Млад учител с 1300 лв. и родителски натиск трудно издържа

Синдикат ще иска още едно увеличение на заплатите през 2024 г.
11 авг 2023 09:00, Александър Попов
100

Учителските заплати се увеличат с 15% със задна дата от 1 януари 2023 г.

"Доволен синдикат по света много трудно ще откриете. Реалността е, че вече е факт това, което много се говореше от началото на годината. МОН изчисли средна брутна заплата над 2300 лв. Контрапунктът е, че млад учител започва с чисто възнаграждение 1300 и нещо. Реалността е много по-различна от това, което се чува в обществото. Това увеличение трябваше да догони инфлацията, трудно го прави", коментира Юлиян Петров от Синдикат "Образование" пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва образованието да не е символичен, а истински приоритет, за да може да очакваме млади учители. С 1300 лв. един млад учител трудно издържа. Все пак имаме навлезли млади хора, но това е нетрайна тенденция. Много от тях не издържат, средната възраст остава рекордно висока за Европа. За София заплата от 1300 лв. не е достатъчна и привлекателна. Би могло да ги задържи по-доброто партниране и усещане за родителско доверие. Много от учителите напускат заради атаки и жалби от родители. Трябва да помислим за нова възраст с поне 10 години по-ниска", заяви Петров.

Синдикалната организация вече работи по предложенията за новия бюджет и ще поиска още едно увеличение на заплатите в сферата на образованието.

Той добави, че от 10 години припомнят това, което от Европа ни съветват - парите за образование трябва да бъдат поне 6% от БВП. По думите му в България има намаление на средствата за образование на 4,1%. А парите за средно образование са 3,3%, което е крайно недостатъчно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: учителски заплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Точно, че ученето е двустранен процес, затова масово се ходи на частни уроци. Вече има и такива искащи 80 лева на час индивидуално. Ако този учител вземе 5 деца индивидуално и ходят два пъти седмично на уроци, това са 3К в джоба, без официалната заплата.
58
9
 
1
 
! Отговори
комитата преди 9 месеца
от популисти синдикалисти и управляващи дето не знаят кво правят докараха и образованието до дъното.Освен заплати нещо друго правите ли в сектора -то ученици н еостанаха ,хора н еостанаха те даскалите не издържали с 1400лв.Ами Половината в страната вземат до 1000лв и не почиват по 3 месеца отпуски и кат не бачкат ги уволняват.Някой да ечул даскал да е уволнен.Всичко е за електората за изборите
57
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До анонименАма... дисциплината в клас я налага учителят. За това му се плаща.
56
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Обучението и ученето е двустранен процес. Няма как да научиш някого, който не желае да бъде научен. Това е мисия невъзможна и за най-добрия и компетентен в професията си учител. Друг голям проблем в училищата е липсата на дисциплина.
55
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Учителите не са дори и на 6 часово работен ден. Поради липса на деца и класове им се събират по 10 учебни часа в седмицата. Това е истината и даже от близък знам, че при съставянето на програмите се сърдят да им разпределят така часовете, че да отиват за по 2 часа и да си ходят, а да не чакат примерно да имат първи час и след това пети с друг клас.
54
4
 
0
 
! Отговори
Даскал преди 9 месеца
Само умни деца да ми идват в клас! Откъде накъде някакви незнаещи ще ме занимават да им преподавам, що за нахалство.
53
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 49Уникално изказване... учениците виновни на учителя що не прогресират и не се учат. Ролята на учителя каква е в ситуацията.. да си бърка по дупките и да мрънкя.
52
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 49Ролята на учителя е да събуди интерес по предмета си у учениците. Ако те всички не искат да учат, то проблемът е в него и в това, че вероятно е скучен и некомпетентен. Всичко е в подхода. Учител да има претенции какви ще са учениците му... що за комедия.
51
1
 
