Ръстът на заплатите у нас изпреварил европейския, българинът имал и бонуси

Какви са очакванията на служителите и реалността, която предлагат фирмите
21 сеп 2023 09:25, Анисия Иванова
246

Повече от половината работодатели в България са повишили тази година заплатите на служителите си с до 10%, показва проучване на възнагражденията през 2023 г. на една от водещите компанията за квалифицирани обучения в сферата на човешките ресурси. То е направено сред 350 средни и големи компании от различни сектори на икономиката. С всяка година все повече компании избират да се включат в подобни изследвания, за да сравняват нивото на възнагражденията и очакванията на служителите.

"Компаниите търсят обратна връзка. Има 50% ръст на компаниите, които търсят участие в такива проучвания. Те са с над 115 000 позиции, които реализират. За тях е важно да бъдат добре информирани и да могат да планират дългосрочно", заяви бизнес мениджърът Антония Парапанова в студиото на "България сутрин".

Данните показват, че повечето работодатели увеличават заплатите с около 10% този година, а през миналата е било с 14-15%.

"Така изпреварват ръста на възнагражденията в Европа. Най-много е увеличението в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Пазарджик. Според данни на НСИ в отделни региони заплатите са два пъти по-ниски - Видин, Кюстендил, Благоевград, Хасково и Смолян", даде пример експертът "Проучване на възнагражденията" в консултантска компания Полет Живина.

Очаквано IT сферата е водеща за по-бързите темпове за покачване на заплатите, следвана от добивната промишленост и фармацевтичния сектор. Проучването обхваща и бонусите, които служителите получават. Те вече се приемат за задължителна част от възнагражденията.

"Някои компании дават бонус "препоръка" за служител, който препоръча друг, който се е задържал в компанията, както и бонус "лоялност" за служител, който се е задържал в компанията повече от определен брой години", посочи Живина пред Bulgaria ON AIR.

Сред очакваните бонуси също са допълнително здравно осигуряване, ваучери за храна. Важно за служителите е и гъвкавото работно време и възможността за работа от вкъщи, каквато предлагат 79% от компаниите.

"Тенденцията на запад не е да се увеличават видовете придобивки, а да се даде на хората да ги изберат - казва им се, че имат право на 250 лв. под формата на бонуси и какви искат да бъдат измежду 50, примерно", заяви Антония Парапанова.

Гостите подчертаха, че има промяна и по отношение на наемането на кадри от чужбина. Държавата все повече опростява този процес и помага на бизнеса при липса на кадри да се внесат от чужди пазари.

"При толкова ниска безработица и липса на кадри е нужна дългосрочна стратегия - българите да не заминат в чужбина, а краткосрочната е замяна на част от позицията с роботи или привнасяне на служители от чужди пазари - Непал, Филипините, Украйна. При нас намират по-висок стандарт, спокойствие и подкрепа", обясни Парапанова.

Данните от проучването показват също, че все повече работодатели дават по-голям платен годишен отпуск - до 25 дни, тенденция, която се забелязва от Ковид пандемията. Внимание се обръща и на психичното здраве на служителите.

"За младото поколение щастието на работното място е по-важно от възнаграждението. Когато компаниите искат да привлекат младите хора, е необходимо да имат подобен пакет, работодателите се интересуват все повече какво е важно за хората. Няма я тенденцията от преди  - човек да търси една компания, в която да се докаже и след много години на лоялност да бъде възнаграден", завърши Полет Живина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
10
 
! Отговори
До 146 преди 7 месеца
Тая статистика от кой ръкав я извади? Всички дървени философи тука, ама за работа- хъч ме не питай
144
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 140Junior QA Specialist 14k!
143
15
 
8
 
! Отговори
Работи и глад няма преди 7 месеца
Няма човек , който работи да стои гладен. Ако е италантлив и има цел- ще е и успешен и богат. Просто правило, важи за всяко кътче на земята. Проблема идва когато само мрънкяш...и ,,работиш колкото ти плащат, а те ми плащат колкото работя" .
142
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нищо ншма да се оправи.30 години и повече ни управляват престъпници.
141
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Инфлация в ЕС -5 до 8% в БГ 19.6% към Ноември 2022 г. на годишна база. Какво повече да го мислиме???
140
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Толупа ми е надеждата,той ще ни направи мнооого богати.
139
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бг.е пропаднала територия,не държава.
138
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
процентът на работещите бедни е колкото са работещите в България
137
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
а защо сме най-бедни в ЕС?.... а защо процентът на работещите е колкото са работещите в България, да има няколко процента богати наследници на крадци комунисти, "наши хора" от дпс и герп, и свръхплатените IT-та, но всичко останало едва свързва 2-та края
136
5
 
8
 
! Отговори
под Игото преди 7 месеца
Големите началници решават дали да сме богати или бедни.Тва са Сащ,ЕС,Ердоган и Русия.Всички без последните са избрали второто.
135
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз съм на кафка и кюбърнитс. 12К.
134
1
 
7
 
! Отговори
Ало, Авторът! преди 7 месеца
Много е рано да се напушваш!
133
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
кой за каквото е учил бе. Някои изкарваме добре. Други не спряха да мрънкат, ама друго не правят за да си подобрят състоянието.
132
2
 
7
 
! Отговори
Времето е наше преди 7 месеца
нЕ САмо толупа има заслуги за възхода на българите.Кокора и Канадеца заедно с Шиши също имат принос от забогатяването на българите,нищо че сме най бедната Държава.
131
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На ход е Ердоган да си върне Армения.
130
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Блестяща антитерористична операция на Алиев. Впечатляващ успех. Нагорни Карабах е изличен от картата *** Армения. Честито на победителите!
129
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лека и пpъcт на Армения!
128
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не съм видял много европейци да идват да работят в България за това пък доста българи работят в Европа и не мислят да се връщат тук.
127
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Луксозна къща с басейн в LA за Пашинян. Честито на печелившите! Същото ги чака и нашите хубавци за които тyземците гласуваха.
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко това е благодарение на Толупа от Банкя.Той е нашия вожд.