Всяко трето дете между 15 и 19 г. посяга към цигарите, момичетата - повече

Експерти: Учителите и родителите - можем да бъдем една идея по отговорни към децата
14 сеп 2023 10:29, Красимир Ангелов
30

40% от българите пушат, като този порок е по-характерен за мъжете. Над 30% от децата на възраст 15-19 г. също посягат към цигарите, като тук делът на момичетата е по-голям. Тези данни обяви зам.-министърът на здравеопазването на доц. Михаил Околийски. По този повод за трета поредна година се проведе кампания срещу употребата на тютюневи изделия сред подрастващите - "Можещите".

"Утре училището отваря врати. Учителите, родителите - можем да бъдем една идея по отговорни към децата. Надяваме се, че кампанията ще продължи своя живот, тя е развита с тази цел. Искахме да покажем, че животът е толкова интересен и когато влизаш в тийнейджърството, имаш толкова много други неща, които могат да те направят готин. Особено тютюнопушенето е лесно за започване и става все по-лесно. Децата ни имат нужда от уважителен разговор по тези теми", коментира Яна Алексиева от Асоциация "Родители" в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR микробиологът от БАН д-р Илиян Манойлов обяви, че в края на кампанията са направили експеримент за ефекта от изпушването на една кутия с цигари.

"Основното е да видиш как се натрупват вредните вещества. Да, като си на 15-16 години можеш да си позволиш да пушиш, за да се впишеш, но с времето хората търсят убежище в цигарите и това е от стреса", обясни микробиологът.

Нагледното използване на подобен експеримент носи повече ефект, отколкото само показването му на снимка, смятат той.

"Трябва да говорим ясно и с контрол и отговорност. До младите хора достигат всички други тютюневи изделия, които са представени като нещо приятно, заместващо, нещо безобидно. Няма кой знае какъв контрол. Всеки може да е активен и когато някой види, може да сигнализира. Нашите млади хора и деца трябва да имат среда - достъпен спорт, хобита и този пример трябва да е напред, затова кампанията ни е "Можещите", каза Алексиева.

Според д-р Манойлов хроничните възпаления на гърлото, заболяванията от имунологичен характер на белия дроб, могат да влошат качеството на живот и подчерта, че темата трябва да се засяга активно и в училище.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Gocho преди 7 месеца
Ми забранете ги , те са наркотик . Впишете ги в списък "А" на наркотичните вещества , и почнете за една цигара да съдите младите хора из България .Все пак цигарите убиват милиони на година , канабисът не е отнел нито един живот , а е забранен , и опасен наркотик . ***.оти комунизирани
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вземаш едно памуче и го натопяваш в "Шведска Горчивка" и си го слагаш на носа така, че докато спиш да вдишваш Миризмата от Шведската Горчивска... Тя Избива Бронхо Пневмонийните Бактерии и спира да правят *** в Белия ти Дроб!... Освен това е Хубаво да вдижваш Браунов Газ... той е Лековит! Ако Дофторите те сложат на Чист 100% кислород ъ. ... те не само, че ще избият БронхоПневмонийните Бактерии ... но ще и ЗАПАЛЯТ - ИЗГОРЯТ дупчиците в Белият ти дроб и може да пукнеш!
28
0
 
2
 
! Отговори
една жена преди 7 месеца
Личният пример преди всичко.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Белгия, протестиращите срещу часовете по секс за 11-12 годишни, подпалиха 4 училища.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За да не хващаш Бронхид... Изчисти си от Бактериите от Устната и Ностната Кухина!... Това става "МНОГО ЛЕСНО" ... Слагаш си в УСТАТА на ВЕНЦИТЕ малко от Билката ХВОЩ и Билката Пиринската Билка - Мурсалка ииии Заспиваш.... Като се разсъбудиш... Виждаш, че някакъв Бял сок ти е излязъл от някъде и изхвърлял мръсотиите които е произвела Бактерията Кандида .... Понеже е вече МЪРТВА... и няма как да живее в Горната ти част на белия ти дроб като БронхоПневмонийна Бактерия!
25
0
 