6
 
! Отговори
До 49 преди 9 месеца
До Мързел Опа, мързелът сам се издаде. Иска да не учи, но да научи нещо. А когато не става, защото няма как да стане, "комплексираните" даскали са му виновни.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А защо...не идат да работят друго, просто? О.О Много странно ми се вижда, ти сам избираш да седиш на работа, която явно не ти харесва и не ти плащат добре и вместо ти сам да се вдигнеш и да напуснеш, ти мрънкаш. На таксиджии почват да бият. Или на тая лудата бабка от видеото Кой ще ни даде париииииииии
49
7
 
6
 
! Отговори
Мързел преди 9 месеца
До До 33Опа, комплексирания даскал се издаде. Няма значение какви са учениците, работа на учителя е да ги учи. Все едно чистачката в нас да ми реве, че много мръсно било. Ми да ***, нали затова ти се плаща. Лекаря да ми реве, че болен съм отишъл при него. Ало, добър ден. Какви ученици очаквате да дойдат? Самообучени и перфектни на едва 10 години? Ми те ако бяха такива, работа нямаше да имате, защото нямаше да е необходимо, те децата всичко ще си знаят самички и вие ще пиете кафе само.
48
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 44И? Дори масово да са роми, какво значение има? Работа на учителите е да ги учат, те затова ходят в час. Явно не го правят и не им се занимава.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Учителите пак са прецакани, че трябва да ходят да броят мухите в стаята, а в университетите какво става да не ви казвам. В средата на семестъра се запознахме с доцента. Все не идваше и на втория месец се появи някакъв, дето му бил асистент. Да ни каже, да си купим учебника, на доцента, защото без него нямало да стане нищо. Ами на изпита имаше студенти, които не можаха да познаят доцента, защото не са обърнали внимание на снимката на учебника му. Толкова за образованието в България.
46
6
 
4
 
! Отговори
баба Пена преди 9 месеца
Тоталното изп-р-остяване на нацията започва от училището. Чистачките продават какво ли не в тоалетната, учителите са с по 5г по големи от учениците. Ученика требе да има респект от учителя си а не да са авв-ери от квартала и да си пушат заедно е междучасието или у кафето. Трябва да има изискване под 45г да не може да се стане даскал, за да има възрастова граница и да имат респект.
45
2
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 9 месеца
До Анонимен 33 Добре де, повечето ви даскали бяха много зле. При тези, които според "компетентното" ти мнение бяха добре, вие влизахте да послушате, ей така сякаш това е научнопопулярна лекция. А малко самокритичност няма ли да проявиш - вие какви ученици бяхте. Прилежни, ученолюбиви, ДИСЦИПЛИНИРАНИ? Или от тези разхайтените, дето искат нещата да станат от само себе си. Знанията сами да се налеят в главата с магическа фуния, колата и жилището да купят мама и тати, а животът е айляк.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 40 За средния резултат от матурите си има друг голям фактор, който се множи по-бързо от българите и който вече съставя почти 50% от учениците до 7 клас... Така че хайде да не смесваме нещата, защото така никога няма да стигнем до решение на проблема.
43
0
 
4
 
! Отговори
баба Пена преди 9 месеца
И язе искам да съм специалистка в КТ Подкрепа - цял ден с белата ризка по тв-то дъра бъра, ланга лунга и после заплатката му идва на готово.
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Малко са като личните лекари. Само плачат за пари, а иначе като ми се наложи, не можах 3 дни да открия личния си лекар. 5 пъти му звънях по телефона, нито ми вдигна, нито върна обаждане. Следващия ден отивам в кабинета му. Бележка, че бил на посещения. На третия ден ми се скара, защо не съм си бил записала час, не можело така който когато си искал да ходи ...
41
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Горките, звучи все едно са се претрепали от работа, пък то учениците са масово тройкаджии. Да ги ужалиш, дайте им повишение!
40
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На фона на средния резултат от матурите, който излъчиха по всички медии, тези претенции ми се виждат налудничави и излиза, че даже даскалите са невероятно високо платени. Дават им по 1300 лева, за да докарат учениците до среден резултат 3. Шестицата колко ще излезе по тази логика, около 10 бинки месечно сигурно.

Спонсорирани публикации