Бивш зам.-министър: Оставката на Петър Тодоров е закъсняла

Полицията трябва да се ръководи от главен секретар, не от министър
31 авг 2023 10:37, Стела Стоянова
7
Бивш зам.-министър: Оставката на Петър Тодоров е закъсняла
Снимка БГНЕС, архив

Оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров е закъсняла. Цялата политическа въртележка, която се върти с назначаване, освобождаване на главни секретари, се отразява демотивиращо. Това показва, че системата е политизирана и който има политически връзки може да прескочи много нива.

Това заяви Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според него главният секретар на МВР трябваше да подаде оставка още при смъртта на първите загинали полицаи, които бяха прегазени от бус с мигранти в Бургас.

„Полицията трябва да се ръководи от главен секретар, а не от министър. Министърът трябва да е политическо лице, работата му не е да коментира всяко убийство, всеки случай, всяка катастрофа. Ролята на главния секретар е да ръководи силите и средствата на министерството. В последните години с полицаите-министри стана практика воденето на полицията от министрите, което не е правилно”, смята Гунев.

Още по темата

В последните 10-15 г. виждаме липса на мандатност, на ясни критерии. Не може да говорим за съдебна реформа, ако полицията е политизирана, смята бившият зам.-вътрешен министър.

В последните 10 г. стана традиция да бъдат сменяни областни директори, главни секретари – това е деструктивно и подкопава мотивацията на полицаите, категоричен е Филип Гунев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
До бившиот: преди 8 месеца
На тоа па му закъсняла. Те до преди 5 дни си бачкаха в синхрон, са вече не могат. Аре бегай!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво работи тогава министъра? Щом не му е работата МВР,с какво се занимава точно вътрешният министър?
4
1
 
18
 
! Отговори
ПИТАНЕ преди 8 месеца
Хайде да го бяха питали той като е бил зам.министър какво е свършил,какво е подобрил в системата,което подобрение не е продължило.Омръзна ми да слушам бивши висши чиновници на високи позиции.Ако те са си вършили съвестно работата нямаше да е такава клоака навсякъде.Сега с какво се занимава-пак никой не пита.
3
0
 
21
 
! Отговори
ГМО правителство преди 8 месеца
Питах онова посолство. И те взеха това решение.Ние само изпълняваме нареждани.Всичко друго е ала-бала.
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната глупост. Не може да се искат оставки за всеки инцидент. Ще сменят стола на 2 месеца иначе. От всяка грешка има поука. Въпроса е да се извлече тя за да не става в бъдеще. Колко пъти автобус се е врязвал в полицейска кола в миналото? 0. Е, как да го предвидят? Защо политиците настаняват мигрянти в България, а не ги депортират обратно? Ако бяха депортирани то нямаше този сириец да убие полицаите. Та кой е виновен? Правителството с продажната към запада политика!
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да питам демократите от ДБ и ПП: харесва ли ви да ви пердашат (бр. онодат) бойко и пеефски на почивки всеки ден? На мен ми харесва да ви гледам провисналите физионимии (като на атанас атанасов) всеки ден! хахаа