва с чисто възнаграждение 1300 и нещо. Реалността е много по-различна от това, което се чува в обществото. Това увеличение трябваше да догони инфлацията, трудно го прави", коментира Юлиян Петров от Синдикат "Образование" пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва образованието да не е символичен, а истински приоритет, за да може да очакваме млади учители. С 1300 лв. един млад учител трудно издържа. Все пак имаме навлезли млади хора, но това е нетрайна тенденция. Много от тях не издържат, средната възраст остава рекордно висока за Европа. За София заплата от 1300 лв. не е достатъчна и привлекателна. Би могло да ги задържи по-доброто партниране и усещане за родителско доверие. Много от учителите напускат заради атаки и жалби от родители. Трябва да помислим за нова възраст с поне 10 години по-ниска", заяви Петров.

Синдикалната организация вече работи по предложенията за новия бюджет и ще поиска още едно увеличение на заплатите в сферата на образованието.

Той добави, че от 10 години припомнят това, което от Европа ни съветват - парите за образование трябва да бъдат поне 6% от БВП. По думите му в България има намаление на средствата за образование на 4,1%. А парите за средно образование са 3,3%, което е крайно недостатъчно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: учителски заплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само да спомена, че вече ги приемат да учат медицина с 4 и нещо. Това ако не е падение на образованието, не знам кое е!
38
8
 
8
 
! Отговори
баба Пена преди 9 месеца
На един мой познат баща му беше цял живот учител по география - е кажете ми от какво да се измори човека, 40г е обяснявал къде се намира австралия, то голяяямата работа видиш ли. Когато инженерната заплата стане колкото требе да стане, когато лекарите вземет колкото требе да вземат тогава и учителите ще вземат, щото видиш ли един 40г учител по география не е равен на един лекар или инженер.
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ГъчоА даскалицата ако е кадърна що не дава частни урочета, за да изкара още някой лев? Ама то трябва някой да я търси и да има умения, не става само с искане.
36
1
 
3
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
Дали те кефиме, или вдигна кръвното с 200 та.... Я си го премери, дан не те мислиме.... ===)))
35
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
НИКЪДЕ НЕ СЪМ ПИСАЛ, ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ СА СВЕСТНИ. НИКЪДЕ! ТО И В МОМЕНТА ДОСТА ПРОФЕСИИ СА ПО-ПЛАТЕНИ ОТ ТЯХ, ИДВА ЛИ ВИ ТОВА НАУМ? АМА НЕ, ЩЕ ПИЩИМ И ВРЕЩИМ СРЕЩУ УЧИТЕЛИ, ПРОГРАМИСТИ И ПР.ЗАЩОТО ТОЛКОВА НИ Е АКЪЛЪТ КАТО НАЦИЯ. ГОВЕДАРИ СТЕ СИ И СЕГА.
34
8
 
15
 
! Отговори
Гъчо преди 9 месеца
Значи нашата чистачка е на 1000 лева чисто за 6 часа, а младата даскалица е на 1300 чисто. Да ама чистачката ходи и на друго място и изкарва още едни 400 лева, така че тя е с по-висока заплата от даскалицата. И не е похарчила куп пари на техните за вишу и не е загубила 5 години от живота си да учи. Извода е, че в България е по-добре да си чистачка. Е, поне в София де...
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От учител до учител има огромна разлика. В училище имаше такива, при които с удоволствие да идеш и да ги слушаш. Но другите не правеха нищо и като ви казвам нищо, имам предвид нищо. Имахме една бременна, която докато не излезе в майчинство само ни праща да купуваме кола и солети да яде, пуфтя и накрая спря да идва, една, която беше клинично луда според мен и не проведе един урок, имахме алкохолик, който миришеше на бъчви и една, която четеше от учебника като папагал без критична мисъл.
32
4
 
