Млад учител с 1300 лв. и родителски натиск трудно издържа

Синдикат ще иска още едно увеличение на заплатите през 2024 г.
11 авг 2023 09:00, Александър Попов
100

Учителските заплати се увеличат с 15% със задна дата от 1 януари 2023 г.

"Доволен синдикат по света много трудно ще откриете. Реалността е, че вече е факт това, което много се говореше от началото на годината. МОН изчисли средна брутна заплата над 2300 лв. Контрапунктът е, че млад учител започва с чисто възнаграждение 1300 и нещо. Реалността е много по-различна от това, което се чува в обществото. Това увеличение трябваше да догони инфлацията, трудно го прави", коментира Юлиян Петров от Синдикат "Образование" пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва образованието да не е символичен, а истински приоритет, за да може да очакваме млади учители. С 1300 лв. един млад учител трудно издържа. Все пак имаме навлезли млади хора, но това е нетрайна тенденция. Много от тях не издържат, средната възраст остава рекордно висока за Европа. За София заплата от 1300 лв. не е достатъчна и привлекателна. Би могло да ги задържи по-доброто партниране и усещане за родителско доверие. Много от учителите напускат заради атаки и жалби от родители. Трябва да помислим за нова възраст с поне 10 години по-ниска", заяви Петров.

Синдикалната организация вече работи по предложенията за новия бюджет и ще поиска още едно увеличение на заплатите в сферата на образованието.

Той добави, че от 10 години припомнят това, което от Европа ни съветват - парите за образование трябва да бъдат поне 6% от БВП. По думите му в България има намаление на средствата за образование на 4,1%. А парите за средно образование са 3,3%, което е крайно недостатъчно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: учителски заплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
10
 
8
 
! Отговори
Сенеката преди 9 месеца
С изключение на София това са огромни заплати в цялата ТЕРИТОРИЯ!
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо не ги учат в момента, пълно е с клипчета по тик ток и ютуб с деца снимащи с телефоните, танцуващи в стаите и ходят за да си ровят по телефоните . Какви резултати искате
17
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
16 ученика, завършили с пълно отличие тази година! Не са ли много?!!! Каквато Ви е работата, такива са Ви и заплатите! Даже са Ви много, "уважаеми" учители!
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Все слушам за недостиг на учители, а какво да кажем за недостига на децата ...Преди 40 години се раждаха набори от по над 120 хиляди , а от години се раждат по 60 хиляди.Значи би трябвало и учителите да са наполовина, ама не. Аз като бях ученик бяхме по 5 паралелки и по 30 деца в клас, а в момента класовете са ги направили по 15-20 деца в клас в същото училище. Как са се справяли преди учителите с по 30 деца в стаята и са ги научавали, а сега я ходят по 10-15 човека и вече голямата мъка.
15
2
 
4
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
ЕпЪ митаче, от си не одите със женка ти на селУ, та там да и стигат паретата.... ====))) саму, че на селУ е още по скъпо и от софето митаче....
14
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че колко да им дадат на младите учители, завършили образованието си, онлайн?! Големи заплати, само на тези с доказани резултати и стаж над 15 години! Респект към кадърните учители(все още има такива)!
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, а резултати кога... Две години им преподаваха от спалните и сега едвам връзват четворки на матурите. А защо не кажат, колко си раздават като добавки. Знаем ги служителите хванали се за държавния бюджет, как си раздават ДМС и какви отпуски има.От юни до 15 септември релакс. Сега им вдигнаха заплатите със задна дата от първи януари, а сме август.
12
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искайте още и още, за да излизат от училище по-големи неграмотници!
11
7
 
16
 
! Отговори
Митака преди 9 месеца
Проблемът е особено в София. Просто стандарта на живот и доходите тук са различни.Жена ми реши да почне да работи като учителка и дори с новото увеличение заплатата ще и бъде малко над 1300лв чисти, което за София, за човек с образование е много ниско. Аз я убеждавам да напуска, че няма смисъл и си губи времето за тия пари.Сега ако си млад учител в някое малко село или градче - 1300 чисти са наистина един нормален, среден доход от заплата.
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Все пак имат доста ваканция .То като цяло заплатите на всички в България са за увеличение .
9
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Напълно съгласен, че и родителите виновни. С моята дъщеря никой учител изобщо не се занимаваше и тя казваше, че не и обръщат абсолютно никакво внимание, а се занимава с няколко, от които така или иначе не можа са стане нещо. Не е ли по-добре такива деца да се подготвят точно за някакъв вид труд на по-ниско ниво, да, срамен труд няма.
8
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
даскала е едно нагла, високомерно и еднивременно слабохарактерно създание! нещо като програмистът!
7
11
 
19
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
Не стига, че създават тотални неграмотници и безполезници, с тотално промити мозъци в над 50 процента от случаите, пЪ и постоянно просят пари... ===)))
6
19
 
16
 
! Отговори
Ми преди 9 месеца
нали им ги увеличиха с ОЩЕ 15% и даже ще им ги изплатят със задна дата от 01.01. НЯМА друг браш в страната с такива непрекъснати увеличения през последните години. Като им се сметне работното време като астрономически часове и отпуските, тия са най-зисоко платените в страната. Както вчера стана ясно минималната им вече е 1709 лв. Докога?
5
2
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Може учителите да са виновни, но не съм съгласен, че само те и те. Родителите са много виновни, първо, дето не си поглеждат децата и нерядко ги мятат при баби, и второ искат учителите да направят отличници деца, които нямат качества, защото хората сме различни и всеки става за едно или друго. Има трудни деца, коити ги научават на много малко неща, но дърпат и другите назад, защото учителите се занимават само с тях.
4
1
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
То за копане винаги има кой, откак свят светува. Не ми е ясно едно - какво натискат и родители, и държава учителите за някаква повсеместна висока успеваемост, която нито е възможна, нито е необходима - някой трябва да мете, да пече хляб, да копае канали, макар и с машини и в това нищо срамно няма, защото всяка дейност е необходима.....
3
0
 
17
 
! Отговори
6 % когато преди 9 месеца
Имаме прираст на населението. От три училищни сгради в нашия град само една приема ученици. И половината от тях са етнически българчета. На други места е по-зле.
2
17
 
21
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 9 месеца
Дам, атаки и жалби има, защото учителите се държат като крале и кралици. Със сигурност не се говори за психическия тормоз, който налагат над децата.Лекинко го пропускате. Учителите бидейки част от това общество са точно толкова злобни, колкото масата по улиците. И да, тормозът, който налагат не е изключение.После родителите им били виновни... Писах 13 страници оплакване срещу подобен из род и да директорката призна, че има проблем с въпросната. Използва оплакването за да я уволни.И ми благодари!
1
19
 
14
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
Мъ, като не им стига, да одат да копат ве, тия шроституитки... ===))) само милиционери и даскалье ле има в таз държава.... По точно краварска колония...

Спонсорирани публикации