5
 
! Отговори
sobranie преди 7 месеца
е как така това е несериозно нали измислиха картинки върху кутийте и как щели да отвратът децата от цигарите .чудно
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Семитли по времето на Развития Социализъм си премести столицата в Столипиново в нашата прекрасна Българска Столица София с техни Футболни Играчи в Парламента! По времето на Бай Тошо те - Цингурелките, след като ставаха на 13 годинки раждаха минимум по две милички дечица на всяка Петилетка и накрая след като раждаха по цял футболен отбор получаваха титлата Герой на Социалистческия Труд и получаваха по една Златна Московска Звезда за всяка Цингурелска Петилетка!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И.диоти.Аз наскоро хванах бронхит вследствие на прекаран грип и това е най-гадното нещо в живота ми.Понякога трудно си поемам дъх.Ужасно е.А тия *** сами си увреждат здравето.
22
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
на тая възраст вече са зависими пушачи!
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бай Тошо Разви Тютюневата Цингурелска Цивилизация и Той - Бай Тошо е един от Героите на Столицата на тая Катун Световна Цивилизация - Симитли!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми те Цингурелите раждат и като са на 13 годинки.... и се развъждат ли развъждат... Ми то като гледам навсякъде става Катунистан Цивилизация! То не остана не павкащ Цингурели Българин....? То не остана не пафкащ Цингурели Човек по земята... Идва времето на Световната ЧалгоЦингурелска Пафкаща Цингурели Цивилизация????? и Нейната Световна Столица е Симитли!!!!....
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Производството на тютюн не е било въведено от бай Тошо. Вие поне средно образование нямате ли? Не сте ли чели "Тютюн"> А между другото, македонският край докъм Първата световна война е бил най-големият производител на марихуана. И дрогата е поръчвана и купувана пак от германски и британски концерни.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Видях един мой приятел... който пафкаше по две кутии Цингурели на ден... че веке не ги пафка.... Запитах го .."Как ги спря" ... Вика: Амиии сега всяка седмица един път пафкам по една цигарка от Коноп и не се знае защо ме отказа да пуша Цингурели! Пък и тая цигарка от Коноп, не ме кара да я пафкам редовно.... и започна да ми разправя ...как нашите деди са отглеждали Коноп от хилядолетия, обличали се в него и са си го хапвали и биле здравички...
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Крайно време е лицата на 15 години да не бъдат наричани "деца" и да не бъдат третирани като слабоумни недъгави и накадърници. За да порасне психически човек, трябва реално да носи отговорност. не се ли започне отрано, нататък е повече от сложно. А по въпроса за пушенето: Нека се въведе официално двойна ставка самостоятелно здравно осигуряване на всички пушачи и смъркачи, може и на редовните пиячи. Сега пушенето и пиенето се разглеждат като приходи е бщджета, а не като убийство на нацията.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди 30 години ... се замислих... "Толкова ли съм ГЛУПАВ, че да Пафкам Цингурелки и пред нормалните Не Пафкащи да ме мислят не за Българин, а за Цингурела? И да поддържам Цингурелната Мафия да продава Цингурели и аз тъпака да им плащам всеки Божи ден за една Цингурелска Кутия"? и ги СПРЯХ - отне ми 7 месеца докато се изчистят ХИМИКАЛИТЕ от организма ми подтикващи МОЗЪКА МИ ДА ОТИТЕ И ДА СИ КУПИ Цингурела и 7 седем години докато се очисти БЕЛИЯТ МИ ДРОБ и отново да съм Българин!
15
0
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 7 месеца
Какви са тези аматьори дето почват толкова късно?! Почва се на 11-12 години. Малко по-късно - и с дрогата.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То в старите цигари имаше тютюн. В сегашните цигари тютюн вече няма, а слагат хартийки пълни с над 40 вида химикала, за да поддържат пушачите да не могат да издържат и половин час без да си я запалят отново. Гледам по цяла Европа малки деца, навсякъде пафкат електронни Цингурели и се целуват с млади десет, тринадесет годишни пафкащи девойчета... А бе ко да Ви кажа.. Всичко става Велика Опушена Цингурелия! В Америка ... Рядко може да видиш на улицата някой да ти Пуши Цингурели?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аааа оше от 12г..
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Производството на Тютюн бе въведено в България по времето на Бай Тошо и се хвалеше от Петилетка на Петилетка пред Великите Комунисти в Кремъл "Колко Велика е станала нашата Прекрасна Родина в Производството на Тютюн." От тогава, всичките малки дечица, като излизаха извън детската градина и училища ходеха да си ПАФКАТ ЦИГАРИ - марката Карьочка и Слънце.... Еххх незабравими Пафкащи КомунКатърДетски времена...? А сега "Ко искате"? То няма отказване.. Паф! Паф, Паф! Без Пафкане на Цингyрела не може!
11
1
 
4
 
! Отговори
Имам предложение преди 7 месеца
По у-щата да водят стари пушачи с 3 или 4 степен рак на белия дроб за събеседване или в час на класния ( ако има такъв). Да водят и затворници, които са пили и убили някой на пътя.