13
 
! Отговори
баба Пена преди 9 месеца
Защото учителите са много качествени затуй и учениците излизат много образовани. Учителската работа много се надценява. Половината млади дето сега са учители изобщо не стават за такива, ами са решили че могат да бъдат учители защото могат да вземат хубава заплатка. Тоя дето се оплаква, като не му харесва да напусне и да отиде да по работи в някой частна фирма, да видим колко време че бачка и колко че му платят
31
3
 
3
 
! Отговори
кефите ме преди 9 месеца
тормозените през лятната ваканция преобладават тук : )
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много комплексари стават учители, точно защото имат същото архаично мислене като вас: че да си даскал е голям престиж и някой ще ти се кланя, задето работиш за просветата. И като се стигне до частта, в която трябва да посвършим и някаква работа, голям вой настава. Макак така, не ни плащат достатъчно. Еми знаели сте колко ще ви плащат, преди да приемете офертата за работа. Като сте се хванали на хорото, ще играете. Какви са тия вопли. Работете друго тогава.
29
8
 
15
 
! Отговори
кефите ме преди 9 месеца
Колко сте сладурчести заблудените, че учителите почиват 3 месеца : D !!!Видимо, е че не познавате учители! Намерете , попитайте, научете!
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До анонименТова, че някой се води учител, не го прави автоматично добър учител. Живеем в конкуретна среда, не в 1800 година, когато да си учител е било невероятно престижно, просто защото средностатистическият българин е бил говедар и неграмотен. Наваксайте малко.
27
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имаше предложение учебната година да започва от 1 септември като в много други страни, ама вдигнаха шум до тавана, че не трябвало. Трябвало да си почиват още 2 седмици горките. Е какво повече да кажем
26
5
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Не се учудвам на злобните коментари - З. Стоянов беше писал как селяните протестирали, откъде накъде учителят ще взема повече от говедаря, не сме мръднали много от това време. Ще си седим още един господ знае колко време на опашките.
25
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На тези им се събират по 100 дни отпуск реално. В момента какво правят учителите, като децата са във ваканция. Има дежурни да ходят да пушат цигари и да пият кафета вместо да им правят курсове да си вдигнат малко нивото. Ученици 3 клас ги учат как да си рестартират таблетите. Това беше реалността, не е майтап. Пълна трагедия беше по време на дистанционното обучение.
24
13
 
7
 
! Отговори
Читател преди 9 месеца
З месеца нищо не правят. Това го няма накъде, дори са високи заплатите за тяхната компетентност. Не познавам никой с висок интелект да е станал учител, особено в началното и детските градини.
23
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Вие какво ниво искате, някакво супервисоко ниво при последната държава в ЕС? То е съответно на страната. И какво точно очаквате, очевидно мразите де що някой учил, спрете да обобщавате така. Прав е коментарът, че не е необходимо всички да са отличници, то и възможно дори не е.
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нивото на много учители е пълна трагедия. Около мен учители станаха главно неудачниците от класа, които така и не се реализираха в желаната сфера. Има изключения, разбира се, но все пак масовката формира заплатата. Кадърните работят по частни школи и училища. Да не споменавам докато аз съм била в ученичка какво беше нивото. Няма кой да ти даде 3 хилки, за да четеш урока дума по дума в клас ( в 1 АЕГ) и да караш децата да го преписват в тетрадки, това и чистачка може да го прави.
21
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не го слушайте с глупостите. Знам за учители в София преди сегашното увеличение, че чисто си получаваха около 2 хиляди. 1500 основна, добавка за това, добавка за онова, за дрехи, за карти за транспорт и 2 хиляди. Сега с 15% увеличение ще вземат по 2300 лева чисто и цяло лято се чудят какво да правят.
20
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Срамно е да искат само пари. При плачевните резултати от труда им, трябва да имат и много други предложения за промяна в образованието. Отделно, че парите не се разпределят правилно и директорите са местни феодали, а това синдикатът никога не поставя за обсъждане.

Спонсорирани публикации