Почитаме светите София, Вяра, Надежда и Любов, празнуваме Деня на София

Имен ден имат Вяра, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, София
Обновена: 17 сеп 2023 07:03 | 17 сеп 2023 07:03, Елка Василева
52
Почитаме светите София, Вяра, Надежда и Любов, празнуваме Деня на София
Снимка: архив, БГНЕС

Православната църква почита днес паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в страшни мъчения за Христовата вяра през 126-а година по времето на римския император Адриан /117-138 г./.

София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа.

Майката и дъщерите не криели своята вяра и я изповядвали открито. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, а Любов - на девет години.

Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче упорито отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, но това не сломило вярата им в Христа.

Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба и след три дни на молитви починала с вярата, че отива при дъщерите си.

Християнската църква почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й момичета. Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца.

От 777 г. мощите на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

Денят е обявен и за празник на столицата ни - София,чието име на гръцки означава "премъдрост".

През 1992 г. тогавашният Столичен общински съвет одобрява решение, с което кметът на София внася в Министерския съвет предложение за решение за определянето на 17 септември за Ден на София, което е прието от правителството. Оттогава всяка година Столичната община организира чествания и събития по повод Деня на София.

Имен ден днес празнуват - Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
1
 
! Отговори
маилс преди 7 месеца
А не така ,не ромите са ви виновни че стигнахте дъното-да ви припомня ли къде е най-голямото гето в България и сегашните роми ония от вашата младост ли са -тия живеят по европеиски ,не харесват мизерия и мизерници,да ви кажа ли кво най-ме накефи тая почивка на нашето черноморие .Идват си хората със семеиствата ,кефят се ,пръскат пари щот вече не са ония бедни пръчки ровещи в *** и кое му е лошото на тва
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми по времето на сина на Цингурелката Маруца - Бай Тошо... се развъдиха толкова много... понеже ги ранехме за без пари.... а сега им се плаща за всяко детенце??? Ми то все едно сме развъждали нещо което се нарича "Чалга"!
45
2
 
4
 
! Отговори
От провинцията преди 7 месеца
Някой има ли представа колко са ромите в София....През 2010 се говореше за 300 000 !!! Според изследвания поне 33 % от всеки град са роми. При 1 270 000 в София, това прави към 420 000 роми само в столицата. Скоро ромите ще бъдат над 50 % от населението в повечето български градове. Пишете столичани ако не ви цензурират....Колко са станали ромите в София...Вървим ли към ромска република ?!?!
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А в полунощ, след падането на росата, боси само по ризи се разхождали... и зачевали. В анонимен ватикански разказ за похода на Никифор в България, за разгрома му от Крум на 26 юли 811г. отбелязано: "Българите въоръжили по мъжки жените...".а те връхлетели върху императорският отряд и започнали да ги избиват...
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Войните били изненадани, когато от нощната тъма към тях се приближили 200 амазонки. От другия край на поляната се появили още толкова напети левенти. Всъщност те попаднали на ежегодната среща между местни амазонки и момците, които те канели от околните села. По Спасов ден младите се събирали около извора, гощавали се. пеели и танциували - така било от незапомнени времена.. >>>
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако в едно ято черни врани има една бяла врана, то ятото не е от черни врани!
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съвременният човек, човекът от бялата раса, като отиде в другия свят, нищо не помни. Човекът от новата шеста раса, когато идва на Земята всичко ще помни. Този общ ход на процеса, въобще, не може да бъде ускорен, защото има много хора, които са закъснели в своето развитие. Закъснелите ще останат за друга вълна. Едни ще се качат на последния параход, останалите ще чакат за другия параход.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поема на старобългарски: "Ооо, фривилна грухталност... твоите микторации за мен са като плърдлени геблеточици по лъргедна пчела. Моля те, о, група - о, мое фунтиуще търлингдроме. И хупшожно си биндълуърдли, че инак ти разбирам гоберизрастъците със собствените си блърдлекрунчеони, шъ видиш ти!"
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има три безкрайни неща на този свят.... Вселената, числата и ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Църквата е затворена структура, която спекулира с ГЛУПОСТА на хората"
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Знаете ли каква е разликата между Християнските "духовници" и Юдо-мюзюлманските "духовници"? Че при вторите и третите педо-филията е позволена,.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние Българите сме по-стари от библията, по-мъдри от корана, и помним времената когато динозаврите пълзяха по плаца и викаха уволнение.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не забравяйте, че тази планета не е модел за рационална мисъл и онова, което се счита за здрав разум тук, кара останалата част от вселената да настръхваю.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато попитали Никола Тесла дали вярва в Бог, той отговорил: "Аз не само вярвам, аз знам!"
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Джерулазем е Сердика - средата на Света. Храмът е разтурен от римските навлеци, а с квадрите са си направили стадион за гладиаторски борби. Стадионът сега може да се види в основите на хотел "Арена ди Сердика" В момента фундаментите на Храмът се избушват от метрото. До година строителството на метрото ще бъде спряно, и ще започне възстановяването на Храма. Като се построи отново, ще дойде отново Сина. +Ако е за Изисъ Хоръ Исти и Йерус+Алемъ, йеро+глифите питатъ, де е Овтша Купелъ, ами Кръсто?
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Просто на този ден кметът си прави реклама, това е празника. Защо няма безплатни музеи, безплатен транспорт?
31
0
 
2
 
! Отговори
маилс преди 7 месеца
Незнам кво пази ,ама няма такава грозотия.Виждал съм пикаещото човече -еми детска история,виждал съм и сер...ящото човече -там по някакси ми грабна мисълта .Еми сори балъци но нашия мильо е в пъти по-добър като идея ... дори по-добра от онази дето отиват да и барат гърдите в Венеция =не случаино са му излъскани крачетата:)
30
1
 
6
 
! Отговори
СТАТУЯ? преди 7 месеца
Какво общо има статуята от снимката със св. София? И какво изобщо прави статуя в центъра на столицата ни?
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Статуята пази София и България, честит празник на всички! Розово-бялото е отвън, извън къщата, Цветанов е с него, затова никой не иска да разваля коалицията, за да не влезе той. Но от друга страна,тези, които са вътре, са си избрали цветове, които ще ги поставят в риск и не знам дали ще издържат.
28
2
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 7 месеца
София ще бъде последният български град в България !!! През 2004 70 % от новородените не са българчета. В провинцията масово раждат само ромите... Родените българчета са основно в София!!След 20 години българите ще бъдат концентрирани основно в столицата...Всичко останало ще е превзето от ромите !!! Време е да отделим София, като самостоятелна република !!! Бедна ви е фантазията каква е емиграцията в провинцията...Всички млади масово заминават на Запад !!